Miesięcznik ISSN 033-250X, e-ISSN 2449-996X - rok powstania: 1946
Czasopismo SITSpoż - recenzowane, umieszczone na Liście Czasopism Punktowanych (cz. B) MNiSW z liczbą punktów 12.
Do produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością wprowadzane są coraz to nowe
substancje oraz wykorzystywane są nowe technologie.
Materiały i wyroby wyprodukowane z nieodpowiednich
surowców i w niewłaściwy sposób, niezgodnie
z obowiązującymi przepisami mogą być zagrożeniem
dla żywności. Przepisy dotyczące materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością zh więcej » Czytaj za darmo! »
Zakład Produkcyjno-Handlowo-Usługowy PT-MASZ jest firmą
z wieloletnim doświadczeniem, zatrudniającą wysoko kwalifikowanych
pracowników, dysponującą własnym biurem konstrukcyjnym. Firma
oferuje kompletację, montaż i uruchomienia linii technologicznych.
Podstawowy profil produkcji stanowią nowoczesne, próżniowe urządzenia
do wyrobu majonezu, sosów, ketchupu, musztardy, chrzanu,
przetworów owoc więcej » Czytaj za darmo! »
Konieczność posługiwania się dokładną i aktualną
informacją w handlu oraz w produkcji i usługach
w ceLu podejmowania trafnych decyzji oraz rozwój
techniki spowodowały opracowanie wielu nowych
rozwiązań informatycznych. Najczęściej stosuje się
automatyczną identyfikację i zbieranie danych (ADC)
za pomocą kodów kreskowych.
Pod pojęciem automatycznej identyfikacji i zbierania danych
(ADC) roz więcej » Czytaj za darmo! »
Firma Archer Daniels Midland (ADM) poinformowała o kilku nominacjach
na kluczowe stanowiska w dywizji kakao. Zmiany te wskazują
na zaangażowanie ADM w świadczenie usług na najwyższym poziomie,
dzielą się także swoją wiedzą i doświadczeniem z klientami
na całym świecie.
Scott Walker został mianowany na stanowisko dyrektora naczelnego,
a John McGowan - na stanowisko dyrektora ds. handlowych
w więcej » Czytaj za darmo! »
To pytanie często zadają sobie producenci, którzy
zamierzają zmodyfikować już istniejące linie pakujące
lub wprowadzić nowe. Dodatkowo pojawiają się pytania:
Co w przypadku zmiany ciężaru właściwego produktu?
Co w przypadku właściwości higroskopijnych produktu?
Co się stanie z delikatnymi produktami,
czy nie ulegną uszkodzeniu?
Takich pytań można by zadać znacznie więcej. Aby ich uniknąć,
więcej » Czytaj za darmo! »
Bariery fitosanitarne i weterynaryjne ograniczają polski eksport
Gdyby nie bariery fitosanitarne i weterynaryjne, polski eksport żywności
byłby znacznie wyższy. W ocenie Andrzeja Kalickiego z Zespołu Monitoringu
Zagranicznych Rynków Rolnych, zniesienie tych barier zaowocowałoby
2-3% wzrostem eksportu. W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa
i Gospodarki Żywnościowej wartość eksportu polskiej ż więcej » Czytaj za darmo! »
Development of every domestic market, including
market of food and drinks, is determined by dynamics
of economic growth of a given country and prosperity
cycles, measured by the growth rate of Gross Domestic
Product (GDP). In this respect, Poland belongs to quickly
developing countries and is found in the peak stage of the
present cycle of economic situation. The growth rate of
GDP is now e więcej » Czytaj za darmo! »
Accession of Poland to the European Union caused a quick
economic development of our country and improvement
of population incomes; as a result of it, the increase of the
sales on food market is recorded. We may also notice a distinct
animation in agricultural sector, especially in food industry.
The enterprises of the mentioned sector have improved their
economic situation and increased the więcej » Czytaj za darmo! »
Na tegorocznych targach Polagra-Tech, w ramach
tematycznych salonów: Przemysłu Piekarskiego
i Cukierniczego (14-18 września), Maszyn i Urządzeń
dla Przemysłu Mleczarskiego (15-18 września) oraz Maszyn
i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego (15-18 września),
zostaną przedstawione najnowsze rozwiązania w zakresie
technologii dla przemysłu spożywczego. Uzupełnieniem oferty
technologicznej będzie więcej » Czytaj za darmo! »
Orozwoju każdego rynku krajowego, w tym także rynku
żywności i napojów, decyduje dynamika wzrostu
gospodarczego danego kraju i cykle koniunkturalne
mierzone tempem wzrostu produktu krajowego brutto (PKB).
