Wpływ nawożenia siarką i azotem na azotowo-fosforową gospodarkę kukurydzy DOI:10.15199/62.2017.6.32
W Polsce obserwuje się systematyczny wzrost powierzchni uprawy
kukurydzy, która jest zaliczana do najbardziej wydajnych roślin
zbożowych. To powoduje, że ma ona duże wymagania pokarmowe.
Ze względu na znaczną masę organów wegetatywnych i generatywnych
kukurydza wymaga dużych dawek wszystkich składników
pokarmowych, w tym również odpowiedniego zaopatrzenia w siarkę.
Nawożenie roślin jako element produkcji integrowanej musi jednak
uwzględniać cele plonotwórcze i środowiskowe. Przyjmuje się, że
rozwój rolnictwa nie powinien naruszać środowiska życia człowieka
i prowadzić do degradacji biosfery1). W praktyce zdarza się jednak,że intensyfikacja rolnictwa, obok zwiększenia wydajność produkcji,
prowadzi do niepożądanych skutków ubocznych, do których należą
straty finansowe rolnika oraz zanieczyszczenie środowiska1). Problem
ten dotyczy głównie azotu i fosforu, które są składnikami biogennymi,
inicjującymi eutrofizację wód powierzchniowych. Zbyt wysokie,
względem potrzeb roślin uprawnych, nawożenie azotem może prowadzić
do jego niecałkowitego pobierania, co powoduje nadmierne
gromadzenie się tych związków w glebie. Forma azotanowa azotu,
jeśli nie zostanie pobrana przez roślinę, ulega wymyciu w głąb profilu
glebowego i przenika do wód gruntowych jako najbardziej labilna,
słabo sorbowana forma tego składnika1). W ostatnich latach większą
uwagę zwraca się także na znaczny wzrost ilości fosforu pochodzenia
obszarowego, przede wszystkim z rolnictwa, jako potencjalnego
źródła zanieczyszczenia wód gruntowych2). Fosforany są bowiem
drugim po azocie, istotnym składnikiem biogennym decydującym
o jakości wód.
Te niekorzystne zjawiska są uwarunkowane także wieloma innymi
czynnikami, takimi jak typ gleby lub wielkość i rozkład opadów
atmosferycznych2). Jednak ważne jest takie ustalenie wysokości dawek
składników pokarmowych, aby były w największym stopniu pobierane
przez rośliny, a w najmniejszym tracone do wód glebowych. Wydaje
się także zasadne[...]
Efektywność nawożenia oraz wykorzystania azotu i siarki przez żyto jare DOI:10.15199/62.2018.8.12
Zauważalnym problemem w rolnictwie wielu krajów świata jest
niedobór siarki w glebach uprawnych spowodowany ekstremalnym
zaostrzeniem norm środowiskowych pod koniec XX w.1). W 2015 r.
niską zawartość siarki siarczanowej stwierdzono w 198 punktach monitoringowych
na terenie Polski2) (91,7% wszystkich profili glebowych).
Zauważalny jest też spadek przeciętnej zawartości siarki w glebach
na przestrzeni lat 1995 i 2015. Zjawisko to może wywoływać deficyt
siarki dla wrażliwych gatunków roślin uprawnych. Ponadto zachodzi obawa, że w warunkach deficytu siarki składniki NPK obecne w nawozach
nie będą zrównoważone, co może obniżyć ich wykorzystanie,
w tym zwłaszcza N3).
Azot i siarka są ważnymi składnikami białka więc odpowiedni
stosunek N:S wpływa zarówno na optymalne plonowanie jak i jakość
plonu roślin uprawnych4). Pomiędzy tymi składnikami zachodzą
w roślinie interakcje, które mają miejsce na wielu poziomach tj.
