System identyfikowalności monitorowanie bezpieczeństwa produktów
Regulacje dotyczące traceability są znane na rynku polskim od
kilku lat. Jednak ostatnio pojawiły się nowe przepisy precyzujące
przede wszystkim zakres danych gromadzonych i udostępnianych
w odniesieniu do traceability (identyfikowalności).
Wśród produktów spożywczych, największe zmiany dotyczą
wymagań stawianych produktom branży rybnej. Wynika to
z rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z 20 listopada 2009 r.
i rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 404/2011
z 8 kwietnia 2011 r.
Nowe przepisy dotyczące śledzenia partii (lot-based
traceability) nakazują podmiotom rynku monitorowanie
partii produkcyjnych i udostępnianie
wymaganej informacji organom kontroli i inspekcji.
Obejmują zarówno producentów, jak i dystrybutorów,
hurtowników, a także sieci handlowe. Istotnie wpływają
na funkcjonowanie firmy, ponieważ wymagany przepisami
sprawny system traceability może uratować firmę od strat
spowodowanych np. wycofywaniem wadliwej partii produktów
z rynku.
Na polskim rynku znajduje się wiele rozwiązań informatycznych,
które w ramach oferowanej funkcjonalności
oprogramowania zapewniają sprostanie wymaganiom traceability.
Jednak przyglądając się tym produktom można
odnieść wrażenie, że często wspomniana funkcjonalność
jest tylko dodatkiem, który może spowodować większe zainteresowanie
zakupem produktu. Takie margi[...]
Identyfikowalność zewnętrzna - nowe wymaganie dla rybołówstwa i akwakultury
Dbałość o jakość zdrowotną produktów
wprowadzanych na rynek przez firmy
przemysłu spożywczego nie jest
nowością. Istotą identyfikowalności
jest możliwość monitorowania ruchu
i pochodzenia danego produktu
(partii produkcyjnej) na każdym etapie
łańcucha dostaw, czyli możliwość uzyskania
danych z poprzedniego etapu łańcucha (od kogo i co otrzymano?)
i jednocześnie dostarczenia informacji
do następnego etapu (do kogo i co
wysłano?). W artykule przedstawiono,
na czym polega identyfikowalność
dla rybołówstwa i akwakultury oraz
w jaki sposób sprostać wymaganiom
prawnym w tym zakresie stosując
standardy GS1.Zapewnienie bezpieczeństwa dostarczanych na rynek produktów
wiąże się z rejestrowaniem i gromadzeniem danych na ich
temat na każdym etapie łańcucha dostaw, a więc na poziomie
każdego przedsiębiorstwa tego łańcucha. Identyfikowalność
produktów rybołówstwa w całym łańcuchu dostaw "od łowiska
do półmiska" to wymaganie prawne wynikające z prawa
żywnościowego, a przede wszystkim z art. 58 rozporządzenia
Rady (WE) nr 1224/2009 z 20 listopada 2009 r. ustanawiającego
wspólnotowy system kontroli w celu przestrzegania przepisów
wspólnej polityki rybołówstwa. Do śledzenia przepływu ryb
i produktów rybnych oraz umożliwienia jednoznacznej identyfikacji
wszystkich uczestników łańcucha dostaw konieczne
jest rejestrowanie najważniejszych danych, m.in. numeru partii
produkcyjnej.
Szczegółowe wymagania prawne dotyczące systemu
identyfikowalności zewnętrznej i wewnętrznej
produktów rybołówstwa i akwakultury są zdefiniowane
przez rozporządzenie Rady (WE) nr
1224/2009 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE)
nr 404/2011. Artykuł 58 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE)
nr 1224/2009 wprowadza dodatkowe informacje, jakimi
partie towaru muszą zostać opatrzone i które muszą być
udostępnione organom kontroli i inspekcji w państwach
członkowskich. Wymagania te są stosowane od 1 stycznia
2013 r. Zgodnie z art. 67 ust. 6 rozporządzenia wykonawczego
Komisj[...]
Standardy GS1 do usprawniania procesów magazynowych DOI:
Potencjał związany z zastosowaniem
standardów GS1, a zwłaszcza
etykiety logistycznej, do usprawnienia
procesów w przedsiębiorstwach
jest wciąż niewykorzystywany na
polskim rynku. Artykuł przedstawia
możliwości i korzyści, jakie niesie ze
sobą pełniejsze wykorzystanie standardów
identyfikacyjnych w działach
magazynowo-dystrybucyjnych.W procesach logistycznych przedsiębiorstw,
a także w całym łańcuchu
dostaw, bardzo ważnym narzędziem
służącym do identyfikacji i gromadzenia
danych jest etykieta logistyczna.