Pod tym względem Polska należy do szybko rozwijających się
krajów i jest w fazie szczytowej obecnego cyklu
koniunkturalnego. Tempo wzrostu PKB wynosi obecnie
ponad 6%. Po kilkuletnim zasto więcej » Czytaj za darmo! »
Efektem wejście Polski do Unii Europejskiej jest
obserwowany w ostatnich latach szybki wzrost
gospodarczy naszego kraju i poprawa dochodów
ludności, czego efektem jest wzrost obrotów na rynku żywności.
Widać też wyraźne ożywienie w sektorze rolnym, a zwłaszcza
w przemyśle spożywczym. Przedsiębiorstwa tego sektora
poprawiły swoją sytuację ekonomiczną i zwiększyły aktywność
inwestycyjną. Nast więcej » Czytaj za darmo! »
Mechanizm rynkowy zakłada konkurowanie dostawców
o zainteresowanie nabywcy oferowanymi produktami.
Jest to model przyjazny dla konsumenta, jednak
producent musi włożyć wiele wysiłku, aby sprzedać swoje
wyroby i zyskać lojalność klienta. Strategia konkurowania
obejmuje całokształt działań przedsiębiorstwa,
dla zrealizowania postawionego celu. Ma ona charakter
unikatowy i jest tworzona przez więcej » Czytaj za darmo! »
Gdy już polskie produkty żywnościowe przebiją się
na zagranicznym rynku, zazwyczaj cieszą się uznaniem
lokalnych konsumentów. Jednak skuteczna
ich promocja jest obecnie niełatwa. Może ona przyjmować
formy "zinstytucjonalizowane" - przykładem mogą być
kampanie informacyjne organizowane przez organizacje
rządowe czy branżowe, statutowo zajmujące się tego typu
działalnością. Zdarza się również więcej » Czytaj za darmo! »
Higiena w przemyśle spożywczym to nie tylko mycie
powierzchni bezpośrednio kontaktujących się
z wytwarzanym produktem, ale również zewnętrznych
powierzchni urządzeń produkcyjnych, ścian i posadzek.
O posadzkach w aspekcie higieny mówi się niewiele,
a zagrożenia, jakie mogą stwarzać, są rozpatrywane
bardziej pod kątem bezpieczeństwa pracy.
Podstawowym celem mycia posadzek jest zapobieganie p więcej » Czytaj za darmo! »
Ustawodawstwo w zakresie substancji dodatkowych ulega ciągłym zmianom
- od przepisów krajowych dopuszczających ograniczoną liczbę substancji
po rozporządzenia unijne. Ujęte w nich będzie znacznie więcej substancji
dodatkowych dozwolonych do żywności, ale na podstawie zweryfikowanej oceny
bezpieczeństwa substancji dla zdrowia konsumenta. Zmiany przepisów są zawsze
pewnym utrudnieniem dla produ więcej » Czytaj za darmo! »
DSM Nutritional Products jest firmą o światowym zasięgu, która
dostarcza swoim klientom witaminy, karotenoidy oraz inne
dodatki funkcjonalne i technologiczne dla przemysłu spożywczego,
farmaceutycznego, kosmetycznego oraz paszowego. Firma
powstała po przejęciu przez potentata z branży chemicznej,
DSM NV, działu witamin od szwajcarskiego koncernu farmaceutycznego
Hoffmann-La Roche. Firma DSM więcej » Czytaj za darmo! »
Różnorodność jest przyprawą życia, a różnorodność
przypraw i aromatów jest radością jedzenia.
Ludzie wiedzą to od tysięcy lat i w miarę możliwości
ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych. Mamy
do dyspozycji sześć podstawowych smaków (słodki, gorzki,
kwaśny, słony, umami i tłuszczowy) i tysiące zapachów.
