Wyniki 1-10 spośród 21 dla zapytania: authorDesc:"Maria Przegalińska"

Drodzy Czytelnicy

Czytaj za darmo! »

Trawestując słowa znanego klasyka, o 2008 roku można powiedzieć, że "Widmo kryzysu krąży po świecie …". W tej perspektywie oceniamy mijający rok i patrzymy z niepokojem na następny. Dla branż, którym jest poświęcony nasz miesięcznik, rok 2008 był rzeczywiście wyjątkowo trudny i to nie z powodu kryzysu. Piwowarstwo, mimo że już nie oczekiwało dużych wzrostów na skalę poprzednich kilku lat[...]

DRINKTEC – targi nr 1 dla decydentów branży napojów z całego świata

Czytaj za darmo! »

Światowe targi technologii produkcji napojów i płynnych środków spożywczych DRINKTEC odbyły się w Monachium w dniach 14-19 września 2009. Ta odbywająca się co cztery lata impreza targowa zyskała miano targów nr 1 dla branży ze względu na: prezentowaną ofertę produktów i jej jakość oraz reprezentatywność odwiedzających, jak i wielonarodowość wystawców i gości.Ofertę targową 1500 wystawców z prawie 70 krajów, prezentowaną w 12 ogromnych halach na powierzchni 132 000 m2, obejrzało 60 000 zwiedzających ze 170 krajów (w ostatniej edycji DINKTEC 2005 zwiedziło 67 000 gości ze 162 krajów), z czego 55% stanowili goście zagraniczni. Ten wynik bardzo cieszy organizatorów Messe München GmbH, ponieważ mimo kryzysu światowego odnotowano co prawda nieco mniej gości niż poprzednio (o ok. 10%), [...]

Profesjonalne targi dla przemysłu napojów (2)


  Kontynuujemy przegląd najciekawszych ofert targowych dla firm działających w Polsce.Jak co roku, wiele ciekawych propozycji dla przemysłu piwowarskiego zaprezentowała firma GEA Brewery Systems GmbH Huppmann Tuchenhagen, reprezentowana w Polsce przez Euro-PAN. Rozwiązania techniczne i technologiczne skierowane są nie tylko do wielkich, w pełni zautomatyzowanych browarów (z czego firma jest u nas głównie znana), ale także do średnich i małych. Właśnie dla tej grupy klientów adresowana jest innowacyjna koncep-cja warzelni COMPACT-STAR. Mamy tu do wyboru urządzenia o wybiciu od 40 do 100 hl i na starcie wydajność 5 warek na dobę. W miarę wzrostu sprzedaży można warzelnię modułowo powiększać do 7, 9 i 12 warek na dobę. Wszystkie elementy bazują na technologiach sprawdzonych w wielkiej skali - łącznie z Lauterstar i Millstar. Jako alternatywę dla najprostszego systemu orurowania fermentacji i leżakowania, tzw. "płotu rurowego" z ręcznym przestawianiem kolanek, zaprezentowano system ECO-FENCE. Jest to manualna wersja systemu ECO-MATRIX, który staje się już standardem w dużych browarach ze względu na bezpieczeństwo higieniczne i wyeliminowanie strat produktu Największe zainteresowanie zwiedzających wzbudził jednak zaprezentowany po raz pierwszy system przyspieszone[...]

Branża sokownicza na rynku polskim, europejskim, światowym - stan, szanse, zmiany