Etykieta logistyczna GS1 służy do
oznaczenia jednostki logistycznej
w standardowy sposób wg zasad
systemu GS1, na potrzeby wszystkich
uczestników łańcucha dostaw.Menedżerowie zarządzający magazynami produktów spożywczych
często zastanawiają się, jak zwiększyć przepustowość magazynu,
doprowadzić do szybszego przepływu surowców i produktów,
a także jak zmniejszyć liczbę błędów w procesach logistycznych.
Najczęściej szukają nowych rozwiązań organizacyjnych i technologicznych.
Szukając sposobów na lepszą organizację procesów magazynowych
warto zwrócić uwagę na standardy identyfikacyjne
i komunikacyjne.
Obecnie największą redukcję kosztów działalności
przedsiębiorstw branży spożywczej można osiągnąć
dzięki optymalizacji procesów logistycznych, a nie
produkcyjnych. W artykule szczególną uwagę zwrócono
na usprawnienie procesów magazynowych przez zastosowanie
specyficznych narzędzi identyfikacyjnych opartych na kodach
kreskowych. W nowoczesnym przedsiębiorstwie produkującym
lub dystrybuującym produkty spożywcze (surowce, półprodukty
czy produkty finalne) dla logistyka zawsze najistotniejsze są:
??czas potrzebny na realizację poszczególnych czynności
magazynowych,
??miejsce niezbędne do organizacji tych czynności,
??pracownicy przygotowani do wykonywania określonych
czynności,
??infrastruktura techniczna umożliwiająca i ułatwiająca
wykonanie czynności magazynowych.SYSTEM
automatycznego gromadzenia danych
Aby zoptymalizować[...]
Procesowe zarządzanie identyfikowalnością w magazynie żywności DOI:
Istotą identyfikowalności jest
możliwość monitorowania ruchu
i pochodzenia danego produktu
(partii produkcyjnej) na każdym etapie
łańcucha dostaw, czyli możliwość uzyskania
danych z poprzedniego etapu
łańcucha (od kogo i co otrzymano?) i jednocześnie dostarczenia informacji
do następnego etapu (do kogo i co wysłano?).
W artykule opisano, w jaki
sposób firma sektora żywnościowego
może zarządzać procesem identyfikowalności
w kontekście magazynu
wyrobów gotowych.W handlu i dystrybucji żywności, a przede wszystkim w logistyce, coraz
większego znaczenia nabiera obszar związany z usprawnieniem
i optymalizacją procesów. Im lepiej dostosowane procesy biznesowe
funkcjonują w przedsiębiorstwie, tym lepsze jest wykorzystanie zasobów,
a tym samym mniejsze koszty związane z realizacją określonych
czynności. Wraz z nowymi technologiami powstało również
pojęcie reengineeringu procesów, oparte nie tyle na automatyzacji,
co na przemodelowaniu procesów. Hammer porównał wdrażanie
rozwiązań poprawiających efektywność operacyjną opartych na istniejących
procesach z przestawianiem krzeseł na Titanicu1. Firmy
żywnościowe muszą brać pod uwagę nie tylko koszty działania, ale
także uwzględniać specyficzne wymagania wynikające z regulacji
prawnych dotyczących bezpieczeństwa produktów dostarczanych
konsumentowi. Jednym z podstawowych elementów wymaganych
od przedsiębiorstw zajmujących się obrotem lub produkcją żywności
jest dostosowanie do wymagania identyfikowalności (traceability).Identyfikowalność to zdolność śledzenia (odtworzenia
historii) przepływu dóbr w łańcuchach i sieciach dostaw,
wraz z rejestracją parametrów identyfi[...]
Wybrane punkty ryzyka transportowanych produktów żywnościowych DOI:
W transporcie żywności podstawowe znaczenie ma czas oraz
warunki, w jakich transportowana jest żywność. Z tych właśnie
powodów w dostawach żywności wykorzystywany jest transport
drogowy. Istotne jest to, by za jakość żywności dostarczanej konsumentowi
odpowiadał każdy z uczestników łańcucha dostaw.