Kombinacje smaku i zapachu tworzą niezliczoną ilość
aromatów. Uzupełniają je jeszcze wr więcej » Czytaj za darmo! »
Napoje bezalkoholowe o smaku owocowym i zmętnieniu
typowym dla naturalnych soków otrzymuje się
z emulsji substancji aromatycznych. Emulsje aromatów
(napojowe) są emulsjami typu olej w wodzie [43].
Produkowane są w formie skoncentrowanej, a następnie
rozcieńczane w roztworze cukru lub innej substancji słodzącej
w celu otrzymania napoju [1, 2]. Emulsje napojowe stanowią
specyficzną grupę emul więcej » Czytaj za darmo! »
FrymaKoruma powstała w wyniku połączenia szwajcarskiej
firmy Fryma oraz niemieckiej Koruma. Urządzenia
produkowane przez firmę FrymaKoruma są oparte
na innowacyjnych technologiach, a ich staranne i precyzyjne
wykonanie zapewnia niezawodne działanie przez długie lata.
Produkuje ona urządzenia dla przemysłu spożywczego,
kosmetycznego i farmaceutycznego. Najbardziej znane
urządzenia firmy to m więcej » Czytaj za darmo! »
Ryż od wieków to podstawowe pożywienie wielu
milionów ludzi. Roczna produkcja ryżu na świecie
wynosi ok. 700 mln t. Jest uprawiany we wszystkich
częściach świata, w różnych klimatach - od umiarkowanego
do tropikalnego. Rozmaite warunki klimatyczne uprawy
przyczyniły się do powstania - na drodze naturalnej selekcji
(bez genetycznych manipulacji) - ponad 1000 odmian ryżu.
Właściwości żywienio więcej » Czytaj za darmo! »
Utrzymanie jakości oraz trwałości artykułów spożywczych
jest najważniejszym zadaniem producentów i sprzedawców
z branży spożywczej. Dla konsumenta jakość to nie tylko
wygląd, smak i konsystencja produktu, ale również to,
co nie jest postrzegane zmysłami, czyli jakość
mikrobiologiczna. Pakowanie w atmosferze ochronnej chroni
produkt przed zmianą barwy, pozwala zachować naturalny
wygląd oraz więcej » Czytaj za darmo! »
Odpowiednia i urozmaicona dieta powinna dostarczyć
wszystkich składników odżywczych niezbędnych
do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia
człowieka, w ilościach zgodnych z zaleceniami żywieniowymi.
Jednak współczesny styl życia wynikający m.in. z urbanizacji
i uprzemysłowienia, wpływa na zmniejszenie aktywności
fizycznej człowieka, co prowadzi do zmniejszenia
zapotrzebowania organizmu na więcej » Czytaj za darmo! »
Zakład Przetwórstwa Mięsnego H. J. Majerowicz
w Białymkale jest znany na polskim rynku.
Jako firma rodzinna rozpoczął działalność na początku lat
dziewięćdziesiątych XX w. Kilkanaście lat wytężonej pracy
spowodowało, że obecnie produkty opatrzone etykietą
Majerowicz są rozpoznawalne przez klientów w całej Polsce.
ZPM Majerowicz ma sieć ok. 200 sklepów firmowych w województwach
zachodniej i więcej » Czytaj za darmo! »
Idąc z duchem czasu i postępem technicznym, Jungheinrich rozszerzył swoją ofertę
handlową o własny system oparty na technologii RFID. Inspiracją dla stworzenia
takiego rozwiązania były potrzeby przedsiębiorstw z branży spożywczej,
a właściwie branży napojowej.Wszystkiemu jest "winna" europejska norma
178/2002, która nakłada na każdego producenta
obowiązek monitorowania bezpieczeństwa
żywnośc więcej » Czytaj za darmo! »
W latach dziewięćdziesiątych XX w. w przemyśle
zaczęto wykorzystywać homogenizatory
wysokociśnieniowe o ciśnieniach roboczych rzędu
200 MPa (w laboratoriach 300-400 MPa). Zastosowanie tak
wysokich ciśnień wynikało z dążenia do wytwarzania
produktów o jak najwyższym stopniu zdyspergowania fazy
wewnętrznej obrabianej emulsji lub zawiesiny oraz z rosnącego
zainteresowania homogenizacją wysokoci więcej » Czytaj za darmo! »