Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6
Bezpieczeństwo żywności jest podstawowym
jej atrybutem i oczywistym oczekiwaniem
konsumentów. Nowe prawo
żywnościowe nakłada na wszystkich tzw.
operatorów żywności, tj. osoby i podmioty
działające w jakikolwiek sposób w obszarze
żywności (produkcja, obrót, transport,
przechowywanie) obowiązek wzięcia na
siebie odpowiedzialności za produkowane
lub przechowywane wyroby w aspekcie zapewnieni więcej » Czytaj za darmo! »
Produkty zbożowe odgrywają podstawową
rolę w żywieniu człowieka. Według
badań Instytutu Żywności i Żywienia (4
- s. 99) w 2001 r. dostarczały one do dziennej
diety ponad 30% energii, ok. 30% białka
oraz ok. 55% węglowodanów, w tym ok.
57% stanowił błonnik pokarmowy. Produkty
te były także znaczącym źródłem tiaminy,
folianów i żelaza, a następnie witamin:
B2, PP, B6 i E.
Według badań GUS więcej » Czytaj za darmo! »
Przemiał laboratoryjny. Skład chemiczny mąki kukurydzianej
uzyskanej przy przemiale laboratoryjnym znacznie różni się między
sobą w zależności od użytego surowca oraz jego granulacji
(tab. 1).
Gdy użyto materiał pozbawiony zarodka, to zawartość popiołu
i tłuszczu była w nich znacznie niższa; zawartość wymienionych
składników wynosiła tylko ok. 28% w stosunku do poziomu, w jakim
występowały więcej » Czytaj za darmo! »
Ziarniak owsa, podobnie jak i w przypadku pozostałych zbóż,
składa się z trzech zasadniczych części: bielma, okrywy owocowo-
nasiennej i zarodka. Zarodek posiada kształt wrzecionowaty,
umieszczony jest w dolnym odcinku ziarna, ułożony nieco skośnie
w stosunku do długiej osi ziarniaka. Zarodek można podzielić na
dwa odcinki: oś embrionalną i tarczkę. W części embrionalnej wyróżnia
się łodyżkę więcej » Czytaj za darmo! »
Spożycie przetworów zbożowych wykazuje niewielkie
tendencje spadkowe od 2000 roku. Obecnie wynosi
ono około 5,7 mln ton w przeliczeniu na ziarno. W jego
przetwarzaniu decydującą rolę odgrywa przemysł młynarski.
W strukturze jego przemiałów dominuje ziarno
pszenicy, stanowiące około 80%. Zmniejsza się natomiast
ilość przemielanego ziarna żyta na korzyść pozostałych
zbóż, ale ich ilość nie pr więcej » Czytaj za darmo! »
Kwasowość mąki i innych przetworów zbożowych stanowi
jedno z kryteriów oceny ich przydatności do spożycia. Pozwala
na ocenę świeżości produktu i jest wskaźnikiem zmian biochemicznych
zachodzących w czasie przechowywania przetworów
zbożowych.
W praktyce życia codziennego i w małych zakładach produkujących
żywność przydatność do spożycia najczęściej oceniana jest organoleptycznie.
Jest to jed więcej » Czytaj za darmo! »
Wzrosty cen energii na świecie ponownie
czynią przemysł przetwórstwa zbożowego
wrażliwy na zagadnienie poboru mocy
w procesach realizowanych przez zakłady
młynarskie. Zużycie energii stanowi do
6% ogólnych kosztów młynarstwa, dlatego
producenci mąki (semoliny) są również
zainteresowani poszukiwaniem nowych
rozwiązań oszczędnościowych w tym zakresie.