W przypadku podejrzenia o niewłaściwą jakość zdrowotną żywności
głównie traci bowiem producent i sieć handlowa, w której
klient kupił produkt. Dlatego warto, aby przedstawiciele tych
jednostek z dużą uwagą dobierali przewoźników i określali warunki
transportu tak, by firmy wykonujące tę czynność faktycznie
dostarczały bezpieczne produkty konsumentowi.
Produkty żywnościowe, zwłaszcza te z krótkim terminem
ważności, wymagają odpowiednio zorganizowanego
procesu technologicznego, który wiąże się z organizacją
transportu w określonych warunkach, tj. odpowiedniej
temperatury i wilgotności. Monitorowanie temperatury w trakcie
przewozu produktów żywnościowych ma istotne znaczenie
dla zachowania świeżości i zdatności transportowanych towarów
do konsumpcji.
Istnieje wiele wymagań prawnych dotyczących bezpieczeństwa
przewożonej żywności, m.in.:
??ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia,
??rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustalające ogólne
zasady i wymagania prawa żywnościowego, ustanawiające
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz
procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego,
??rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny
środków spożywczych,
??umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących
się artykułów żywnościowych i o specjalnych
środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów
(ATP).
Warto podkreślić, że w razie pogorszenia jakości lub
uszkodzenia produ[...]
Efektywność systemów identyfikowalności DOI:
Konsument codziennie jest bombardowany nowymi doniesieniami
o aferach związanych z wycofywaniem ze sklepów niebezpiecznych
dla zdrowia produktów. Takich sytuacji jest każdego roku coraz więcej
i dotyczą one nie tylko żywności, ale także AGD, zabawek, chemii
gospodarczej, kosmetyków czy farmaceutyków. Wycofywanie
produktów z rynku ma wiele przyczyn, np. nieodpowiednia jakość
produktu czy nieprawidłowe oznakowanie, a także wprowadzenie
na rynek produktu niebezpiecznego dla zdrowia i życia człowieka.
Na wycofywaniu produktów z rynku tracą konsumenci, ale także
przedsiębiorcy. I nie chodzi tylko o jednorazową akcję, ale przede
wszystkim o wizerunek i prestiż firmy. W 2016 r. Polska zgłosiła 27
powiadomień w ramach systemu RAPEX1 oraz 135 powiadomień
w ramach systemu RASFF2. Szacuje się, że liczba tzw. cichych wycofań
z rynku, bez powiadamiania RASFF, może dotyczyć nawet
kilkuset produktów w ciągu roku3.
Jakie zatem działania należy podjąć, by uchronić firmę
przed stratami związanymi z awaryjnym wycofaniem
produktów z rynku? Odpowiedź jest dość prosta - wystarczy
dysponować efektywnym systemem identyfikowalności
(ang. traceability). Jednak znalezienie czy dobranie
takiego systemu nie jest już tak łatwe. Prawo wymaga bowiem
od firm, by konsumenci dysponowali skutecznym systemem
identyfikowalności. Co to oznacza? Otóż identyfikowalność
służy do lokalizowania wadliwej lub niebezpiecznej żywności,
kosmetyków, farmaceutyków lub innych niebezpiecznych
dla konsumentów produktów znajdujących się w obrocie.
Możliwość szybkiego i łatwego pod względem technicznym
wycofania jednostki lub grupy jednostek z rynku jest
bardzo ważna, a w nagłych sytuacjach może uratować życie.
Wycofanie produktów w odpowiednim czasie redukuje także
potencjalne straty finansowe i pozwala zachować zaufanie
konsumentów do jakości ich ulubionych marek. Zapewnienie
bezpieczeństwa dostarczanych na rynek produktów wiąże się
z rejestrowaniem i gromadzeniem danych o pro[...]
