Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
W iii kwartale 2006 r. wojewódzkie inspektoraty JHArS przeprowadziły
kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów
zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem płatków zbożowych
(płatki jęczmienne, żytnie, pszenne, owsiane i ryżowe) oraz kasz
(kasze jęczmienne, pszenne, owsiane, gryczane i kukurydziane).
Kontrolę przeprowadzono w 75. zakładach przetwórstwa zbożowego,
a jej celem było sprawdze więcej » Czytaj za darmo! »
Liczba firm prowadzących produkcję pieczywa świeżego
i wyrobów ciastkarskich według danych w III kwartale 2005 r.
wynosi:
- firmy mikro zatrudniajace do 9 osób - 6802 (32% obrotów
o wartości 3 mld zł sektora ogółem),
- firmy małe zatrudniające 10 do 49 osób - 3572 (42% obrotów
o wartości 4 mld zł),
- firmy średnie zatrudniające 50 do 249 osób - 267 (21% obrotów
o wartości 2 mld zł),
- fir więcej » Czytaj za darmo! »
określenie "właściwości fizyczne" surowców żywnościowych
stosuje się do opisu materiału, który można
scharakteryzować metodami fizycznymi, bez zniszczenia
jego struktury chemicznej i zmiany jego składu. Surowiec
zbożowy składa się z pojedynczych, posiadających
cechy indywidualne ziarniaków i masy zbożowej.
Masę zbożową tworzy niezliczona ilość pojedynczych
ziarniaków, które w zbiorowości cz więcej » Czytaj za darmo! »
Zawartość białka w pszenicy durum stanowi pierwszorzędny
czynnik, który kojarzony jest z lepszą jakością
makaronu podczas gotowania. Zgodnie z tym,
minimalna zawartość białka jest powszechnie stosowanym
wyróżnikiem w specyfikacji jakościowej pszenicy
durum. Poniżej zsumowano wyniki badań określających
wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej
właściwości przemiałowe.Przez trzy kolejne więcej » Czytaj za darmo! »
Polepszacze jakości pieczywa są stosowane od ponad 100
lat, lecz obecnie, gdy produkcja piekarska ma charakter potokowy,
a jakość musi być standaryzowana, ich rola nabrała
szczególnego znaczenia. Mechanizacja produkcji nawet
w małych piekarniach rzemieślniczych, nowe metody technologiczne
podnoszące efektywność i związane z nimi specyficzne
wymagania wobec ciast (zawiesin), z drugiej zaś str więcej » Czytaj za darmo! »
Obok parametrów pracy samego odsiewacza, najważniejszym elementem
wpływającym na efekty odsiewania jest dobór tkaniny odsiewającej i jej
stan po naciągnięciu na ramkę. Zawsze uważano, że odpowiednie naciągnięcie
gazy ma wielkie znaczenie, lecz nie stosowano żadnych standardów
czy instrumentów określających właściwy stopień naprężenia gazy w odsiewaczu.
Filozofia: "im mocniej, tym lepiej" była więcej » Czytaj za darmo! »
"Przegląd Zbożowo-Młynarski" w numerze 10/2005
poinformował Szanownych czytelników o uruchomieniu
przez bio corn Sp. z o.o. w Ziębicach nowego
młyna kukurydzianego o wydajności 200 t/dobę. W artykule
podany został opis podstawowych produktów
wytwarzanych w tym młynie, jak również wymagania
dla tych przetworów określone odpowiednią polską
normą. obecnie chcielibyśmy przybliżyć proces technol więcej » Czytaj za darmo! »
W dniu 15 czerwca 2007 r. odbędą się wybory władz Stowarzyszenia
Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej, tj. Zarządu Głównego, Głównej
Komisji Rewizyjnej i Głównego Sądu Koleżeńskiego, na kadencję
lat 2007-2011. Będzie to pierwsza cała kadencja w warunkach struktur
gospodarczych Unii Europejskiej i na pewno będzie to okres dalszych
zmian w wielu aspektach funkcjonowania firm młynarskich w Polsce. więcej » Czytaj za darmo! »
W połowie grudnia 2006 r. na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl) opublikowany został zmodyfikowany
projekt ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych
(wersja z dn. 19.12.2006 r.) z adnotacją, iż projekt ten został przedłożony
do rozpatrzenia przez Komitet Rady Ministrów. Oznacza to, że zakończony
został - w bardzo krótkim czasie - okres więcej » Czytaj za darmo! »
Regulacje prawne dotyczące wszelkich dziedzin
życia i gospodarki zmieniają się i proces
ten jest procesem stałym. Dlatego też w każdej
firmie młynarskiej należy z dużą uwagą śledzić
publikowane nowe regulacje prawne, tak
krajowe, jak i unijne. Niekiedy nie wnoszą one
żadnych zmian w zakresie funkcjonowania
firmy młynarskiej, ale należy powoływać się
- zwłaszcza w korespondencji urzędowej - więcej » Czytaj za darmo! »
dniach 8-10 maja 2007 r. w Utrechcie (Holandia) przedstawiciele
firm zbożowo-młynarsko-paszowych spotkają się na Międzynarodowych
Targach VICTAM 2007 (te największe zbożowo-młynarsko-paszowe
targi w Europie organizowane są co 3 lata). Tysiące odwiedzających
Targi VICTAM z całego świata zapozna się z najnowszą ofertą
firm oferujących maszyny i urządzenia do produkcji: pasz dla zwierząt,
ryb, więcej » Czytaj za darmo! »
IGrUMA, samodzielna dotąd branżowa impreza targowa w zakresie
maszyn i urządzeń do obróbki i przetwórstwa produktów rolnych, od 2007
roku stanowić będzie specjalny obszar tematyczny w ramach środkowoniemieckich
targów rolnych agra, które odbędą się na Nowych Terenach
Targowych w Lipsku w dniach 3-6 maja 2007 r. Decyzję taką podjęły
wspólnie Targi Lipskie, firma agra Veranstaltungs GmbH, Niemi więcej » Czytaj za darmo! »
Rynek makaronów w Polsce jest dość stabilny.
