• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 116514 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • Zeszyt 2008-8

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (cz. B) MNiSW z liczbą punktów 12.

Zeszyt 2008-8


 
 kup! (PDF) - tylko 15,38 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h tylko 73.80 zł » 
 kup! -   4h tylko 43.05 zł » 
 kup! -   1h tylko 24.60 zł » 

Bezpieczne materiały i wyroby do kontaktu z żywnością
ZOFIA POGORZELSKA 
Do produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wprowadzane są coraz to nowe substancje oraz wykorzystywane są nowe technologie. Materiały i wyroby wyprodukowane z nieodpowiednich surowców i w niewłaściwy sposób, niezgodnie z obowiązującymi przepisami mogą być zagrożeniem dla żywności. Przepisy dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zh więcej » Czytaj za darmo! »
Nowoczesne próżniowe urządzenia dla przemysłu spożywczego
Zakład Produkcyjno-Handlowo-Usługowy PT-MASZ jest firmą z wieloletnim doświadczeniem, zatrudniającą wysoko kwalifikowanych pracowników, dysponującą własnym biurem konstrukcyjnym. Firma oferuje kompletację, montaż i uruchomienia linii technologicznych. Podstawowy profil produkcji stanowią nowoczesne, próżniowe urządzenia do wyrobu majonezu, sosów, ketchupu, musztardy, chrzanu, przetworów owoc więcej » Czytaj za darmo! »
Jak wykorzystać kody kreskowe w magazynie producenta?
ANNA KOSMACZ-CHODOROWSKA 
Konieczność posługiwania się dokładną i aktualną informacją w handlu oraz w produkcji i usługach w ceLu podejmowania trafnych decyzji oraz rozwój techniki spowodowały opracowanie wielu nowych rozwiązań informatycznych. Najczęściej stosuje się automatyczną identyfikację i zbieranie danych (ADC) za pomocą kodów kreskowych. Pod pojęciem automatycznej identyfikacji i zbierania danych (ADC) roz więcej » Czytaj za darmo! »
ADM ogłasza nominacje w dywizji kakao
Firma Archer Daniels Midland (ADM) poinformowała o kilku nominacjach na kluczowe stanowiska w dywizji kakao. Zmiany te wskazują na zaangażowanie ADM w świadczenie usług na najwyższym poziomie, dzielą się także swoją wiedzą i doświadczeniem z klientami na całym świecie. Scott Walker został mianowany na stanowisko dyrektora naczelnego, a John McGowan - na stanowisko dyrektora ds. handlowych w więcej » Czytaj za darmo! »
Wagowo czy objętościowo?
Mariusz Kucharczyk Stanisław Zawadzki 
To pytanie często zadają sobie producenci, którzy zamierzają zmodyfikować już istniejące linie pakujące lub wprowadzić nowe. Dodatkowo pojawiają się pytania: Co w przypadku zmiany ciężaru właściwego produktu? Co w przypadku właściwości higroskopijnych produktu? Co się stanie z delikatnymi produktami, czy nie ulegną uszkodzeniu? Takich pytań można by zadać znacznie więcej. Aby ich uniknąć, więcej » Czytaj za darmo! »
POLSKA - UNIA - ŚWIAT
Bariery fitosanitarne i weterynaryjne ograniczają polski eksport Gdyby nie bariery fitosanitarne i weterynaryjne, polski eksport żywności byłby znacznie wyższy. W ocenie Andrzeja Kalickiego z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych, zniesienie tych barier zaowocowałoby 2-3% wzrostem eksportu. W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wartość eksportu polskiej ż więcej » Czytaj za darmo! »
Polish Market of Food and Drinks
ROMAN URBAN 
Development of every domestic market, including market of food and drinks, is determined by dynamics of economic growth of a given country and prosperity cycles, measured by the growth rate of Gross Domestic Product (GDP). In this respect, Poland belongs to quickly developing countries and is found in the peak stage of the present cycle of economic situation. The growth rate of GDP is now e więcej » Czytaj za darmo! »
Leaders of Food Sectors
JADWIGA DROŻDŻ 
Accession of Poland to the European Union caused a quick economic development of our country and improvement of population incomes; as a result of it, the increase of the sales on food market is recorded. We may also notice a distinct animation in agricultural sector, especially in food industry. The enterprises of the mentioned sector have improved their economic situation and increased the więcej » Czytaj za darmo! »
Polagra-Tech nowych możliwości
Na tegorocznych targach Polagra-Tech, w ramach tematycznych salonów: Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego (14-18 września), Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mleczarskiego (15-18 września) oraz Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego (15-18 września), zostaną przedstawione najnowsze rozwiązania w zakresie technologii dla przemysłu spożywczego. Uzupełnieniem oferty technologicznej będzie więcej » Czytaj za darmo! »
Polski rynek żywności i napojów
ROMAN URBAN 
