• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • Zeszyt 2005-7

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Zeszyt 2005-7


 
 kup! (PDF) - 1.08 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Jakość mąki przeznaczonej do produkcji wafli
Roman Jurga 
Rosnąca wydajność przemysłowej produkcji wafli oraz większe formaty tych wyrobów wiążą się z wyższymi wymaganiami dotyczącymi mąki stosowanej przy ich wytwarzaniu. Ciasto waflowe ma małą gęstość, w zw więcej » Czytaj za darmo! »
Gospodarka wolnorynkowa a Polska Norma na mąkę pszenną
Wojciech GÓRNIAK Jadwiga ROTHKAEHL 
W gospodarce wolnorynkowej coraz większe znaczenie ma umiejętność właściwego określania wymagań jakościowych w kontraktach handlowych. W przypadku kontraktów w handlu mąką pszenną jest to trudne, a ma więcej » Czytaj za darmo! »
Nowy system do oceny jakości ziarna zbóż
Andrzej Tyburcy 
W Kanadzie opracowano urządzenie ACURUM, które pozwala określić niektóre właściwości jakościowe zbóż na podstawie obrazu ziarna. Wprowadzaniem tego wynalazku na światowy rynek zajmuje się firma DuPont więcej » Czytaj za darmo! »
Analizator InfratecÖ 1241 firmy FOSS idealnym partnerem
ROBERT SJËDIN 
Przez wiele lat głównym przeznaczeniem analizatorów Infratec firmy FOSS była analiza całego ziarna zbóż. Dodatkowe moduły - Mąki, Gęstości w Stanie Zsypnym, Próbki Transportowanej - czynią Analizator więcej » Czytaj za darmo! »
Polepszacze jakości pieczywa - działanie i zakres stosowania
Krzysztof Zawadzki 
Polepszacze jakości pieczywa są stosowane od ponad 100 lat, lecz obecnie, gdy produkcja piekarska ma charakter potokowy, a jakość musi być standaryzowana, ich rola nabrała szczególnego znaczenia. Mech więcej » Czytaj za darmo! »
Linia do produkcji makaronu z kukurydzy i ryżu
Krzysztof Zawadzki 
Dla wyprodukowania makaronu o atrakcyjnym W tradycyjnym makaronie pszennym jego teksturę kształtuje wyglądzie i smaku nie zawsze konieczna jest psze- siatka utworzona z białek glutenowych, w której os więcej » Czytaj za darmo! »
Stan ekonomiczno-finansowy przedsiębiorstw przemysłu paszowego
Stan ekonomiczno-finansowy przedsiębiorstw przemysłu paszowego przedstawiono w oparciu o dane statystyczne GUS uzyskane od firm dużych i średnich, tj. zatrudniających ponad 49 pracowników, składającyc więcej » Czytaj za darmo! »
Nowe regulacje prawne Wspólnoty Europejskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności i pasz
Krzysztof KWIATEK 
System zapewnienia bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty Europejskiej opiera się obecnie na założeniu, że należy zapewnić kontrolę we wszystkich ogniwach łańcucha produkcji żywności, więcej » Czytaj za darmo! »
Transport pneumatyczny w przemyśle rolno-spożywczym
Elżbieta KUSIŃSKA 
Zasada działania transportu pneumatycznego polega na doprowadzeniu cząstek ciała stałego do rurociągu, w którym z odpowiednią prędkością przepływa gaz, uniesieniu ich przez strumień przepływającego ga więcej » Czytaj za darmo! »
Stan aktualny i perspektywy stosowania roślin genetycznie modyfikowanych w polskim rolnictwie i przetwórstwie
Roman Jurga 
W dniu 12 maja br. odbyło się posiedzenie Rady Gospodarki Żywnościowej przy ministrze rolnictwa i rozwoju wsi, poświęcone stanowi obecnemu i perspektywom agrobiotechnologii. Tej tematyce poświęcone by więcej » Czytaj za darmo! »
Działania Agencji Rynku Rolnego na rynku zbóż
Agencja Rynku Rolnego jako agencja płatnicza UE począwszy od l listopada 2004 r. na bieżąco przyjmowała oferty na przejęcie zbóż w ramach zakupu interwencyjnego oraz zawierała umowy na zakup zbóż z pr więcej » Czytaj za darmo! »
Charakterystyka produktów przemiału kukurydzy na sucho
Krzysztof Zawadzki 
Ogólnie biorąc, produkty przemiału konsumpcyjnego kukurydzy na sucho można podzielić na 3 grupy, stosownie do typu przemiału: całoziarnistego (I), z odsiewaniem produktów przemiału (II), z nawilżaniem więcej » Czytaj za darmo! »
Potencjał zbożowy Ukrainy, Rosji i Kazachstanu na tle UE-25
Roman Jurga 
Ukraina, Rosja i Kazachstan stali się w ostatnich kilku latach ważnymi eksporterami ziarna zbóż. W 1990 r. na Ukrainie zebrano: 47 min ton zbóż; w Rosji 110 min ton; w Kazachstanie 27,5 min ton. W por więcej » Czytaj za darmo! »
Wzrost znaczenia orkiszu w przetwórstwie zbożowym
Andrzej Tyburcy 
Orkisz wykształcił się w wyniku samorzutnego krzyżowania dzikich traw Aegilops sąuarrosa 6-5 tyś. lat p.n.e., jest zatem starszy niż miękkie odmiany pszenicy. W XX wieku uprawy orkiszu w Europie (m.in więcej » Czytaj za darmo! »
Obrady Zarządu Głównego SITSpoż.
Obrady Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo- Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w dniu 22 kwietnia 2005 r. poświęcone były głównie podsumowaniu działalności merytorycznej i f więcej » Czytaj za darmo! »
Uwaga na niszczyka zjadliwego (Ditylenchus dipsaci) w nasionach bobiku
WITOLD KARNKOWSKI 
Ziarno bobiku jest u nas bardzo często wykorzystywane jako surowiec do produkcji pasz dla zwierząt. Wraz z ziarnem, a przede wszystkim z materiałem siewnym bobiku, może przeniknąć groźny, szkodliwy ga więcej » Czytaj za darmo! »
Moje życie i praca - czyli wspomnienia młynarza starszego pokolenia (cz. 7)
Jerzy POL 
Wróciłem do pracy w Biurze Projektów Spichrzów i Młynów "Cukroprojekt". Renoma pierwszego polskiego młyna w Indiach wzbudziła zainteresowanie, zaczęły napływać zamówienia na projekty (dokumentacja) i więcej » Czytaj za darmo! »
Wartość technologiczna odmian pszenicy i żyta
Józef ZYCH 
Według danych GUS, powierzchnia zasiewów pięciu podstawowych zbóż z mieszankami w roku 2004 nieznacznie przekroczyła 7,9 min ha, tj. była o ponad 100 tyś. ha większa niż przed rokiem (na poziomie roku więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software