  W odrestaurowanym zamku krzyżackim w Rynie na Mazurach odbyło się (25- 27 V) XIV Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) z udziałem ok. 180 osób z 10 krajów. Konferencja uzyskała patronat honorowy Ministra RiRW Marka Sawickiego. Honorowymi gośćmi zagranicznymi byli: Rudy Van der Stappen, z-ca dyr. ds. produktów DG Agri C2, Komisja Europejska, Monther AlHarthi, CEO, Al Rabie Saudi Foods Company Ltd., prezes Arabskiego Stowarzyszenia Producentów Soków, Ebru Akdag, sekretarz generalny Tureckiego Stowarzyszenia Przemysłu Sokowniczego (MEYED) oraz Jan Hermans, sekretarz generalny AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Soków). Bardzo miłym akcentem na początku zjazdu było podziękowanie Prof. dr. hab. Witoldowi Płocharskiemu, wiceprezesowi KUPS, za wielki wkład pracy w tworzenie i działalność KUPS z okazji Jego przejścia na emeryturę w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa (od br. Instytut Ogrodniczy). Laudację na cześć Profesora wygłosił prezes Julian Pawlak. Profesor Płocharski to wielka osobowość, wspaniały Człowiek, wybitny naukowiec, a jednocześnie znawca przemysłu. Był współtwórcą Stowarzyszenia w 1993 r. i przez cały czas wiceprezesem KUPS (wcześniej KUPSiNB), a przez pewien czas także prezesem. Był inicjatorem powołania i aktywnym uczestnikiem Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK), dzięki działaniu którego producenci soków w Polsce zdecydowanie poprawili jakość SOKOWNICTWO Branża sokownicza na rynku polskim, europejskim, światowym - stan, szanse, zmiany WPR okazała się mało skuteczna w walce z szokami cenowymi spowodowanymi przez czynniki podażowo-popytowe i spekulacje na rynkach żywnościowych. WPR po 2013 r. w kontekście rynku owoców i warzyw - Rudy Van der Stappen z Komisji Europejskiej; prelegent podkreślał, że ostatnia reforma sektora owoców i warzyw miała miejsce w 2007 r. i teraz potrzebujemy więcej czasu, by oc[...]

Wiosenna konferencja Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw w Nałęczowie

Czytaj za darmo! »

Kolejna konferencja SPOiW odbyła się tuż przed kolejnym sezonem, który zawsze jest wielką niewiadomą, a zdominowała ją informacja i dyskusja o prognozach zbiorów, sytuacji rynkowej branży i problemach pozostałości środków ochrony roślin. Współorganizatorem i sponsorem imprezy była firma Bayer CropScience (BCS). W spotkaniu w Centrum Szkoleniowo-Wypoczynkowym "Energetyk" w Nałęczowie 13 V uczestniczyli nie tylko właściciele i dyrektorzy firm zajmujących się schładzaniem i zamrażaniem owoców i warzyw, ale także przedstawiciele nauki (prof. E. Makosz, dr B. Nosecka, dr A. Miszczak), firm dostarczających maszyny i urządzenia, technologie i usługi, łącznie ponad 130 osób. Krajową Unię Producentów Soków reprezentował Jarosław Dybus, obecny przewodniczący Sekcji Koncentratów przy KUPS.Konferencję otworzyli prezes SPOiW Jan Danilczuk i dyr. Marketingu BCS dr Dariusz Przeradzki. Organizatorzy zaprosili na konferencję ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który nie mógł przybyć z powodu wyjazdu za granicę, ale w jego imi[...]

Forum Technologii Browarniczych w Cieszynie


  Branża piwowarska spotkała się jesienią w Cieszynie - 5-7 października na nowej profesjonalnej imprezie browarniczej: Forum Technologii Browarniczych. Organizatorem spotkania była Agencja Promocji Biznesu, wydawca kwartalnika AGROindustry. Forum wypełniło lukę powstałą po organizowanych wcześniej Jesiennych Spotkaniach Browarników. FTB adresowane było do kadry technicznej i zarządzającej browarów, do firm współpracujących z branżą oraz do pracowników nauki. Patronat naukowy sprawowały trzy ośrodki: Politechnika Łódzka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Partnerami głównymi Forum były firmy: GEA, Krones i Ecolab, partnerami paneli: DSM, Flottweg i Watersystem, a patronat medialny sprawowały dwa tytuły: kwartalnik AGROindustry i nasz miesięcznik. Miejscem spotkania branży, na które przybyło ok. 100 osób, stał się hotel Halny w Cieszynie. Forum Technologii Browarniczych w Cieszynie Forum zostało podzielone na pięć paneli tematycznych (moderatorem jednego z nich była niżej podpisana). Obejmowały one zagadnienia: rynku piwa w Polsce, trendów w zakresie opakowań do piwa, zawiłości prawnych dotyczących akcyzy od gęstwy drożdżowej i VAT od wysłodzin, technologii piwowarskich, nowatorskich propozycji firm dostawczych usprawniających procesy produkcyjne i optymalizujących koszty, z uwzględnieniem aspektów gospodarki wodnej i energetycznej, higieny i bezpieczeństwa produkcji, uzdatniania wody i ochrony środowiska. Ponadto, rozwój browarnictwa domowego w Polsce został zaprezentowany przez dr. Andrzeja Sadownika, prezesa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i Agnieszkę Wołczaską- [...]