Orozwoju każdego rynku krajowego, w tym także rynku żywności i napojów, decyduje dynamika wzrostu gospodarczego danego kraju i cykle koniunkturalne mierzone tempem wzrostu produktu krajowego brutto (PKB). Pod tym względem Polska należy do szybko rozwijających się krajów i jest w fazie szczytowej obecnego cyklu koniunkturalnego. Tempo wzrostu PKB wynosi obecnie ponad 6%. Po kilkuletnim zasto więcej » Czytaj za darmo! »
Liderzy branż spożywczych
JADWIGA DROŻDŻ 
Efektem wejście Polski do Unii Europejskiej jest obserwowany w ostatnich latach szybki wzrost gospodarczy naszego kraju i poprawa dochodów ludności, czego efektem jest wzrost obrotów na rynku żywności. Widać też wyraźne ożywienie w sektorze rolnym, a zwłaszcza w przemyśle spożywczym. Przedsiębiorstwa tego sektora poprawiły swoją sytuację ekonomiczną i zwiększyły aktywność inwestycyjną. Nast więcej » Czytaj za darmo! »
Strategie konkurowania na rynku produktów spożywczych
HENRYK MRUK 
Mechanizm rynkowy zakłada konkurowanie dostawców o zainteresowanie nabywcy oferowanymi produktami. Jest to model przyjazny dla konsumenta, jednak producent musi włożyć wiele wysiłku, aby sprzedać swoje wyroby i zyskać lojalność klienta. Strategia konkurowania obejmuje całokształt działań przedsiębiorstwa, dla zrealizowania postawionego celu. Ma ona charakter unikatowy i jest tworzona przez więcej » Czytaj za darmo! »
Promocja polskiej żywności za granicą
Maria Kukawska 
Gdy już polskie produkty żywnościowe przebiją się na zagranicznym rynku, zazwyczaj cieszą się uznaniem lokalnych konsumentów. Jednak skuteczna ich promocja jest obecnie niełatwa. Może ona przyjmować formy "zinstytucjonalizowane" - przykładem mogą być kampanie informacyjne organizowane przez organizacje rządowe czy branżowe, statutowo zajmujące się tego typu działalnością. Zdarza się również więcej » Czytaj za darmo! »
Posadzki przemysłowe wymagania higieniczno-sanitarne
JOANNA PIEPIÓRKA IWONA MICHALSKA-POŻOGA 
Higiena w przemyśle spożywczym to nie tylko mycie powierzchni bezpośrednio kontaktujących się z wytwarzanym produktem, ale również zewnętrznych powierzchni urządzeń produkcyjnych, ścian i posadzek. O posadzkach w aspekcie higieny mówi się niewiele, a zagrożenia, jakie mogą stwarzać, są rozpatrywane bardziej pod kątem bezpieczeństwa pracy. Podstawowym celem mycia posadzek jest zapobieganie p więcej » Czytaj za darmo! »
Substancje dodatkowe zmiany w ustawodawstwie
JOANNA GAJDA-WYRĘBEK 
Ustawodawstwo w zakresie substancji dodatkowych ulega ciągłym zmianom - od przepisów krajowych dopuszczających ograniczoną liczbę substancji po rozporządzenia unijne. Ujęte w nich będzie znacznie więcej substancji dodatkowych dozwolonych do żywności, ale na podstawie zweryfikowanej oceny bezpieczeństwa substancji dla zdrowia konsumenta. Zmiany przepisów są zawsze pewnym utrudnieniem dla produ więcej » Czytaj za darmo! »
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
DSM Nutritional Products jest firmą o światowym zasięgu, która dostarcza swoim klientom witaminy, karotenoidy oraz inne dodatki funkcjonalne i technologiczne dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego oraz paszowego. Firma powstała po przejęciu przez potentata z branży chemicznej, DSM NV, działu witamin od szwajcarskiego koncernu farmaceutycznego Hoffmann-La Roche. Firma DSM więcej » Czytaj za darmo! »
Aromaty spożywcze najnowsze trendy w produkcji i zastosowaniu
MAREK DRURI 
Różnorodność jest przyprawą życia, a różnorodność przypraw i aromatów jest radością jedzenia. Ludzie wiedzą to od tysięcy lat i w miarę możliwości ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych. Mamy do dyspozycji sześć podstawowych smaków (słodki, gorzki, kwaśny, słony, umami i tłuszczowy) i tysiące zapachów. Kombinacje smaku i zapachu tworzą niezliczoną ilość aromatów. Uzupełniają je jeszcze wr więcej » Czytaj za darmo! »
Emulsje w napojach bezalkoholowych
ELŻBIETA DŁUŻEWSKA ANDRZEJ GASIK 
Napoje bezalkoholowe o smaku owocowym i zmętnieniu typowym dla naturalnych soków otrzymuje się z emulsji substancji aromatycznych. Emulsje aromatów (napojowe) są emulsjami typu olej w wodzie [43]. Produkowane są w formie skoncentrowanej, a następnie rozcieńczane w roztworze cukru lub innej substancji słodzącej w celu otrzymania napoju [1, 2]. Emulsje napojowe stanowią specyficzną grupę emul więcej » Czytaj za darmo! »
FrymaKoruma - innowacyjne rozwiązania, najwyższa jakość
FrymaKoruma powstała w wyniku połączenia szwajcarskiej firmy Fryma oraz niemieckiej Koruma. Urządzenia produkowane przez firmę FrymaKoruma są oparte na innowacyjnych technologiach, a ich staranne i precyzyjne wykonanie zapewnia niezawodne działanie przez długie lata. Produkuje ona urządzenia dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego. Najbardziej znane urządzenia firmy to m więcej » Czytaj za darmo! »
