• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • Zeszyt 2007-10

PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI

Miesięcznik ISSN 0033-2461, e-ISSN 2449-9943 - rok powstania: 1886
Czasopismo SITSpoż. umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (w części B) MNiSW z liczbą punktów 6

Zeszyt 2007-10


 
 kup! (PDF) - 1.08 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Odpowiedzialność przedsiębiorcy za bezpieczeństwo wyrobów
HALlINA TURLEJSKA 
Bezpieczeństwo żywności jest podstawowym jej atrybutem i oczywistym oczekiwaniem konsumentów. Nowe prawo żywnościowe nakłada na wszystkich tzw. operatorów żywności, tj. osoby i podmioty działające w jakikolwiek sposób w obszarze żywności (produkcja, obrót, transport, przechowywanie) obowiązek wzięcia na siebie odpowiedzialności za produkowane lub przechowywane wyroby w aspekcie zapewnieni więcej » Czytaj za darmo! »
Wybrane aspekty zachowań studentów ekonomii na rynku produktów zbożowych
MARLENA PIEKUT 
Produkty zbożowe odgrywają podstawową rolę w żywieniu człowieka. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia (4 - s. 99) w 2001 r. dostarczały one do dziennej diety ponad 30% energii, ok. 30% białka oraz ok. 55% węglowodanów, w tym ok. 57% stanowił błonnik pokarmowy. Produkty te były także znaczącym źródłem tiaminy, folianów i żelaza, a następnie witamin: B2, PP, B6 i E. Według badań GUS więcej » Czytaj za darmo! »
Kukurydza - Skład chemiczny mąki kukurydzianej i niektóre aspekty wartości żywieniowej
HENRYK GĄSIOROWSKI 
Przemiał laboratoryjny. Skład chemiczny mąki kukurydzianej uzyskanej przy przemiale laboratoryjnym znacznie różni się między sobą w zależności od użytego surowca oraz jego granulacji (tab. 1). Gdy użyto materiał pozbawiony zarodka, to zawartość popiołu i tłuszczu była w nich znacznie niższa; zawartość wymienionych składników wynosiła tylko ok. 28% w stosunku do poziomu, w jakim występowały więcej » Czytaj za darmo! »
Zarodki owsiane
HENRYK GĄSIOROWSKI 
Ziarniak owsa, podobnie jak i w przypadku pozostałych zbóż, składa się z trzech zasadniczych części: bielma, okrywy owocowo- nasiennej i zarodka. Zarodek posiada kształt wrzecionowaty, umieszczony jest w dolnym odcinku ziarna, ułożony nieco skośnie w stosunku do długiej osi ziarniaka. Zarodek można podzielić na dwa odcinki: oś embrionalną i tarczkę. W części embrionalnej wyróżnia się łodyżkę więcej » Czytaj za darmo! »
Mechaniczne uszkodzenie skrobi a wartość wypiekowa mąki
ALICJA CEGLIŃSKA ANNA SZAJEWSKA TADEUSZ HABER 
Spożycie przetworów zbożowych wykazuje niewielkie tendencje spadkowe od 2000 roku. Obecnie wynosi ono około 5,7 mln ton w przeliczeniu na ziarno. W jego przetwarzaniu decydującą rolę odgrywa przemysł młynarski. W strukturze jego przemiałów dominuje ziarno pszenicy, stanowiące około 80%. Zmniejsza się natomiast ilość przemielanego ziarna żyta na korzyść pozostałych zbóż, ale ich ilość nie pr więcej » Czytaj za darmo! »
Metody oznaczania kwasowości przetworów zbożowych
ANNA SZAFRAŃSKA 
Kwasowość mąki i innych przetworów zbożowych stanowi jedno z kryteriów oceny ich przydatności do spożycia. Pozwala na ocenę świeżości produktu i jest wskaźnikiem zmian biochemicznych zachodzących w czasie przechowywania przetworów zbożowych. W praktyce życia codziennego i w małych zakładach produkujących żywność przydatność do spożycia najczęściej oceniana jest organoleptycznie. Jest to jed więcej » Czytaj za darmo! »
Oszczędzanie energii w młynach - aktualne wyzwanie
Wzrosty cen energii na świecie ponownie czynią przemysł przetwórstwa zbożowego wrażliwy na zagadnienie poboru mocy w procesach realizowanych przez zakłady młynarskie. Zużycie energii stanowi do 6% ogólnych kosztów młynarstwa, dlatego producenci mąki (semoliny) są również zainteresowani poszukiwaniem nowych rozwiązań oszczędnościowych w tym zakresie. W niniejszym artykule przeanalizowano więcej » Czytaj za darmo! »
Firma "Komplexmłyn" w Wągrowcu uruchomiła nowy młyn pszenny 400 t/dobę
W dniu 17 sierpnia br. w siedzibie Przedsiębiorstwa Wielobranżowego "Komplexmłyn" Spółka z o.o. w Wągrowcu odbyła się uroczystość otwarcia i poświęcenia nowego młyna pszennego o zdolności przemiałowej 400 ton/dobę. Uroczystość otworzył Prezes Zarządu firmy Pan Bogdan Błażejewski w towarzystwie członków Zarządu i Rady Nadzorczej oraz całej załogi. Uroczystość zaszczycili swoją obecnością m.in więcej » Czytaj za darmo! »
