• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • Zeszyt 2007-2

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Zeszyt 2007-2


 
 kup! (PDF) - 1.08 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Wyniki kontroli JHArS w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych
W iii kwartale 2006 r. wojewódzkie inspektoraty JHArS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem płatków zbożowych (płatki jęczmienne, żytnie, pszenne, owsiane i ryżowe) oraz kasz (kasze jęczmienne, pszenne, owsiane, gryczane i kukurydziane). Kontrolę przeprowadzono w 75. zakładach przetwórstwa zbożowego, a jej celem było sprawdze więcej » Czytaj za darmo! »
Aktualna sytuacja w sektorze piekarniczym
Liczba firm prowadzących produkcję pieczywa świeżego i wyrobów ciastkarskich według danych w III kwartale 2005 r. wynosi: - firmy mikro zatrudniajace do 9 osób - 6802 (32% obrotów o wartości 3 mld zł sektora ogółem), - firmy małe zatrudniające 10 do 49 osób - 3572 (42% obrotów o wartości 4 mld zł), - firmy średnie zatrudniające 50 do 249 osób - 267 (21% obrotów o wartości 2 mld zł), - fir więcej » Czytaj za darmo! »
Kukurydza część 1. Właściwości fizyczne
HenryK GąSioroWSKi 
określenie "właściwości fizyczne" surowców żywnościowych stosuje się do opisu materiału, który można scharakteryzować metodami fizycznymi, bez zniszczenia jego struktury chemicznej i zmiany jego składu. Surowiec zbożowy składa się z pojedynczych, posiadających cechy indywidualne ziarniaków i masy zbożowej. Masę zbożową tworzy niezliczona ilość pojedynczych ziarniaków, które w zbiorowości cz więcej » Czytaj za darmo! »
Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej własności przemiałowe
Zawartość białka w pszenicy durum stanowi pierwszorzędny czynnik, który kojarzony jest z lepszą jakością makaronu podczas gotowania. Zgodnie z tym, minimalna zawartość białka jest powszechnie stosowanym wyróżnikiem w specyfikacji jakościowej pszenicy durum. Poniżej zsumowano wyniki badań określających wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej właściwości przemiałowe.Przez trzy kolejne więcej » Czytaj za darmo! »
Polepszacze jakości pieczywa -działanie i zakres stosowania
Polepszacze jakości pieczywa są stosowane od ponad 100 lat, lecz obecnie, gdy produkcja piekarska ma charakter potokowy, a jakość musi być standaryzowana, ich rola nabrała szczególnego znaczenia. Mechanizacja produkcji nawet w małych piekarniach rzemieślniczych, nowe metody technologiczne podnoszące efektywność i związane z nimi specyficzne wymagania wobec ciast (zawiesin), z drugiej zaś str więcej » Czytaj za darmo! »
Kilka uwag praktycznych na temat gaz młynarskich i technik ich naciągania
Obok parametrów pracy samego odsiewacza, najważniejszym elementem wpływającym na efekty odsiewania jest dobór tkaniny odsiewającej i jej stan po naciągnięciu na ramkę. Zawsze uważano, że odpowiednie naciągnięcie gazy ma wielkie znaczenie, lecz nie stosowano żadnych standardów czy instrumentów określających właściwy stopień naprężenia gazy w odsiewaczu. Filozofia: "im mocniej, tym lepiej" była więcej » Czytaj za darmo! »
Młyn kukurydziany firmy bühler w Ziębicach po 16 miesiącach eksploatacji
Jerzy Szklarewicz 