Pochodne ryżu jako substancje dodatkowe do żywności
ANTONI RUTKOWSKI 
Ryż od wieków to podstawowe pożywienie wielu milionów ludzi. Roczna produkcja ryżu na świecie wynosi ok. 700 mln t. Jest uprawiany we wszystkich częściach świata, w różnych klimatach - od umiarkowanego do tropikalnego. Rozmaite warunki klimatyczne uprawy przyczyniły się do powstania - na drodze naturalnej selekcji (bez genetycznych manipulacji) - ponad 1000 odmian ryżu. Właściwości żywienio więcej » Czytaj za darmo! »
Odkryj zapakowaną świeżość
Maria Bonikowska Piotr Śnieżawski 
Utrzymanie jakości oraz trwałości artykułów spożywczych jest najważniejszym zadaniem producentów i sprzedawców z branży spożywczej. Dla konsumenta jakość to nie tylko wygląd, smak i konsystencja produktu, ale również to, co nie jest postrzegane zmysłami, czyli jakość mikrobiologiczna. Pakowanie w atmosferze ochronnej chroni produkt przed zmianą barwy, pozwala zachować naturalny wygląd oraz więcej » Czytaj za darmo! »
Wzbogacać żywność czy nie wzbogacać?
HANNA KUNACHOWICZ BEATA PRZYGODA 
Odpowiednia i urozmaicona dieta powinna dostarczyć wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia człowieka, w ilościach zgodnych z zaleceniami żywieniowymi. Jednak współczesny styl życia wynikający m.in. z urbanizacji i uprzemysłowienia, wpływa na zmniejszenie aktywności fizycznej człowieka, co prowadzi do zmniejszenia zapotrzebowania organizmu na więcej » Czytaj za darmo! »
CSB-System troszczy się o bezpieczeństwo konsumenta i producenta
Arkadiusz Krzywiński Hermann Schalk 
Zakład Przetwórstwa Mięsnego H. J. Majerowicz w Białymkale jest znany na polskim rynku. Jako firma rodzinna rozpoczął działalność na początku lat dziewięćdziesiątych XX w. Kilkanaście lat wytężonej pracy spowodowało, że obecnie produkty opatrzone etykietą Majerowicz są rozpoznawalne przez klientów w całej Polsce. ZPM Majerowicz ma sieć ok. 200 sklepów firmowych w województwach zachodniej i więcej » Czytaj za darmo! »
Pełna przejrzystość przepływu towarów
Idąc z duchem czasu i postępem technicznym, Jungheinrich rozszerzył swoją ofertę handlową o własny system oparty na technologii RFID. Inspiracją dla stworzenia takiego rozwiązania były potrzeby przedsiębiorstw z branży spożywczej, a właściwie branży napojowej.Wszystkiemu jest "winna" europejska norma 178/2002, która nakłada na każdego producenta obowiązek monitorowania bezpieczeństwa żywnośc więcej » Czytaj za darmo! »
Homogenizacja wysokociśnieniowa i ultradźwiękowa. Część 2
HENRYK KOMSTA 
W latach dziewięćdziesiątych XX w. w przemyśle zaczęto wykorzystywać homogenizatory wysokociśnieniowe o ciśnieniach roboczych rzędu 200 MPa (w laboratoriach 300-400 MPa). Zastosowanie tak wysokich ciśnień wynikało z dążenia do wytwarzania produktów o jak najwyższym stopniu zdyspergowania fazy wewnętrznej obrabianej emulsji lub zawiesiny oraz z rosnącego zainteresowania homogenizacją wysokoci więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

2018-08-22

SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY»

2018-06-26

BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ»

2018-06-20

BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie»

Możliwości współpracy automatyki samoczynnego załączania rezerwy i systemu FDIR

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-12)»

Modelowanie spalania paliw gazowych w komorach grzewczych metodą DRGEPSA

HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
(2018-12)»

Wybrane zagadnienia postępowania z odpadami w kontekście bezpieczeństwa ekologicznego na przykładzie Wojskowych Zakładów Uzbrojenia S.A.

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-12)»

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzia brunatnego?

AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
(2018-12)»

Wybrane aspekty dotyczące fałszowania żywności

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-12)»

Radar harmoniczny do wykrywania zdalnie uruchamianych ładunków IED

ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
(2018-12)»

Długoterminowe magazynowanie energii w złożach adsorpcyjnych

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków

PROBLEMY JAKOŚCI
(2019-1)»

Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-12)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

aura żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo Amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik Przemysl Chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa wzbogacanie żywności antocyjany Akrylamid ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności Wiadomości elektrotechniczne celiakia salmonella przyprawy probiotyki PIWO
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software