Porównanie wybranych własności powierzchni elementów odlewanych ze stopu dentystycznego WIROBOND C oraz wykonanych metodą frezowania ze stopu ZENOTEC™ NP
Biomateriały metaliczne stosowane w protetyce stomatologicznej, nie są materiałami w pełni biozgodnymi i wprowadzone do jamy ustnej często wywołują odpowiedź biologiczną ze strony ustroju. Jednak z uwagi na swoją dużą wytrzymałość mechaniczną, znajdują zastosowanie do wyrobu większości protez dentystycznych. Jedynie część metalowych konstrukcji protetycznych, nie podlegających w warunkach klinicznych zbyt dużym obciążeniom mechanicznym, można zastąpić innymi bardziej biozgodnymi materiałami ceramicznymi - np. materiałami na bazie dwutlenku cyrkonu. Najsilniejsze niekorzystne działanie wykazują konstrukcje protetyczne wykonane z powszechnie stosowanych stopów metali nieszlachetnych, opartych na bazie niklu i kobaltu oraz stopów o niskiej zawartości metali szlachetnych. Nie najlepsza tolerancja biologiczna metalowych konstrukcji protez ma swoje źródło w ich korozji. Produkty korozji i/lub jony metali, uwalnianie w jamie ustnej w procesie korozji protez, zależnie od składu stopów, wywołują miejscowe bądź ogólne efekty toksyczne, reakcje alergiczne, a niektórym przypisuje się nawet możliwe działanie rakotwórcze (mutagenne). Stopień szkodliwego działania biomateriałów metalicznych zależy głównie od ich składu chemicznego oraz odporności na korozję. Odporność korozyjna biometali pozostaje zaś w bezpośrednim związku z ich składem chemicznym, strukturą wewnętrzną, stopniem rozwinięcia powierzchni [1÷10]. Do niedawna wykonawstwo metalowych elementów protez oparte było na technologii odlewania metodą traconego wosku. Publikowane do tej pory prace wskazują, że procedury topienia metalu i sporządzania odlewu niosą ze sobą niekorzystne zmiany w odlewanych elementach, takie jak zmiana składu chemicznego stopu i struktury fazowej, obecność defektów odlewu (porowatość, jamki skurczowe), brak dokładności wynikający ze skurczu tężeniowego i termicznego. Powodują one obniżenie parametrów mechanicznych konstrukcji, ale także obniżenie ich odporno[...]
Rola pasywacji anodowej jako czynnika modyfikującego powierzchnię stopu dentystycznego z grupy Co-Cr-W-Mo obrabianego metodą frezowania
Stosowane obecnie biomateriały metaliczne, od stali nierdzewnej typu AISI 316 po stopy tytanu, zapewniają uzyskanie pożądanych właściwości wytrzymałościowych, dobre własności technologiczne ułatwiające stosowanie nowoczesnych metod kształtowania i wykończenia powierzchni oraz dobrą odporność na korozję [1]. Nadal problemem pozostaje zagrożenie korozją o charakterze lokalnym. Stopy Co-Cr-W-Mo, mimo że w porównaniu z topionymi próżniowo stalami typu 316 LVM o obniżonej zawartości zanieczyszczeń czy zwiększonej zawartości azotu (stal REX 743) charakteryzują się znacznie lepszymi parametrami korozyjnymi, są ciągle zagrożone korozją wżerową [2, 3]. Naturalnie powstająca warstwa samopasywna nie zawsze spełnia postawione przed nią zadania ochronne w warunkach środowiska biologicznego. Z przeprowadzonych wcześniej badań wynika, że zastąpienie technologii odlewania frezowaniem [4] zwiększa jednorodność stopu, a tym samym jednorodność warstwy pasywnej na jego powierzchni. Dodatkowe zabiegi uszlachetniania powierzchni (polerowanie, pasywacja, anodowanie, nakładanie powłok) zmierzają ku dalszemu podniesieniu odporności korozyjnej. Pasywacja chemiczna wymuszona, zachodząca pod wpływem silnie utleniających kąpieli, pozwala uzyskać poprawę odporności korozyjnej dzięki wzmocnieniu i pogrubieniu warstwy tlenkowej [5]. Kolejnym zabiegiem jest elektrochemiczne utlenianie. Na przykład dla stopów tytanu zastosowanie tego zabiegu powoduje, że grubość warstwy tlenków na powierzchni tytanu i jego stopu Ti6Al4V wzrasta około 10-krotnie (od 20÷40 Å po polerowaniu do 436 Å po pasywacji oraz anodowaniu), dając zwiększoną odporność na korozję lokalną [6]. Metody pasywacji elektrochemicznej charakteryzują się szerokim zakresem parametrów polaryzacji, różnorodnością stosowanych elektrolitów oraz sposobów przygotowania powierzchni metalu, dają w efekcie warstwy różniące się grubością, budową i własnościami. Są to procesy wytwarzania warstw pasywn[...]