Mikotoksyny w ziarnie zbóż i co dalej?
LUDWIK CZERWIECKI 
Grzyby są wszechobecne Życie na ziemi nie byłoby możliwe gdyby nie mikroorganizmy, których obecność nieomal w każdym elemencie środowiska jest niezbędna. Pomijając fakt nieodzowności istnienia drobnoustrojów w żywych organizmach, np. u ssaków - bakterie przewodu pokarmowego człowieka i zwierząt, drobnoustroje rozkładające materię organiczną (martwe szczątki roślinne i zwierzęce), przyczyniaj więcej » Czytaj za darmo! »
Norma zakładowa w systemie wewnętrznej kontroli
BOŻENA NOGALSKA* 
Niepowodzenia w systemie bezpieczeństwa żywności, zarówno w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się, zwiększały z reguły zainteresowanie poszukiwaniem nowych systemowych rozwiązań podejmowanych w celu poprawy stanu bezpieczeństwa w każdym ogniwie łańcucha żywnościowego. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna ISO opracowała i wydała w 2005 r. normę ISO 22000: 2005 Systemy zarządzania więcej » Czytaj za darmo! »
Otręby pszenne - wymagania w zakresie jakości i bezpieczeństwa stosowania na cele paszowe
WALDEMAR KOROL 
Przedmiotem Rozporządzenia nr 183/2005 w sprawie higieny pasz są nie tylko warunki organizacji produkcji bezpiecznej paszy, ale także jakość i wartość pokarmowa paszy, która powinna gwarantować osiągnięcie pożądanych efektów produkcyjnych i cech produktów zwierzęcych. Rozporządzenie nr 183/2005 zawiera wymagania, aby wszystkie przedsiębiorstwa działały zgodnie ze zharmonizowanymi wymogami w więcej » Czytaj za darmo! »
Agrotechniczne i logistyczne aspekty uprawy pszenicy durum w Polsce
WIKTOR OBUCHOWSKI AGNIESZKA MAKOWSKA MIŁOSZ ŁUCZAK HANNA SULEWSKA 
Spożycie makaronu w Polsce w ostatnich latach systematycznie rośnie. O ile w 1980 roku statystyczny Polak zjadał zaledwie 1,5 kg, to już w 2002 roku 3 kg a obecnie szacuje się, że jest to ok. 4,5 kg. Niewątpliwie najodpowiedniejszym surowcem do produkcji makaronu jest pszenica gatunku Triticum durum, jednakże aktualnie, głównie ze względów ekonomicznych, zdecydowana większość produkowanego więcej » Czytaj za darmo! »
Metody określania trwałości przetworów zbożowych
ANNA SZAFRAŃSKA 
Ziarno zbóż, przechowywane w prawidłowych warunkach, może zachować swoją jakość przez wiele lat. Dorodne, zdrowe ziarno to żywy organizm posiadający własne systemy obronne, i tak np. okrywa owocowo-nasienna chroni wnętrze ziarna przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych w trakcie magazynowania. Produkty zbożowe pozbawione naturalnej obrony są bardziej podatne na niekorzystne zmiany, więcej » Czytaj za darmo! »
Fosforowodór i formy użytkowe fosforków metali
STANISŁAW IGNATOWICZ 
Bromek metylu był cennym gazem stosowanym do fumigacji gleby, przechowywanych produktów i pustych pomieszczeń, ale z tego powodu, że niszczy ozon w stratosferze został z dniem 1 stycznia 2005 r. wycofany z użycia. Obecnie jedynym gazem, jaki możemy stosować w zabiegach fumigacji, jest fosforowodór.Fosforowodór jest otrzymywany z ciał stałych znanych jako fosforek glinu (AlP) lub fosforek magn więcej » Czytaj za darmo! »
Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na światowym i wspólnotowym rynku zbóż w roku gospodarczym 2007/2008
MARIAN BOREK 
Obserwując aktualną sytuację na rynku zbóż wielu uczestników rynku zadaje sobie pytanie: co takiego zdarzyło się, że ceny zbóż na rynku Wspólnoty jak i na rynku światowym osiągnęły poziom nie notowany od wielu lat? Istotne jest również, czy istniejąca sytuacja ma charakter chwilowego (rocznego) odchylenia od dotychczas notowanego poziomu, czy też jest sygnałem występowania zmian o trwalszym więcej » Czytaj za darmo! »
Wspomnienie o Bogdanie judzińskim (1944-2007)
Roman Jurga 
Dnia 14 sierpnia 2007 roku zmarł dr Bogdan judziński - wieloletni, zasłużony pracownik przemysłu młynarskiego i paszowego (ostatnio pracownik firmy Provimi- Rolimpex S.A.), założyciel i wieloletni prezydent Izby Zbożowo-Paszowej oraz przewodniczący Rady Programowej "Przeglądu Zbożowo- -Młynarskiego".Moja znajomość z Bogdanem zaczęła się na początku lat siedemdziesiątych ub.w., kied więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software