pobieranie, przyswajanie NO3 i SO4
2 - oraz tworzenie pierwotnych
i wtórnych metabolitów w plonach roślin, które odgrywają ważną
rolę w diecie i zdrowiu zwierząt i ludzi1). Zatem niedobór siarki
w produkcji roślinnej może powodować poważne problemy gospodarcze
i ekologiczne. Nawożenie azotem jest elementem agrotechniki
mającym największy bezpośredni wpływ na wielkość i jakość
plonu roślin uprawnych5). Jednak nawożenie wyłącznie azotem,
powoduje uzyskanie istotnie mniejszego plonu ziarna pszenicy jarej
od plonu, zebranego na obiektach z dodatkiem siarki6). Podleśna
i współpr.7) zastosowali siarkę w dawce 60 kg/ha i uzyskali wzrost
plonu ziarna pszenicy w granicach 1,7-11,4%. O dodatnim wpływie
nawożenia siarką na wzrost plonu jęczmienia browarnego donoszą
również Przygocka-Cyna i Grzebisz8). W badaniach Howartha
i współpr.9) niedobór azotu powodował wolniejszą akumulację azotu
i siarki przez ziarno, co wpłynęło na mniejszą końcową zawartość
tych pierwiastków w ziarnie. Według Potarzyckiego10) dodatek
siarki do nawożenia azo[...]
Zużycie chemicznych środków ochrony roślin w gospodarstwach rolnych województwa wielkopolskiego DOI:10.15199/62.2018.8.27
W ostatnich latach zachodzą w Polsce bardzo szybkie zmiany w zakresie
funkcjonowania gospodarstw rolnych, co odnosi się głównie do postępującej
koncentracji produkcji spowodowanej daleko idącą specjalizacją1). Oznacza
to zmniejszanie się ogólnej liczby gospodarstw i powstawanie gospodarstw
większych. Coraz więcej gospodarstw zaczyna opierać produkcję na
zasadach rolnictwa zrównoważonego, które powinno się charakteryzować
nie tylko dążeniem do uzyskiwania plonów o wysokich standardach jakościowych i zapewnieniem ekonomicznej opłacalności produkcji, ale
także stosowaniem technologii i środków produkcji, które nie degradują
środowiska2). Systemem rolnictwa funkcjonującym obecnie i spełniającym
te założenia jest rolnictwo integrowane, które stosuje przemysłowe środki
produkcji w ilościach umiarkowanych oraz bezpiecznych dla środowiska
i zdrowia ludzi3). Jednym z elementów nowoczesnego rolnictwa, stabilizującym
wielkość i jakość płodów rolnych jest stosowanie pestycydów, w tym
chemicznych środków ochrony roślin, skutecznie chroniących uprawy przed
agrofagami4). Zdaniem Urbanowicza5) trudno sobie wyobrazić współczesne
rolnictwo bez stosowania tych środków. Z badań wynika, że spośród agrofagów
największy potencjalny wpływ na ograniczanie plonów mają chwasty,
które zmniejszają je średnio o 34%6). W ostatnich latach zagrożenie ze strony
chwastów jest coraz większe z powodu braku odpowiedniego zmianowania
oraz stosowania uproszczonej agrotechniki7). Na silne zachwaszczenie
narażone są zwłaszcza rośliny ozime (rzepak i zboża) oraz jare uprawiane
w szerszych rzędach (kukurydza i okopowe). Chwasty powodują nie tylko
konkurencję dla roślin uprawnych o wodę, składniki pokarmowe i światło,
ale także poprzez tworzenie specyficznego mikroklimatu w łanie sprzyjają
rozwojowi chorób i występowaniu szkodników. Do zwalczania chwastów
stosowane są herbicydy, które wykazują wysoką skuteczność poprzez
wpływ na uzyskiwanie większych plonów i ograniczanie il[...]
Wpływ rodzaju gleby oraz nawożenia na plonowanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny ziarna pszenicy jarej DOI:
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum),
ze względu na skład chemiczny
ziarna i jego wyjątkowe właściwości
technologiczne jest podstawowym zbożem
uprawnym w wielu krajach świata.
Głównym kierunkiem wykorzystania
ziarna pszenicy w przetwórstwie spożywczym
jest przemiał na mąki, które
są podstawowym surowcem do produkcji
pieczywa. Ziarno pszenicy przeznaczone
na cele konsumpcyjne musi
cechować się odpowiednią wartością
technologiczną. Wpływa na nią wiele
czynników, spośród których najczęściej
wymieniane są: genotyp (odmiana),
czynniki glebowo-klimatyczne, a także
stosowane zabiegi agrotechniczne [1].