Wpływ warunków wytwarzania na budowę i właściwości korozyjne stopu stomatologicznego Co-Cr-W-Mo Starbond CoS
Mimo dużej odporności korozyjnej żadne z tworzyw metalicznych stosowanych w praktyce klinicznej stomatologii, łącznie z metalami szlachetnymi oraz tytanem i jego stopami, nie wykazuje pełnej tolerancji biologicznej. Tworzywa metaliczne wprowadzone do organizmu ludzkiego, w agresywnym środowisku, ulegają korozji i wywołują odpowiedź biologiczną ze strony ustroju. Zapewnienie tolerancji biologicznej tym materiałom staje się warunkiem koniecznym dla ich zastosowania jako biomateriałów. Odporność korozyjna metali pozostaje w bezpośrednim związku z ich składem chemicznym, strukturą wewnętrzną i jakością powierzchni [1÷9]. Klasyczne wykonawstwo metalowych elementów materiałów protetycznych oparte było przede wszystkim na technologii odlewania. Warunki sporządzania odlewu w praktyce protetycznej obejmujące sposób odlewania, warunki topienia metali i dokonywania odlewu, atmosferę (powietrze, gaz osłaniający, gaz formujący), temperaturę odlewania mają wpływ na strukturę krystaliczną oraz właściwości mechaniczne stopu, a tym samym na poziom ich tolerancji biologicznej [10÷12]. Częstą przyczyną korozji są błędy technologiczne w trakcie wytwarzania tworzyw metalicznych, w wyniku czego uzyskuje się stopy chemicznie niejednorodne. Niekiedy, mimo przestrzegania procedur odlewania, otrzymuje się odlewy o zróżnicowanej strukturze, które powodują patologię miejscową lub ogólnoustrojową. Publikowane do tej pory prace wskazują, że procedury topienia metalu i sporządzania odlewu niosą ze sobą, oprócz wspomnianych, także inne niekorzystne zmiany w odlewanych elementach, takie jak zmiana struktury fazowej, segregację, obecność defektów odlewu (porowatość, jamki skurczowe) i brak dokładności wynikający ze skurczu stężeniowego i cieplnego. Powodują one pogorszenie właściwości mechanicznych konstrukcji, ale także obniżenie ich odporności korozyjnej, co pociąga za sobą pogorszenie właściwości biologicznych i zwiększenie ich toksycznego działania [13, 1[...]
Wpływ napalania ceramiki dentystycznej na odporność korozyjną stopu Co-Cr-W-Mo Starbond CoS
Spośród dostępnych stopów dentystycznych najczęściej w wykonawstwie stałych uzupełnień protetycznych licowanych porcelaną są stosowane stopy na bazie kobaltu oraz niklu i stopy złoto-platynowe. Do najważniejszych czynników decydujących o wyborze stopu należą właściwości mechaniczne, podatność na obróbkę, odporność na korozję i biotolerancja [1]. Stopy metali szlachetnych są cenione za ich dobrą odporność korozyjną wynikającą z małej reaktywności oraz dobrą tolerancję przez tkanki. Jednak ze względu na niskie koszty materiałowe często są preferowane stopy kobaltowo-chromowe (Co-Cr) oraz niklowo-chromowe (Ni-Cr) [2]. Stopy na bazie kobaltu charakteryzują się wytrzymałością, twardością i odpornością na korozję. Chrom zapewnia odporność korozyjną, jeżeli jego zawartość jest w zakresie 16÷30% mas. [3]. Nikiel zwiększa moduł elastyczności, przewodność cieplną i elektryczną stopu, a także obniża temperaturę jego topnienia. Niestety pierwiastek ten nie jest pozbawiony wad - ze względu na duży potencjał alergizujący stopy zawierające Ni nie powinny być stosowane u pacjentów z alergią kontaktową na ten pierwiastek [4]. W celu zwiększenia estetyki uzupełnienia protetycznego na metalową podbudowę napala się porcelanę, najczęściej na całą powierzchnię podbudowy kontaktującą ze środowiskiem jamy ustnej. W szczególnych przypadkach licowanie porcelaną obejmuje jedynie powierzchnię przedsionkową korony bądź mostu. Często pozostawia się bez licowania porcelaną językową i dodziąsłową część korony. Obszary niepokryte porcelaną stanowią potencjalne źródło uwalniania jonów metali w wyniku procesów korozyjnych przebiegających w jamie ustnej [5]. Ponadto obróbka cieplna, jakiej poddawane są stopy metali (oksydacja) i proces napalania porcelany powodują powstawanie tlenków metali oraz zmiany w mikrostrukturze i właściwościach fizycznych stopów [5÷8]. Proces napalania porcelany wymaga zastosowania wysokiej temperatury w zakresie 950÷1010°C, co powoduje[...]