Effect of an amino acids-containing biostimulator on common bean crop Wpływ działania biostymulatora zawierającego aminokwasy na plon fasoli zwykłej DOI:10.15199/62.2015.10.16
A com. amino acids-contg. biostimulator was applied on
leaves of 2 common bean varieties in field exps. to study
its effects on seed, mass and pod nos. The seeds were
analyzed for protein, moisture and ash contents. Use of
the biostimulator resulted in increasing the seed no. and
mass as well as the protein content in the seeds.
Dokonano oceny działania wybranych nawozów
płynnych zaliczanych do grupy biostymulatorów
zawierających aminokwasy. Przedstawiono
wyniki badań efektywności nawożenia
biostymulatorem Terra Sorb Complex fasoli
zwykłej odmiany Aura i Toska. Dokonano porównania
zawartości białka i popiołu w obu
odmianach w zależności od formy i stężenia
aplikowanego biostymulatora. Stwierdzono,
że nawożenie Terra Sorb Complex korzystnie
wpływa na plonowanie fasoli zwykłej i determinuje
zawartość białka i popiołu w badanych
odmianach fasoli.
Optymalne warunki do wzrostu i rozwoju roślin zapewniają
uzyskanie wysokiego plonu. W okresie wegetacji często występują
niekorzystne warunki środowiskowe (zbyt niska lub wysoka temperatura
powietrza, niedobór lub nadmiar opadów atmosferycznych),
co powoduje utrudnienia w pobieraniu składników pokarmowych
ze środowiska glebowego. Dostarczenie składników pokarmowych
roślinie w warunkach dla niej stresowych przyczynia się do poprawy
jej wzrostu i rozwoju, a w konsekwencji korzystnie wpływa na
parametry plonotwórcze. Skutecznym sposobem na zwiększenie
odporności roślin na czynniki stresowe jest zastosowanie nawozów
dolistnych. W grupie tej znajdują się m.in. różnego rodzaju
biostymulatory oparte na wyciągach z alg morskich1-3), związkach
nitrofenolowych4, 5) lub wolnych aminokwasach6, 7). W ostatnim
okresie coraz częściej można spotkać na rynku nawozy o działaniu
biostymulującym zawierające aminokwasy.
Aminokwasy są elementem składowym białek, a ich biosynteza
wymaga dużych nakładów energetycznych. Dostarczenie roślinom
aminokwasów, szczególnie w momentach krytycznych (po wystąpieniu
[...]
Wpływ zmiennego pola elektromagnetycznego na biofilm utworzony przez Candida albicans DOI:10.15199/48.2018.12.27
Biofilm to najbardziej rozpowszechniony typ występowania mikroorganizmów w naturze. Nasze postrzeganie mikroorganizmów opiera się̨ na wyobrażeniu, jakie pozostawiają̨ nam warunki laboratoryjne, a mianowicie mikroorganizmy jako jednokomórkowe formy życia [1, 2]. Postrzeganie to oparte jest często na obserwacji kolonii czystych kultur. Jednakże, większość́ mikroorganizmów w środowisku naturalnym wiąże się z podłożem, tworząc struktury biofilmu, w przeciwieństwie do utrzymujących się, jako wolno pływające. Biofilm jest spoiwem mikroorganizmów, przyklejających się do powierzchni i przyłączonych do egzopolimerów macierzy. W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie tymi strukturami, szczególnie w kontekście ich wykorzystania w medycynie. Udowodniono, że 65% wszystkich ludzkich infekcji powodowanych przez drobnoustroje ma związek z tworzeniem przez nie biofilmu. Badania nad mikroorganizmami bardzo często obejmują̨ procedury oparte na autonomicznych komórkach w zawiesinie lub na jednostkach tworzących kolonie. Fakt ten niesie ze sobą̨ daleko idące konsekwencje, ponieważ̇ takie formy wzrostu rzadko występują̨ w naturalnych warunkach, a ich właściwości i cechy fenotypowe drastycznie odbiegają̨ od cech, które reprezentuje powszechnie występujący biofilm. Przykładami takich cech mogą̨ być́: podwyższona odporność́ na środki antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, a także rozbieżności mechanizmów obronnych przed układem immunologicznym gospodarza [3, 4]. Przykładem warstw antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych mogą być np. cienkie warstwy metaliczne [5, 6]. Różne gatunki Candida posiadają̨ zdolność do produkcji biofilmu, który wykazuje wzmożoną odporność́ na mechanizmy obronne nosiciela i leki przeciwgrzybiczne stosowane w leczeniu kandydozy. Kandydoza, ze względu na jej powszechność́, zachorowalność́, śmiertelne skutki oraz koszty leczenia jest poważnym pro[...]
Metody modyfikacji drewna DOI:10.15199/62.2017.7.24
Drewno jest naturalnym materiałem kompozytowym o osnowie
polimerowej. Podstawowe związki wielkocząsteczkowe w drewnie
to celuloza (38-50%), lignina (15-25%) i hemicelulozy (23-32%),
które mogą mieć charakter jednorodny lub niejednorodny. W drewnie
zawarte są również inne substancje, tj. węglowodany (w tym skrobia),
białka, garbniki, tłuszcze oraz terpeny, związane z drewnem w sposób
niestrukturalny. W związku z tym, podstawowymi pierwiastkami
wchodzącymi w skład drewna są: węgiel (49,5%), tlen (43,8%), wodór
(6,0%) i azot (0,2%)1, 2).
Związkiem, który w drewnie odgrywa szczególną rolę jest celuloza.
Stanowi ona objętościowo największą jego część. W sensie
chemicznym jest ona polisacharydem zbudowanym z jednostek
anhydroglukozowych powiązanych ze sobą wiązaniami β-1,4-glikozydowymi.
Monomerem celulozy, podobnie jak w przypadku skrobi
i glikogenu, jest glukoza, ale jednostką powtarzalną anhydrocelobioza.
Średni stopień polimeryzacji celulozy w drewnie wynosi
9-10·103. Celuloza naturalna stanowi podstawowy składnik ściany
komórkowej (pierwotnej i wtórnej) roślin, gdzie występuje tylko
i wyłącznie w formie liniowej, nie wykształcając odgałęzień. Jedną
z podstawowych właściwości celulozy jest tendencja do tworzenia
intra- i intermolekularnych wiązań wodorowych. Dzięki
temu poszczególne makrołańcuchy celulozowe tworzą wiązki, które
agregują, tworząc mikrofibryle zawierające fragmenty krystaliczne i amorficzne. Mikrofibryle z kolei agregują w fibryle, z których
składają się właściwe włókna celulozowe. Konsekwencją budowy
fibrylarnej oraz silnych wiązań wodorowych jest nierozpuszczalność
celulozy w większości popularnych rozpuszczalników oraz wysoka
odporność mechaniczna materiałów celulozowych, w tym drewna.
Oddziaływanie rozpuszczalników (głównie polarnych) na celulozę
powoduje pęcznienie materiału, co umożliwia wniknięcie czynnika
modyfikującego do wnętrza drewna3, 4).
W odróżnieniu od regularnej struktury celulozy, która[...]