Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Piotr Podoba"

Jakość zagęszczonych soków owocowych a wymagania międzynarodowe

Czytaj za darmo! »

Z satysfakcją można stwierdzić, że polski przemysł przetwórczy produkujący zagęszczone soki owocowe plasuje się w czołówce zakładów branży spożywczej. W ostatnich latach, głównie dzięki dofinansowaniu z funduszy europejskich, nasza branża dokonała dużej modernizacji zakładów w celu poprawienia jakości produkowanych koncentratów soków owocowych. Odnowiony został bardzo wysłużony park maszynowy, doposażono laboratoria przyzakładowe, dzięki czemu prawie każdy zakład jest w stanie sam określić podstawowe parametry jakościowe. Były to inwestycje konieczne, ponieważ w ostatnim czasie wymagania jakościowe stawiane przez naszych odbiorców bardzo wzrosły. W dzisiejszej rzeczywistości nie wystarczy określanie tylko kwasowości i Brix w koncentracie. Dużego znaczenia nabrały kwestie czystości mikrobiologicznej soku oraz brak pozostałości pestycydów i metali ciężkich. W naszej branży kwestie jakościowe są uregulowane przez unijną organizację stowarzyszającą producentó[...]

 Strona 1