"Przegląd Zbożowo-Młynarski" w numerze 10/2005 poinformował Szanownych czytelników o uruchomieniu przez bio corn Sp. z o.o. w Ziębicach nowego młyna kukurydzianego o wydajności 200 t/dobę. W artykule podany został opis podstawowych produktów wytwarzanych w tym młynie, jak również wymagania dla tych przetworów określone odpowiednią polską normą. obecnie chcielibyśmy przybliżyć proces technol więcej » Czytaj za darmo! »
Sprawozdawczo-wyborcze Walne Zebranie członków Stowarzyszenia Młynarzy rP w dniu 15 czerwca 2007 roku
W dniu 15 czerwca 2007 r. odbędą się wybory władz Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej, tj. Zarządu Głównego, Głównej Komisji Rewizyjnej i Głównego Sądu Koleżeńskiego, na kadencję lat 2007-2011. Będzie to pierwsza cała kadencja w warunkach struktur gospodarczych Unii Europejskiej i na pewno będzie to okres dalszych zmian w wielu aspektach funkcjonowania firm młynarskich w Polsce. więcej » Czytaj za darmo! »
Zmodyfikowany projekt ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych
W połowie grudnia 2006 r. na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl) opublikowany został zmodyfikowany projekt ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (wersja z dn. 19.12.2006 r.) z adnotacją, iż projekt ten został przedłożony do rozpatrzenia przez Komitet Rady Ministrów. Oznacza to, że zakończony został - w bardzo krótkim czasie - okres więcej » Czytaj za darmo! »
Najważniejsze nowe regulacje prawne, które będą istotnie wpływać na funkcjonowanie firm młynarskich w 2007 roku
Regulacje prawne dotyczące wszelkich dziedzin życia i gospodarki zmieniają się i proces ten jest procesem stałym. Dlatego też w każdej firmie młynarskiej należy z dużą uwagą śledzić publikowane nowe regulacje prawne, tak krajowe, jak i unijne. Niekiedy nie wnoszą one żadnych zmian w zakresie funkcjonowania firmy młynarskiej, ale należy powoływać się - zwłaszcza w korespondencji urzędowej - więcej » Czytaj za darmo! »
Międzynarodowe targi VictAM 2007 miejscem spotkania przetwórców zbóż i producentów pasz
dniach 8-10 maja 2007 r. w Utrechcie (Holandia) przedstawiciele firm zbożowo-młynarsko-paszowych spotkają się na Międzynarodowych Targach VICTAM 2007 (te największe zbożowo-młynarsko-paszowe targi w Europie organizowane są co 3 lata). Tysiące odwiedzających Targi VICTAM z całego świata zapozna się z najnowszą ofertą firm oferujących maszyny i urządzenia do produkcji: pasz dla zwierząt, ryb, więcej » Czytaj za darmo! »
Przyszedł czas na zmiany: iGrUMA 2007 jako specjalny obszar tematyczny w ramach środkowoniemieckich targów rolnych agra Lipsk, 3-6 maja 2007 r.
IGrUMA, samodzielna dotąd branżowa impreza targowa w zakresie maszyn i urządzeń do obróbki i przetwórstwa produktów rolnych, od 2007 roku stanowić będzie specjalny obszar tematyczny w ramach środkowoniemieckich targów rolnych agra, które odbędą się na Nowych Terenach Targowych w Lipsku w dniach 3-6 maja 2007 r. Decyzję taką podjęły wspólnie Targi Lipskie, firma agra Veranstaltungs GmbH, Niemi więcej » Czytaj za darmo! »
Polski handel zagraniczny makaronami w latach 1995-2005 - podstawowe fakty
WieSłAW łoPAciUK 
Rynek makaronów w Polsce jest dość stabilny. Tym niemniej w produkcji i konsumpcji makaronów, pomimo wahań w końcu poprzedniej dekady, występuje niewielka tendencja wzrostowa. Rynek makaronów nie jest podatny na wpływy sezonowe, co oznacza, że bez względu na porę roku konsumpcja makaronu utrzymuje się na podobnym poziomie. Makaron jest ważnym produktem w polskiej kuchni. Najczęściej jest więcej » Czytaj za darmo! »
