Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
W Polsce styczeń nie jest miesiącem największego spożycia lodów. Jednak, żeby dobrze przy- 11 gotować się do sezonu, warto już zimą poświęcić im trochę czasu. Już na początku roku zachęcał do tego Nes więcej » Czytaj za darmo! »
Dodatkowa, 50 proc. stawka podatku od nadwyżki dochodów przekraczających w skali roku kwotę 600 tyś. zł. Budziła najwięcej emocji. Nie wiadomo, czy stawka ta się utrzyma - a jeśli nawet, to i tak doty więcej » Czytaj za darmo! »
Inwokacja zamieszczona nad tytułem podkreśla, iż nie można traktować chleba jako jednego z wielu artykułów żywnościowych składających się na pożywienie człowieka. Jesteśmy zgodni uznając szczególną, k więcej » Czytaj za darmo! »
W Polsce żyto jest nadal jedną z dominujących upraw, z uwagi na przeważające w kraju mało żyzne gleby i niekorzystne warunki klimatyczne. Pomimo obserwowanej od wielu lat tendencji spadkowej, powierzc więcej » Czytaj za darmo! »
Zalecenia światowej organizacji zdrowia (WHO) dotyczące diety pozwalającej zmniejszyć czynniki ryzyka zachorowalności i śmiertelności ludzi, sugerują zwiększenie spożycia produktów zbożowych, zwłaszcz więcej » Czytaj za darmo! »
Rozwój cywilizacji, a co za tym idzie i kultury rolnej, prowadzi czasami do - delikatnie mówiąc - paradoksów. Z ogromnym uporem "poprawiamy" naturę, zamiast trochę dokładniej jej się przyjrzeć. Odsuńm więcej » Czytaj za darmo! »
Z takim pytaniem zwrócił się do Redakcji jeden z naszych Czytelników. A dokładnie - chodziło mu o wskazanie źródła uzyskania gotowej, typowej dokumentacji projektowej na piekarnię o wymiarach: 15 x 20 więcej » Czytaj za darmo! »
W poprzednim, inauguracyjnym odcinku naszego nowego cyklu, bardzo ogólnie omówiliśmy najczęstsze zastosowania informatyki w branży piekarsko-cukierniczej. Przechodząc do konkretów zajmiemy się bliżej więcej » Czytaj za darmo! »
W gospodarce centralnie sterowanej, zarządzanie piekarnią i cukiernią sprowadzało się głównie do nadzorowania produkcji. Klienci ustawiali się w kolejkach, aby kupić chleb, bułki lub ciastka, a ich za więcej » Czytaj za darmo! »
Obecne przepisy sanitarne są coraz bardziej restrykcyjne, jeżeli chodzi o warunki sprzedaży pieczywa i kontaktu z żywnością. Jąkną to zareagowaliście? Podstawowa zmiana w przepisach, to ograniczenie w więcej » Czytaj za darmo! »
Przedstawiamy Państwu dwa podstawowe piece - wsadowy i obrotowy - z szerokiej gamy produktów firmy ONGARD, której generalnym przedstawicielem na Polski rynek jest firma ITP Inżynieria i Technika Polsk więcej » Czytaj za darmo! »
We wrześniu br. GRUPA APC będzie obchodziła szóstą rocznicę działalności w zakresie zaopatrzenia polskiego rynku rzemieślniczego: piekarni, cukierni i lodziarni. Przez ten okres misją firmy jest niezm więcej » Czytaj za darmo! »
Obowiązujące normy i przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy sprawiają, że coraz większa liczba zakładów piekarniczych decyduje się na zastosowanie nowoczesnych instalacji transportu i magaz więcej » Czytaj za darmo! »
cerealia Bakeries swoją misję określa bardzo prosto: produkcja i sprzedaż wysokiej jakości wyrobów piekarskich - i realizuje ją z powodzeniem. Cerealia Bakeries chce, by klienci wybierali jej produkty więcej » Czytaj za darmo! »
Zarząd Spółdzielczych Zakładów Piekarsko-Ciastkarskich MAMUT we Wrocławiu, mając na uwadze rozwój i przyszłość firmy, podjął decyzję o rozszerzeniu Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością, zgodnie więcej » Czytaj za darmo! »