Nielegalny alkohol zagrożeniem dla konsumentów, branży i budżetu

Czytaj za darmo! »

Co najmniej 17 mln l alkoholu z nielegalnego źródła w przeliczeniu na 100-procentowy wypijają Polacy rocznie. Stanowi to 15% rynku napojów spirytusowych w Polsce. Zdecydowaną większość, bo aż 87% tej liczby stanowi "odkażanka" - alkohol wytwarzany z alkoholu skażonego przemysłowego, przeznaczonego np. do płynu do spryskiwaczy, podpałek do grilla, płynów do chłodnic. Dochód państwa jest uszczuplany o co najmniej 1 mld zł rocznie, a amatorzy tańszych, nielegalnie sprzedawanych alkoholi narażają na szwank swoje zdrowie, a nawet życie. O skali procederu, jego skutkach i metodach przeciwdziałania tym zjawiskom informowali dziennikarzy na konferencji prasowej, zorganizowanej 6 XII 2011 r. w Warszawie, Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Jacek Kapica, wiceminister finansów i szef Służby Celnej oraz Grażyna Puchalska, przedstawicielka Policji. Nielegalny alkohol grozi ciężkimi powikłaniami[...]

50 edycja targów BRAU Beviale dla branż napojowych (cz. 1)


  Targi BRAU Beviale (9-11 XI 2011 r.) mają ustaloną renomę jako targi inwestycyjne nr 1 dla branż napojowych. Właściciele firm, dyrektorzy zarządzający, szefowie poszczególnych działów w firmach, technolodzy i specjaliści od sprzedaży i marketingu przyjeżdżają do Norymbergi, by poszukać innowacyjnych rozwiązań technologicznych, technicznych, logistycznych, nowości w opakowaniach, ciekawych pomysłów marketingowych, odwiedzić stoiska wystawców oferujących surowce i dodatki do produkcji. Każdy znajdzie dla siebie coś interesującego. Ważna jest także funkcja targów jako forum międzynarodowej wymiany informacji o trendach rozwoju na globalnych rynkach napojów, a wiedza na ten temat jest niezbędna przy podejmowaniu decyzji biznesowych. W ostatnim BRAU Beviale wzięło udział 1384 wystawców (poprzednio 1400); odwiedziło ich prawie 32 000 gości z wielu krajów (rok temu 34 000 gości), wśród których najwięcej było (jak zazwyczaj) specjalistów z branży piwnej, następnie z branż: napojów orzeźwiających, wód mineralnych i soków. Nie zabrakło też przedstawicieli mleczarstwa oraz producentów win i napojów spirytusowych. Maszyny dominują w ofercie targowej Mimo spowolnienia gospodarczego w świecie sektor maszyn do pakowania produktów spożywczych, a zwłaszcza maszyn do rozlewu napojów, wykazał w 2010 r. wskaźniki wzrostu, bowiem wg szacunków Zrzeszenia Producentów Maszyn dla Przemysłu Spożywczego i Maszyn do Pakowania, należącego do Zrzeszenia Niemieckich Producentów Maszyn i Urządzeń (VDMA), wartość tego rynku wzrosła z 20,7 do 24 mld euro. Największy udział w tym wolumenie, wynoszący 20[...]

 Strona 1  Następna strona »