Pszenica ma największe, spośród roślin
zbożowych, wymagania glebowe. Najwyższe
plony ziarna uzyskuje się prowadząc
jej uprawę na czarnoziemach,
lessach, a także na glebach gliniastych
[20, 21]. Warunkiem uzyskania wysokich
plonów ziarna o dobrej jakości jest
także właściwe nawożenie i chemiczna
ochrona zasiewów [9, 22]. Oprócz
powszechnie stosowanego w uprawie
pszenicy nawożenia azotem, fosforem
i potasem (NPK) konieczne jest także
odpowiednie zbilansowanie pozostałych
makro- i mikroelementów [7, 9,
21]. Jednym z ważnych makroelementów,
niezbędnych do prawidłowego
ZBOZOWO 3/2019 29
MŁYNARSKI
PRZEGLAD
NAUKA - NAUKA - NAUKA - NAUKA - NAUKA - NAUKA
Tabela 1. Plonowanie oraz cechy fizyczne ziarna pszenicy
Czynniki
Plon
ziarna
[t/ha]
Masa
1000 ziaren
[g]
Gęstość
w stanie
usypowym
[kg/hl]
Celność
i wyrównanie
[%]
Szklistość
[%]
Twardość
[j.B]
1. Rodzaj gleby
Piaszczysta
Lessowa
Gliniasta
4,2
5,4
5,5
38,7
38,4
40,1
79,7
78,8
78,5
86
86
85
755
540
540
540
NIR 0,65 1,46 0,71 r.n. 1,6 r.n.
2. Nawożenie
gleba piaszczysta
NPK
NPK+S1
NPK+S2
NPK+ obornik
NPK+S1+obornik
NPK+S2+obornik
Bez nawożenia
4,4
4,1
4,4
4,7
4,6
4,5
2,6
39,5
37,6
40,4
40,3
39,1
39,4
34,5
79,2
80,2
79,7
80,6
79,8
79,4
79,5
87
83
87
88
85
87
84
688
10
875
540
560
510
580
560
530
500
NI[...]
Wpływ rodzaju gleby oraz nawożenia na wartość wypiekową pszenicy jarej DOI:
Ziarno pszenicy zwyczajnej (Triticum
aestivum), ze względu na skład chemiczny
i wyjątkowe właściwości technologiczne,
jest podstawowym surowcem
do produkcji mąki przeznaczonej na cele
piekarskie. Ziarno pszenicy wykorzystywane
do produkcji mąk piekarskich powinno
cechować się odpowiednią jakością.
Jest to podstawowym warunkiem
uzyskania mąki o odpowiedniej wartości
wypiekowej [2]. Wartość wypiekowa
mąki definiowana jest jako zespół cech
decydujących o jakości otrzymanego
z niej ciasta i pieczywa. Wartość wypiekową
mąki pszennej określa się w sposób
pośredni na podstawie m.in. oceny
ilości i jakości substancji białkowych,
aktywności enzymów amylolitycznych,
właściwości reologicznych ciasta oraz
w sposób bezpośredni na podstawie laboratoryjnego
wypieku pieczywa i oceny
jego jakości [1].
Warunkiem uzyskania ziarna pszenicy
o odpowiedniej wartości technologicznej
jest prowadzenie uprawy na
glebach żyznych, bogatych w składniki
pokarmowe, a także stosowanie właściwie
dobranej agrotechniki, w tym
nawożenia [6, 21]. W uprawie pszenicy
oprócz powszechnie stosowanego nawożenia
azotem, fosforem i potasem
(NPK) konieczne jest także odpowiednie
zbilansowanie pozostałych makro- i mikroelementów
[6]. Jednym z ważnych
makroelementów, niezbędnych do prawidłowego
przebiegu procesów fizjologicznych
zachodzących w roślinach,
jest siarka. Niedobór siarki powoduje
obniżenie wykorzystania azotu, co skutkuje
pogorszeniem jakości ziarna, m.in.
obniżeniem zawartości białka, w tym
białek glutenowych. Rośliny pobierają
siarkę z gleby w postaci siarczanów,
ponadto mają zdolność absorbowania
tlenku siarki z powietrza bezpośrednio
przez liście. W wyniku trwającej od lat
80. XX wieku redukcji zanieczyszczeń
atmosfery gazowymi związkami siarki
w wielu rejonach Polski pojawił się problem
niedostatecznego zaopatrzenia
roślin w siarkę i wynikająca z tego konieczność
uzupełniania jej niedoborów
w postaci nawozów [3, 16].