Wszyscy zainteresowani kształceniem miodzieży wiedzą, że Dzień Edukacji Narodowej przypada 14 października. Jednak otwierając uroczyste spotkanie 13 grudnia w Poznaniu prezes Związku Rzemiosła Polskie więcej » Czytaj za darmo! »
Dieta Bezglutenowa żyto, jęczmień i owies to cztery zboża najczęściej spożywane w Polsce, Europie i wielu innych częściach świata. Tradycja, walory smakowe, wartości odżywcze i łatwość przygotowywania więcej » Czytaj za darmo! »
Piekarnia "Rogalik" Wiesławy i Janusza Dudków jest jedną z najbardziej znanych piekarni nie tylko w Trzciance. Jest zakładem stosunkowo młodym, bo powstała w 1992 r. na bazie byłej piekarni należącej więcej » Czytaj za darmo! »
Przez 3 grudniowe dni (14-16.12.2004) Kolonia gościła uczestników międzynarodowej konferencji "Chocolate Technology 2004". Organizatorem spotkania "czekoladowej grupy" była ZDS (Zentralfachschule der więcej » Czytaj za darmo! »
Zmysły mają istotne znaczenie dla przemysłu spożywczego. Przy ocenie produktu pierwszym odczuciem jest smak i zapach wyrobu. Oczywiście na ogólną ocenę wpływają również temperatura i tekstura produktu więcej » Czytaj za darmo! »
W ostatnim czasie niewielkie c i a s t e c z k a b a n k i e t o w e stały się bardzo popularne i są powszechnie zamawiane na wesela, imprezy firmowe lub domowe. W dobie konkurencji trzeba jednak wcią więcej » Czytaj za darmo! »
Już wkrótce, 17 marca br., w pierwszym dniu targów EUROGASTRO - EUROSWEET w Warszawie odbędzie się jedno z ważniejszych wydarzeń polskiego świata cukierniczego w 2005 roku. Konkurs o tytuł Polskiego M więcej » Czytaj za darmo! »
Nie ma dla oka nic piękniejszego niż widok suto zastawionego smakołykami stołu. To nic nowego, bo już z XVII-wiecznych przekazów historycznych wiadomo że na królewskim dworze i w bogatych magnackich d więcej » Czytaj za darmo! »
Organizm człowieka zasiedla 100 bilionów komórek drobnoustrojów, bytujących na skórze, błonach śluzowych oraz w przewodzie pokarmowym. Biomasa mikroorganizmów przewodu pokarmowego sięga 1-1,5 kg, a sk więcej » Czytaj za darmo! »
Ciasto czekoladowe 300 g kuwertury mlecznej, 300 g masta, 150 g żółtek, 210 g białek, 300 g cukru, 150 g mąki pszennej. Sposób wykonania: Ubić białko z cukrem, dodać żółtka, roztopione masło, kuwertur więcej » Czytaj za darmo! »
Smak przyrządzonej kawy jest wypadkową stężenia i stopnia rozpuszczenia składników kawy, czyli ekstrakcji. Stężenie wynika z dozowania, tzn. ilości zmielonej kawy odmierzonej dla danej filiżanki. Nato więcej » Czytaj za darmo! »
Wielkanoc była zawsze świętem rodzinnym, domowym, wielce doniosłym. Po długim, czterdziestodniowym poście nadchodził V czas świętowania. Po smutku związanym z religijnymi obrzędami upamiętniającymi śm więcej » Czytaj za darmo! »
w Polsce prywatną szkołę cukierniczą. Czy wtedy, w 1995 roku, zastanawiał się Pan, jak będzie wyglądało polskie cukiernictwo po Wiatach? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, musimy się cofnąć o 15 lat. D więcej » Czytaj za darmo! »
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu, uczniowie. Ten artykuł chciałbym poświęcić przygotowaniom do egzaminu czeladniczego w zawodzie cukiernik. Każdy uczeń kończący 3-letnią szkolę zawodow więcej » Czytaj za darmo! »
Od wielu lat jestem nauczycielką i moja droga zawodowa zawsze była związana ze szkołą zawodową. W tym czasie pojawiło się wiele pomysłów dotyczących kształcenia zawodowego. W ostatnim czasie mialam ok więcej » Czytaj za darmo! »