W niniejszym artykule przeanalizowano
więcej » Czytaj za darmo! »
W dniu 17 sierpnia br. w siedzibie Przedsiębiorstwa Wielobranżowego
"Komplexmłyn" Spółka z o.o. w Wągrowcu odbyła się uroczystość
otwarcia i poświęcenia nowego młyna pszennego o zdolności przemiałowej
400 ton/dobę. Uroczystość otworzył Prezes Zarządu firmy Pan
Bogdan Błażejewski w towarzystwie członków Zarządu i Rady Nadzorczej
oraz całej załogi. Uroczystość zaszczycili swoją obecnością
m.in więcej » Czytaj za darmo! »
Grzyby są wszechobecne
Życie na ziemi nie byłoby możliwe gdyby nie mikroorganizmy, których
obecność nieomal w każdym elemencie środowiska jest niezbędna. Pomijając
fakt nieodzowności istnienia drobnoustrojów w żywych organizmach,
np. u ssaków - bakterie przewodu pokarmowego człowieka i zwierząt,
drobnoustroje rozkładające materię organiczną (martwe szczątki roślinne
i zwierzęce), przyczyniaj więcej » Czytaj za darmo! »
Niepowodzenia w systemie bezpieczeństwa żywności, zarówno
w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się, zwiększały z reguły
zainteresowanie poszukiwaniem nowych systemowych rozwiązań
podejmowanych w celu poprawy stanu bezpieczeństwa w każdym
ogniwie łańcucha żywnościowego.
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna ISO opracowała
i wydała w 2005 r. normę ISO 22000: 2005 Systemy zarządzania
więcej » Czytaj za darmo! »
Przedmiotem Rozporządzenia nr 183/2005 w sprawie higieny
pasz są nie tylko warunki organizacji produkcji bezpiecznej paszy,
ale także jakość i wartość pokarmowa paszy, która powinna gwarantować
osiągnięcie pożądanych efektów produkcyjnych i cech
produktów zwierzęcych.
Rozporządzenie nr 183/2005 zawiera wymagania, aby wszystkie
przedsiębiorstwa działały zgodnie ze zharmonizowanymi wymogami
w więcej » Czytaj za darmo! »
Spożycie makaronu w Polsce w ostatnich latach
systematycznie rośnie. O ile w 1980 roku statystyczny
Polak zjadał zaledwie 1,5 kg, to już w 2002
roku 3 kg a obecnie szacuje się, że jest to ok. 4,5 kg.
Niewątpliwie najodpowiedniejszym surowcem do
produkcji makaronu jest pszenica gatunku Triticum
durum, jednakże aktualnie, głównie ze względów
ekonomicznych, zdecydowana większość produkowanego
więcej » Czytaj za darmo! »
Ziarno zbóż, przechowywane w prawidłowych warunkach, może zachować
swoją jakość przez wiele lat. Dorodne, zdrowe ziarno to żywy organizm posiadający
własne systemy obronne, i tak np. okrywa owocowo-nasienna chroni wnętrze
ziarna przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych w trakcie magazynowania.
Produkty zbożowe pozbawione naturalnej obrony są bardziej podatne na
niekorzystne zmiany, więcej » Czytaj za darmo! »
Bromek metylu był cennym gazem stosowanym do fumigacji gleby,
przechowywanych produktów i pustych pomieszczeń, ale z tego
powodu, że niszczy ozon w stratosferze został z dniem 1 stycznia
2005 r. wycofany z użycia. Obecnie jedynym gazem, jaki możemy
stosować w zabiegach fumigacji, jest fosforowodór.Fosforowodór jest otrzymywany z ciał stałych
znanych jako fosforek glinu (AlP) lub fosforek magn więcej » Czytaj za darmo! »
Obserwując aktualną sytuację na rynku zbóż wielu uczestników
rynku zadaje sobie pytanie: co takiego zdarzyło się, że ceny zbóż na
rynku Wspólnoty jak i na rynku światowym osiągnęły poziom nie
notowany od wielu lat? Istotne jest również, czy istniejąca sytuacja
ma charakter chwilowego (rocznego) odchylenia od dotychczas
notowanego poziomu, czy też jest sygnałem występowania zmian
o trwalszym więcej » Czytaj za darmo! »
Dnia 14 sierpnia
2007 roku zmarł
dr Bogdan judziński
- wieloletni, zasłużony
pracownik przemysłu
młynarskiego
i paszowego (ostatnio
pracownik firmy Provimi-
Rolimpex S.A.),
założyciel i wieloletni
prezydent Izby
Zbożowo-Paszowej
oraz przewodniczący
Rady Programowej
"Przeglądu Zbożowo-
-Młynarskiego".Moja znajomość z Bogdanem zaczęła się na początku
lat siedemdziesiątych ub.w., kied więcej » Czytaj za darmo! »