Wyniki 1-4 spośród 4 dla zapytania: authorDesc:"Małgorzata Słowińska"

Papieska Kremówka po raz ósmy w Rzeszowie

Czytaj za darmo! »

25 maja piekarze i cukiernicy Podkarpacia po raz ósmy przygotowali kremówkę papieską. Tym razem miała 94 m długości i powstało z niej ponad 12 tysięcy porcji. Wydarzenie zorganizowano dla uczczenia 94. rocznicy urodzin św. Jana Pawła II, Honorowego Obywatela Miasta Rzeszowa i dla upamiętnienia 23. rocznicy Jego wizyty w Rzeszowie, z dziękczynieniem za kanonizację. Była to okazja do spotkania wielu osób i przypomnienia słów oraz przesłania wielkiego Polaka - już świętego. Osiem lat temu, gdy po raz pierw[...]

Papieska Kremówka po raz dziewiąty DOI:


  31 maja piekarze i cukiernicy Podkarpacia przygotowali w Rzeszowie "Kremówkę Papieską". Chcieli w ten sposób uczcić 95. rocznicę urodzin Świętego Jana Pawła II (Honorowego Obywatela Miasta Rzeszowa), upamiętnić 24. rocznicę Jego wizyty w Rzeszowie oraz podziękować za kanonizację. Do wykonania gigantycznej kremówki (95 m długości, ponad 10 tys. porcji) potrzebne było ok. 300 kg mąki, 800 l mleka, 150 kg cukru, 3 tys. jaj, 25 l rumu, 200 kg masła, 800 kg margaryny, 50 kg rodzynek, 25 kg cukru pudru do posypania, 200 kg proszku budyniowego. Trzy dni i trzy noce nad taką ilością smakowitego wypieku pracowało wielu rzeszowskich rzemieślników - cukierników, m.in. mistrzowie cukiernictwa Julian Orłowski, Kazimierz, Jakub i Radosław Rakowie. Do pom[...]

Jubileuszowa i światowa - 10. edycja Kremówki Papieskiej w Rzeszowie DOI:


  P apieska kremówka to od kilku lat niezwykle ważne wydarzenie w Rzeszowie. Dla uczczenia rocznicy urodzin św. Jana Pawła II, honorowego obywatela miasta i dla upamiętnienia rocznicy jego wizyty w Rzeszowie, z dziękczynieniem za kanonizację, podkarpaccy cukiernicy i piekarze od 10 lat pieką tyle metrów pysznego listkującego się ciasta, ile lat kończyłby w danym roku papież Jan Paweł II. Tegoroczna edycja była wyjątkowa. Z okazji Światowych Dni Młodzieży świętowanie przeniesiono z maja na lipiec, by gośćmi tej uroczystości byli młodzi z różnych krajów. Dzięki temu renoma ciasta pieczonego przez Cukiernię[...]

Cukiernia z sercem, czyli 40 lat minęło! DOI:


  Dla mnie wygrywa smak - najwspanialsze słodkości w Rzeszowie, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Dla mnie wygrywa rodzinny klimat cukierni. Dla mnie wygrywa pasja z jaką widać, że tworzone są te wszystkie słodkie cudeńka na Miodowej. Zadowolony klient i taki komentarz, to chyba najlepsze podsumowanie przy okazji jubileuszu 40-lecia znanej rzeszowskiej Cukierni Orłowski & Rak z ul. Miodowej. W 1977 roku założyli ją dwaj cukiernicy: Julian Orłowski i Kazimierz Rak, którzy uczyli się fachu od starych lwowskich mistrzów, a pierwsze kroki w zawodzie stawiali w Państwowych Zakładach Gastronomicznych w Rzeszowie. Pan Julian namówił pana Kazimierza do założenia własnej cukierni. Podział ról w firmie był naturalny: Kazimierz zajął się wizją artystyczną wypieków (i to on do dziś jest autorem większości pomysłów cukierniczych), natomiast Julian odpowiada za stronę techniczną i technologiczną. Do rodzinnej spółki przyjaciół z czasem dołączyły dzieci, a wnuki też już się kręcą po pracowni. Synowie Kazimierza wyzwań się nie boją: Kuba to zakochany w czekoladzie twórca "tanecznych wariacji" dla podniebienia, a Radek jest specjalistą od nietuzinkowych wyzwań i oprócz prowadzenia własnej firmy, pomaga ojcu. W cukierni na Miodowej pracuje około 20 osób, w tym najbliższa rodzina. Zawodu uczą się tu uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych przy ul. Warszawskiej. Efekty tej nauki widać na różnych ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach. Robimy to, co kochamy, ale nie zatrzymujemy tego dla siebie. Dzielimy się tym, co najlepsze w nas, dołączając serce do każdego wykonanego przez nas wyrobu. Z całym zespołem stawiamy czoła nowym, ciekawym wyzwaniom - opowiada pan Kazimierz. [...]

 Strona 1