Wyniki 11-20 spośród 396 dla zapytania: authorDesc:"winny maniak"

Trunki do potraw świątecznych

Czytaj za darmo! »

Święta Bożego Narodzenia to okres, kiedy jadamy dania wyjątkowe, rzadko pojawiające się na stole w innych terminach - bo świąteczny jadłospis, bazujący na staropolskiej tradycji, jest unikalny. Wędliny i mięsa odgrywają w nim istotną, ale niekoniecznie wiodącą rolę. Niezależnie jednak od tego, czy jemy właśnie potrawę postną czy mięsną, nasuwa się pytanie: co do tego pić, żeby uczcić ten w[...]

PORADNIK - Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

W kilku ostatnich odcinkach cyklu udało mi się przeprowadzić Państwa od winnicy do butelki wina. Pora ruszyć w dalszą drogę - od butelki do kieliszka z winem. Idąc tą trasą, będziemy musieli jednak najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, czym zamknięto butelkę i czym ją najlepiej otworzyć. Zamknięcie butelki - to królestwo korków. Prawdziwy korek z kory dębu korkowego jest przy tym uważan[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Minął już wprawdzie Sylwester, ale bale karnawałowe jeszcze przed nami i właśnie one tworzą świetną okazję do napicia się szampana oraz dowiedzenia czegoś o tym wyjątkowym trunku. Szampan to wino musujące pochodzące z Szampanii - regionu o dość chłodnym klimacie, gdzie winogrona nie dojrzewają na tyle, żeby można było z nich produkować dobre wina uspokojone. Przez całe wieki był to powód do zgryzot dla miejscowych winiarzy, aż wreszcie udało się zamienić tę wadę w zaletę i przeistoczyć brzydkie kaczątka w piękne łabędzie. Stało się to za sprawą zakonnnika z opactwa Hautvillers pod Reims. Ów mnich, żyjący w XVII w., nazywał się Dom Perignon, a jego okrzyk "Piję gwiazdy!" po skosztowaniu pierwszego szampana własnej produkcji wszedł do historii winiarstwa. Na czym polegał pom[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Kiedy francuski szampan święcił już swoje triumfy na świecie, Hiszpanom jeszcze się nie śniło, że mogą robić dobre wina musujące. Zresztą nawet większość win uspokojonych, które wtedy powstawały w ojczyźnie Cervantesa, była mocno "taka sobie". Dopiero natchniony winiarz z Penedes, don Jose Raventos Fatjo, na początku rozwoju katalońskiego mieszczaństwa oraz - w konsekwencji - rodzącego się popytu na lepsze wina, podjął próbę wyjścia ponad przeciętność i pomyślał sobie: a dlaczego by nie robić w Penedes win musujących identyczną metodą, jak Francuzi robią swoje słynne szampany? Jak pomyślał, tak zrobił - i już w 1872 r. pierwsze wyprodukowane przez niego butelki trunku, któremu z czasem nadano nazwę "cava", trafiły na rynek. Szybko tym śladem poszli jego sąsiedzi z okolic Sa[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Dla tych wszystkich, którzy niejako z definicji nie lubią win wytrawnych, a półwytrawne traktują jedynie jako akceptowalny kompromis, mam dobrą wiadomość - przyszła wreszcie w moim cyklu kolej na coś i dla Państwa. Mam tu na myśli tzw. wina naturalnie słodkie (z francuskiego Vin Doux Naturel, w skrócie VDN), powstające w regionie Roussillon na południu Francji. Wytwarza się je metodą "mutage", polegającą na dodaniu do soku z winogron podczas jego fermentacji destylatu winnego o mocy 96%, w proporcji 5-10% objętości moszczu. Efektem tego zabiegu jest zatrzymanie procesu fermentacji i zakończenie przekształcania cukru w alkohol z chwilą, kiedy płyn w moszczu osiągnie moc 16,5%, zabójcza dla drożdży. Metoda ta, zbliżona do stosowanych przy produkcji innych win wzmacnianych (o k[...]