Celem pracy była o[...]
Ocena wpływu molibdenu i lipochitooligosacharydów na plonowanie grochu siewnego DOI:10.15199/62.2017.8.42
Groch siewny daje niskie i zmienne w latach plony nasion1),
co znacznie ogranicza areał jego uprawy. Dlatego oprócz prac
hodowlanych zmierzających do uzyskania nowych, plenniejszych
odmian prowadzi się również badania związane z poszukiwaniem
innych, skutecznych metod zwiększających plonowanie tego gatunku.
Jedną z nich jest zapewnienie roślinom odpowiedniego zaopatrzenia
w mikroelementy oraz symbiotycznie związany azot.
Nawożenie mikroelementami ma bardzo duże znaczenie w związku
z ich niedoborem w wielu glebach uprawnych2, 3). Spośród mikroelementów
szczególne znaczenie w uprawie roślin bobowatych grubonasiennych
(strączkowych) ma molibden, pierwiastek wchodzący
w skład nitrogenezy, enzymu decydującego o wydajności symbiotycznego
wiązania azotu4, 5). W warunkach Polski znaczny areał gruntów
ornych zajmują gleby o niskim pH, w których pobieranie molibdenu
przez rośliny uprawne jest ograniczone.
W uprawie grochu uzasadnione jest stosowanie jedynie niewielkich
ilości azotu mineralnego (tzw. dawki startowe), dlatego główne źródło
tego składnika dla roślin stanowi azot atmosferyczny związany symbiotycznie.
Poprawa efektywności procesu symbiozy jest uznawana za
jeden z najskuteczniejszych sposobów zwiększenia plonowania grochu.
Przeprowadzone dotychczas badania nad symbiozą roślin motylkowatych
i rizobiów odkryły podłoże genetyczne tego zjawiska i pozwoliły
na zidentyfikowanie licznych metabolitów roślinnych i bakteryjnych
zaangażowanych w proces nawiązania symbiozy i rozwój brodawek
korzeniowych6, 7). Jednym z takich związków są bakteryjne czynniki
Nod (lipochitooligosacharydy LCO), uznawane za cząstki sygnalne
uczestniczące w wymianie informacji pomiędzy bakterią i rośliną8).
Stężenie tych związków bardzo często ulega zmniejszeniu. Dyfundują
one, rozpadają się, są degradowane przez mikroorganizmy glebowe9),
co może być przyczyną mało wydajnej symbiozy.
Celem badań była ocena wpływu molibdenu i czynników Nod na
plonowanie grochu[...]
Wpływ różnych poziomów nawożenia azotem i siarką na parametry jakościowe ziarna pszenicy
Wartość technologiczna ziarna pszenicy zależy od właściwości genetycznych odmiany oraz warunków uprawy. Wśród czynników agrotechnicznych podstawowe znaczenie dla kształtowania się cech jakościowych zi[...]
Azotowe nawozy granulowane - stan obecny i perspektywy rozwoju w Polsce
W okresie ostatnich kilkunastu lat nastąpił duży postęp w krajowym przemyśle nawozów azotowych. Udoskonalono wiele technologicznych procesów wytwarzania półproduktów oraz wprowadzono wiele nowych rozwiązań technologicznych, których celem było uzyskanie bardziej atrakcyjnego składu nawozów, a także nadanie im korzystniejszej - granulowanej formy fizycznej. W pracach tych dużą rolę odegrały takie jednostki badawczo-rozwojowe, jak Instytut Nawozów Sztucznych w Puławach, Instytut Technologii Nieorganicznej i Nawozów Mineralnych Politechniki Wrocławskiej oraz Instytut Przemysłu Organicznego w Warszawie. A comprehensive review, with 21 refs., of nitrogen fertilizers produced in Poland and methods for their granulation used in particular factories. Przemysł nawozowy jest ważną cz[...]