Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Stanisław Lochyński"

Przemysłowy potencjał rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis L.) DOI:10.15199/62.2020.2.15

Czytaj za darmo! »

Naturalne produkty cieszą się ogromnym zainteresowaniem przemysłu chemicznego, przede wszystkim ze względu na znacząco mniejszy wpływ na środowisko naturalne i zdrowie człowieka w porównaniu z produktami syntetycznymi. Pozyskiwane z rozmarynu lekarskiego ekstrakty i olejki eteryczne znalazły zastosowanie w rolnictwie, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym i kosmetycznym. Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.) należy do grupy roślin okrytonasiennych z rodziny jasnotowatych. Pierwotnie roślina ta występuje na niezbyt wilgotnych ziemiach niższych partii gór w basenie Morza Śródziemnego. Jest ona niezwykle aromatycznym zimozielonym, twardolistnym krzewem, który przy sprzyjających warunkach osiąga wysokość nawet 2-3 m1, 2). Ze względu na bogatą zawartość związków biologicznie czynnych roślina ta jest interesującym surowcem przemysłowym. Obok bogatego w substancje chemiczne olejku eterycznego zawarte są w niej również związki chemiczne z grupy flawonoidów, a także kwas rozmarynowy3). Roślina ta nie jest wymagająca uprawowo, preferuje glebę piaszczystą, ubogą i suchą o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,0-7,5) oraz dodatnią temperaturę w całym okresie wegetacji4). Na skalę przemysłową jest ona uprawiana na terenie Maroka, Tunezji (ok. 70% globalnej produkcji), a także na terenach Francji, Hiszpanii i Portugalii. W mniejszym stopniu roślina ta hodowana jest również na terenie północnej oraz południowej Afryki, Meksyku oraz Stanów Zjednoczonych5). Zarówno olejek eteryczny, jak i kwas rozmarynowy zawarte są we wszystkich częściach zielonych rośliny. Ich zawartość waha się w zależności od pochodzenia rośliny, a także od warunków jej wzrostu. Zawartość kwasu rozmarynowego w liściach rozmarynu wynosi 0,2-4,3%, a zawartość olejku rozmarynowego w zielonym surowcu wynosi 0,4-1,5%3). Zbiory i przerób biomasy Zbiór rozmarynu przeznaczonego do pozyskania olejku rozmarynowego powinien zostać przeprowadzony w okresie kwitnienia lub [...]

Zastosowanie metod spektroskopowych do oznaczania zawartości L-karnityny w mleku


  Opracowano procedury przygotowania prób mleka do oznaczeń całkowitej i wolnej L-karnityny metodami spektroskopowymi, a także oceniono przydatność metod spektrofotometrycznej i spektrofluorymetrycznej w tego typu analizach. Obie metody gwarantowały zbliżoną dokładność i powtarzalność wyników, jednak metoda kolorymetryczna z użyciem DTNB była tańsza, a samo wykonanie oznaczeń mniej pracochłonne. W ramach badań określono także wpływ gatunku mleka oraz jego obróbki termicznej i czasu przechowywania na zawartość L-karnityny. Największą zawartością całkowitej i wolnej L-karnityny charakteryzowało się mleko owcze, średnią krowie, natomiast najmniejszą kozie. Proces obróbki termicznej (pasteryzacja) oraz przechowywanie zmniejszały stężenie wolnej L-karnityny w mleku. Two anal. methods (spectrophotometry, spectrofluorometry) were tested for their applicability for enzymatic detn. of total and free L-carnitine contents in cow, goat and sheep milk samples. The samples were preliminary prepd. by hydrolysis with KOH at 60°C for 1 h, neutralization with HClO4 and ultrafiltration and then analyzed after enzymatic acetylation of L-carnitine with carnitine acetyltransferase either by colour reaction of the released free coenzyme A with 5,5’-dithio-bis(2-nitro-benzoic) acid (absorption at 412 nm) or by reaction of the coenzyme A with 2-oxoglutarate in presence of its dehydrogenase to hydrogenated nicotin-amide-adenine dinucleotide (absorption at 340 nm). Both methods tested were consistent but the spectrophotometric method was distinguished by higher simplicity. The highest content of total L-carnitine was found in sheep milk (10.8-10.9%) and the lowest in the goat milk (5.7-5.9%). Both the storage of the milk samples at -18°C for 4 weeks and the pasteurization of cow milk at 75°C and 90°C resulted in decrease in the L-carnitine content. Jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego społeczeństwa są "choroby cywiliz[...]

 Strona 1