Wino w kuchni

Czytaj za darmo! »

Za oknem zima w odwrocie, na łąkach już bazie w pełnej krasie, a na kuchni lada moment zacznie pyrkać świąteczny bigos. Wystarczy zamknąć oczy, żeby poczuć zapach jaj z chrzanem, wielkanocnego żurku, pieczonego indyka lub potrawki z zająca. I wyobrazić sobie, że trzymamy w ręku kieliszek do- Wino w kuchni uprze, może wykorzystać do przyrządzania potraw również wino różowe. Generalnie jednak (i to jest zasada nr 3), najlepiej do gotowania nadają się: spośród win czerwonych te ze szczepów Pinot Noir, Sangiovese, Syrah i Grenache, a spośród białych - Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay i Chenin Blanc. Tylko do zup i potraw z małżami lub ryżem bardziej pasują wina "neutralne" - np. Silvaner, Ugni Blanc czy Trebbiano. No dobrze - wzięliśmy już to nasze młode, proste wino [...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Wiem, wiem - w poprzednim odcinku obiecywałem Państwu coś lżejszego i bardziej wiosennego, ale na wiosnę jeszcze musimy w tym roku trochę poczekać. Co więc na dziś? Portugalia - ale nie porto (to zostawiam sobie na odległą jesień), tylko ekstraktywne, niezwykle bogate w smaku i dość tęgie wina wytrawne z tego kraju. Dlaczego Portugalia jest na współczesnej mapie winiarskiej Europy czymś unikatowym? Ano dlatego, że w czasach, gdy na całym świecie króluje chardonnay, merlot i cabernet, udało się jej dochować wierności endemicznym szczepom winorośli. Nadal uprawia się tam takie stare, tradycyjne odmiany lokalne, jak roupeiro, antao vaz, arinto, fernao pires, alvarinho, touriga national, trincadeira, baga, castelao, aragonez, alfrocheiro czy alicante buschet i choć wiem, że wi[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Kiedy w sklepie rzucą się Państwu w oczy niezwykle długie, wysmukłe butelki z białym winem, możecie być prawie pewni - to "alzackie flety", w które tradycyjnie rozlewa się wina w Alzacji. Warto po nie sięgnąć, zwłaszcza na wiosnę! Cechą charakterystyczną Alzacji jest słoneczny, ciepły i suchy klimat, sprzyjający powolnemu, przedłużonemu dojrzewaniu winogron i rozwijaniu się w nich subtelnych, eleganckich aromatów. Z kolei gleby są w tej krainie silnie zróżnicowane, co stwarza korzystne warunki uprawy różnych odmian winorośli. I Alzatczycy korzystają z tej możliwości, uprawiając aż siedem winnych szczepów, w tym sześć na wina białe: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Gris i Gewurztraminer. Wina alzackie są na ogół jednoszczepowe i nazwa szczepu poda[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Znad Mozeli i Renu.Zachwycamy się często winami z Nowego Świata - bo dobre i tanie - a przecież znacznie bliżej nas, bo w Niemczech, produkuje się wina też mające te zalety. Klimat mają nasi zachodni sąsiedzi chłodny, stąd uprawia się tam głównie szczepy na wina białe. Króluje wśród nich Mueller-Thurgau, bo dojrzewa na tyle wcześnie, że zawsze zdąży się z winobraniem. Typowym, "kompotopodobnym" winom z tego szczepu, np. popularnemu Liebfraumilch, zapełniającemu u nas półki w hipermarketach, brak jest jednak charakteru, więc nie będę się nad nimi rozwodził. Kto chce, niech je pije - a wiem, że sięgnie po nie niejeden - bo miękkość i łagodność w ustach odpowiadają gustowi Polaków, a cena ok. 12-15 zł zachęca. No dobrze, skoro Mueller-Thurgau jest be, to co jest cacy? Oczywiści[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Są kraje, których istnienia nie uświadamy sobie tak do końca. Myślę, że należy do nich Nowa Zelandia, a przynajmniej należała dopóty, dopóki właśnie jej nie wybrano na miejsce do nakręcenia tolkienowskiej trylogii filmowej "Władca pierścieni". Dziś do rozsławienia tego kraju przyczynia się jeszcze jedno: znakomite wina Sauvignon Blanc - a to już dla winnego maniaka dobry temat na felieton, choć nie o samych winach białych chciałbym tu pisać. Najpierw szczypta geografii dla mniej zorientowanych: otóż, Nowa Zelandia, położona na antypodach niedaleko Australii, to dwie duże wyspy: południowa, chłodniejsza i północna, cieplejsza. Właśnie różnica klimatów sprawia, że na tej pierwszej dominują szczepy na wina białe, a na tej drugiej - na czerwone. Przygoda Nowej Zelandii z winem ro[...]

« Poprzednia strona  Strona 2  Następna strona »