Młynarstwo w Azji - duży potencjał wzrostu
W Azji leżą dwa najludniejsze państwa świata - chiny i indie, dzięki czemu popyt na żywność w tym regionie zawsze był wysoki. choć podstawowym artykułem spożywczym od wielu lat pozostaje ryż, to wraz ze wzrostem zamożności i poszerzaniem zewnętrznych wpływów kulturowych obserwuje się rosnący popyt na bardziej przetworzone produkty spożywcze, w tym pieczywo. W Korei przemysły paszowy i zbożowo więcej » Czytaj za darmo! »
Realizacja sprzedaży zbóż z zapasów interwencyjnych na rynek Wspólnoty w roku gospodarczym 2006/2007
MAriAn boreK 
Z opublikowanych przez cocereAL danych wynika, że w 2006 r. w krajach Unii europejskiej z powierzchni 49,8 mln hektarów zebrano 242,5 mln ton zbóż. W porównaniu z rokiem poprzednim zbiory były o 4,3% niższe. Spadek zbiorów nastąpił z uwagi na redukcję o 2,2% powierzchni ich uprawy oraz zmniejszenie o 2,0% plonów. biorąc pod uwagę, że w roku 2005/2006 zapasy zbóż uległy redukcji z 62,8 mln t więcej » Czytaj za darmo! »
Prognoza sytuacji rynkowej do końca sezonu 2006/2007 - wg stanu z początku grudnia 2006 r.
BoGDAn JUDZińSKi 
Z rozliczeń bilansowych wynika, że kluczowe znaczenie dla rozwoju sytuacji na naszym rynku zbożowym w okresie do nowych zbiorów będą miały: l po pierwsze - ciągły i otwarty dostęp do zasobów zbóż unijnych, a głównie do zbóż z zasobów interwencyjnych (ilość i cena w przetargach), l po drugie - relacja rynku konsumpcyjnego na przeniesione skutki wysokich cen zbóż (głównie ograniczenie produkc więcej » Czytaj za darmo! »
Wspomnienie o Panu Anatolu Hanftwurcelu - wieloletnim redaktorze prasy technicznej
Roman Jurga 
W dniu 11 stycznia 2007 roku został pochowany na cmentarzu ewangielickim przy ul. Młynarskiej w Warszawie Pan AnAtoL HAnFtWUrceL - wieloletni redaktor naczelny czasopism: "Przegląd Zbożowo-Młynarski", "Przemysł Spożywczy", "Przegląd Polskiej Techniki", "Gazety Żywnościowej - Smak"; wybitny twórczy dziennikarz i tłumacz z języka francuskiego i niemieckiego; szlachetny człowiek, szanowany i l więcej » Czytaj za darmo! »
Z kart historii rozwoju urządzeń mielących Żarna ramowe - uzupełnienie do opisu najdawniejszych technik przemiału
KAZiMierZ boGAcZyńSKi 
Opisując najstarsze urządzenia mielące ("Przegląd Zbożowo- Młynarski" nr 9 i 11 z 2005 r.) wspomniałem zaledwie że: "W czasach rzymskich używane były żarna stożkowe i żarna ramowe". O ile z żarnami stożkowymi (stosowanymi w czasach rzymskich) mogłem zapoznać się wcześniej, zwiedzając ekspozycję wykopalisk w Qumram na Pustyni Judzkiej, to żarna ramowe znałem jedynie z rysunku opublikowanego w więcej » Czytaj za darmo! »
Nowe książki - nowe książki o mykotoksynach - wydane przez Wageningen Academic Publishers
W 2006 r. wydawnictwo Wageningen Academic Publisher (w Holandii) wydało 2 nowe książki o mykotoksynach: 1) "Mykotoksyny i fykotoksyny - postęp w oznaczaniu, toksykologii i ich wykrywaniu". Autorzy: Henry njapau, Socrates trujillo, Hans P. van egmond i Douglas L. Park (tytuł oryginalny: "Mycotoxins and phycotoxins"). Ta książka wydana w języku angielskim zawiera zbiór wcześniej wygłoszony więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software