Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Joanna Czerech"

Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych przetworów zbożowych DOI:


  Zboża i ich przetwory stanowią główny surowiec energetyczny w diecie człowieka. Szczególnie zalecane w codziennej diecie są produkty z całego ziarna. Ważne jest również zachowanie różnorodności spożywanych przetworów, gdyż poszczególne surowce mają odmienne walory odżywcze i smakowe. Na rynku oprócz znanych powszechnie przetworów ze zbóż chlebowych, wykorzystuje się również ziarno/nasiona roślin mniej konwencjonalnych, np. gryki i amarantusa. Przetwory ze zbóż i pseudozbóż są źródłem licznych składników prozdrowotnych, m.in. błonnika oraz małocząsteczkowych związków bioaktywnych, takich jak m.in. polifenole, sterole, karotenoidy i tokochromanole [1, 12, 20, 25]. Spożywanie tych związków z dietą obniża ryzyko rozwoju nowotworów, miażdżycy, cukrzycy, chorób nerek i chorób reumatycznych [7]. Jest to w szczególności efekt ich właściwości przeciwutleniających, które są kluczowym elementem w prewencji chorób, których przyczyną są wolne rodniki [7]. Silne właściwości przeciwutleniające mają zwłaszcza polifenole [14, 21]. Wpływają one na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie agregacji płytek i rozszerzanie naczyń krwionośnych przez uwalnianie tlenku azotu, a także przywrócenie prawidłowych funkcji śródbłonka, narażonego na działanie nasyconych tłuszczów i papierosów [7]. Mają również korzystne działanie przy leczeniu cukrzycy, gdyż obniżają poziom glukozy we krwi, dzięki regulacji enzymów związanych z metabolizmem glukozy, stymulacji wydzielania insuliny, ograniczeniu wchłaniania węglowodanów w jelicie i poprawie funkcjonowania komórek beta trzustki. W diecie diabetyków najważniejsza jest obecność kwasów ferulowego i kumarowego, które wzmagają produkcję glikogenu i wzrost poziomu insuliny we krwi [6]. Te prozdrowotne właściwości mają jednak tylko te polifenole, które zostaną wchłonięte z przewodu pokarmowego. Takie cechy ma zwłaszcza frakcja polifenoli wolnych, niezwiązanych z frakcją lignocelulozową [12, 19]. [...]

 Strona 1