Tym niemniej w produkcji i konsumpcji
makaronów, pomimo wahań w końcu
poprzedniej dekady, występuje niewielka
tendencja wzrostowa. Rynek makaronów
nie jest podatny na wpływy sezonowe, co
oznacza, że bez względu na porę roku konsumpcja
makaronu utrzymuje się na podobnym
poziomie. Makaron jest ważnym
produktem w polskiej kuchni. Najczęściej
jest więcej » Czytaj za darmo! »
W Azji leżą dwa najludniejsze państwa świata - chiny i indie, dzięki czemu
popyt na żywność w tym regionie zawsze był wysoki. choć podstawowym artykułem
spożywczym od wielu lat pozostaje ryż, to wraz ze wzrostem zamożności
i poszerzaniem zewnętrznych wpływów kulturowych obserwuje się rosnący
popyt na bardziej przetworzone produkty spożywcze, w tym pieczywo.
W Korei przemysły paszowy i zbożowo więcej » Czytaj za darmo! »
Z opublikowanych przez cocereAL danych wynika,
że w 2006 r. w krajach Unii europejskiej z powierzchni
49,8 mln hektarów zebrano 242,5 mln ton
zbóż. W porównaniu z rokiem poprzednim zbiory były
o 4,3% niższe. Spadek zbiorów nastąpił z uwagi na redukcję
o 2,2% powierzchni ich uprawy oraz zmniejszenie
o 2,0% plonów. biorąc pod uwagę, że w roku
2005/2006 zapasy zbóż uległy redukcji z 62,8 mln t więcej » Czytaj za darmo! »
Z rozliczeń bilansowych wynika, że kluczowe znaczenie dla rozwoju
sytuacji na naszym rynku zbożowym w okresie do nowych
zbiorów będą miały:
l po pierwsze - ciągły i otwarty dostęp do zasobów zbóż unijnych,
a głównie do zbóż z zasobów interwencyjnych (ilość i cena
w przetargach),
l po drugie - relacja rynku konsumpcyjnego na przeniesione
skutki wysokich cen zbóż (głównie ograniczenie produkc więcej » Czytaj za darmo! »
W dniu 11 stycznia 2007 roku został pochowany na cmentarzu
ewangielickim przy ul. Młynarskiej w Warszawie Pan
AnAtoL HAnFtWUrceL - wieloletni redaktor naczelny
czasopism: "Przegląd Zbożowo-Młynarski", "Przemysł
Spożywczy", "Przegląd Polskiej Techniki", "Gazety Żywnościowej
- Smak"; wybitny twórczy dziennikarz i tłumacz
z języka francuskiego i niemieckiego; szlachetny człowiek,
szanowany i l więcej » Czytaj za darmo! »
Opisując najstarsze urządzenia mielące ("Przegląd Zbożowo-
Młynarski" nr 9 i 11 z 2005 r.) wspomniałem zaledwie że: "W czasach
rzymskich używane były żarna stożkowe i żarna ramowe".
O ile z żarnami stożkowymi (stosowanymi w czasach rzymskich)
mogłem zapoznać się wcześniej, zwiedzając ekspozycję wykopalisk
w Qumram na Pustyni Judzkiej, to żarna ramowe znałem jedynie
z rysunku opublikowanego w więcej » Czytaj za darmo! »
W 2006 r. wydawnictwo Wageningen
Academic Publisher (w Holandii) wydało 2
nowe książki o mykotoksynach:
1) "Mykotoksyny i fykotoksyny - postęp
w oznaczaniu, toksykologii i ich wykrywaniu".
Autorzy: Henry njapau, Socrates
trujillo, Hans P. van egmond i Douglas
L. Park (tytuł oryginalny: "Mycotoxins
and phycotoxins").
Ta książka wydana w języku angielskim
zawiera zbiór wcześniej wygłoszony więcej » Czytaj za darmo! »