Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Joanna Jarząbek"

Fosfor w produktach spożywczych

Czytaj za darmo! »

Fosfor, należący do makroelementów, spełnia ważną funkcję w organizmie człowieka. Ponad 85% tego pierwiastka jest głównie zgromadzone w tkance szkieletowej i zębach w postaci soli wapniowych. Pozostała część (ok. 14%) znajduje się w tkankach miękkich, a tylko 1% w płynach ustrojowych w postaci fosforu nieorganicznego [2, 9, 14]. Fosfor wchodzi również w skład wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu związków, m.in. fosfolipidów, enzymów i koenzymów, węglowodanów, kwasów nukleinowych oraz związków wysokoenergetycznych (ATP). Bierze udział w procesach metabolicznych i anabolicznych ustroju, w dystrybucji energii, a także pełni istotną funkcję w podziale komórek, reprodukcji i przenoszeniu cech dziedzicznych [14]. Zapotrzebowanie na fosfor u dzieci i młodzieży wiąże się z budow[...]

 Strona 1