• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • Zeszyt 2005-3

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Zeszyt 2005-3


 
 kup! (PDF) - 0.70 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Hit Sezonu Nestle. Eliminacje w Zakopanem
Marta Stus 
W Polsce styczeń nie jest miesiącem największego spożycia lodów. Jednak, żeby dobrze przy- 11 gotować się do sezonu, warto już zimą poświęcić im trochę czasu. Już na początku roku zachęcał do tego Nes więcej » Czytaj za darmo! »
Porady prawne
Jacek Paprocki 
Dodatkowa, 50 proc. stawka podatku od nadwyżki dochodów przekraczających w skali roku kwotę 600 tyś. zł. Budziła najwięcej emocji. Nie wiadomo, czy stawka ta się utrzyma - a jeśli nawet, to i tak doty więcej » Czytaj za darmo! »
Chleb i produkty zbożowe, jako pożywienie Polaków w XXI wieku
Mieczysław Jankiewicz 
Inwokacja zamieszczona nad tytułem podkreśla, iż nie można traktować chleba jako jednego z wielu artykułów żywnościowych składających się na pożywienie człowieka. Jesteśmy zgodni uznając szczególną, k więcej » Czytaj za darmo! »
Właściwości technologiczne i metody oceny żyta
Elżbieta Słowik 
W Polsce żyto jest nadal jedną z dominujących upraw, z uwagi na przeważające w kraju mało żyzne gleby i niekorzystne warunki klimatyczne. Pomimo obserwowanej od wielu lat tendencji spadkowej, powierzc więcej » Czytaj za darmo! »
Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą i jakość pieczywa...
Anna Lebiedzińska Jan Sperra Jan Szczypski Piotr Szefer 
Zalecenia światowej organizacji zdrowia (WHO) dotyczące diety pozwalającej zmniejszyć czynniki ryzyka zachorowalności i śmiertelności ludzi, sugerują zwiększenie spożycia produktów zbożowych, zwłaszcz więcej » Czytaj za darmo! »
Orkisz wraca do łask
Jan Szczypski 
Rozwój cywilizacji, a co za tym idzie i kultury rolnej, prowadzi czasami do - delikatnie mówiąc - paradoksów. Z ogromnym uporem "poprawiamy" naturę, zamiast trochę dokładniej jej się przyjrzeć. Odsuńm więcej » Czytaj za darmo! »
Czy można wybudować piekarnię na powierzchni 300 m2
Włodzimierz Gubała 
Z takim pytaniem zwrócił się do Redakcji jeden z naszych Czytelników. A dokładnie - chodziło mu o wskazanie źródła uzyskania gotowej, typowej dokumentacji projektowej na piekarnię o wymiarach: 15 x 20 więcej » Czytaj za darmo! »
Zamówienia, sprzedaż, zwroty, czyli to, co boli nas najbardziej...
Maciej Latawiec 
W poprzednim, inauguracyjnym odcinku naszego nowego cyklu, bardzo ogólnie omówiliśmy najczęstsze zastosowania informatyki w branży piekarsko-cukierniczej. Przechodząc do konkretów zajmiemy się bliżej więcej » Czytaj za darmo! »
ABC marketingu. Marketingowe zarządzanie piekarnią i cukiernią
Henryk Mruk Jarosław Mruk 
W gospodarce centralnie sterowanej, zarządzanie piekarnią i cukiernią sprowadzało się głównie do nadzorowania produkcji. Klienci ustawiali się w kolejkach, aby kupić chleb, bułki lub ciastka, a ich za więcej » Czytaj za darmo! »
MERJOT. Samoobsługowy regał na pieczywo niepakowne
Monika Soszyńska-Masny 
Obecne przepisy sanitarne są coraz bardziej restrykcyjne, jeżeli chodzi o warunki sprzedaży pieczywa i kontaktu z żywnością. Jąkną to zareagowaliście? Podstawowa zmiana w przepisach, to ograniczenie w więcej » Czytaj za darmo! »
Profesjonalna oferta ITP.
Wojciech Sowa 
Przedstawiamy Państwu dwa podstawowe piece - wsadowy i obrotowy - z szerokiej gamy produktów firmy ONGARD, której generalnym przedstawicielem na Polski rynek jest firma ITP Inżynieria i Technika Polsk więcej » Czytaj za darmo! »
Grupa APC Gazelą Biznesu 2004
Tomasz Dziuk 
We wrześniu br. GRUPA APC będzie obchodziła szóstą rocznicę działalności w zakresie zaopatrzenia polskiego rynku rzemieślniczego: piekarni, cukierni i lodziarni. Przez ten okres misją firmy jest niezm więcej » Czytaj za darmo! »
GIKO. Systemy transportu i magazynowania mąki
Obowiązujące normy i przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy sprawiają, że coraz większa liczba zakładów piekarniczych decyduje się na zastosowanie nowoczesnych instalacji transportu i magaz więcej » Czytaj za darmo! »
Cerealia Unibake. Wysoka jakość i zaufanie klientów
Marta Stus 
cerealia Bakeries swoją misję określa bardzo prosto: produkcja i sprzedaż wysokiej jakości wyrobów piekarskich - i realizuje ją z powodzeniem. Cerealia Bakeries chce, by klienci wybierali jej produkty więcej » Czytaj za darmo! »
Kolejny certyfikat jakości dla SZPC Mamut
Małgorzata Sajnacka-Baran 
Zarząd Spółdzielczych Zakładów Piekarsko-Ciastkarskich MAMUT we Wrocławiu, mając na uwadze rozwój i przyszłość firmy, podjął decyzję o rozszerzeniu Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością, zgodnie więcej » Czytaj za darmo! »
Ogólnopolski Dzień Edukacji Narodowej w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu
Krystyna Jarosz 
Wszyscy zainteresowani kształceniem miodzieży wiedzą, że Dzień Edukacji Narodowej przypada 14 października. Jednak otwierając uroczyste spotkanie 13 grudnia w Poznaniu prezes Związku Rzemiosła Polskie więcej » Czytaj za darmo! »
Piekarnia Bezglutenowe i HACCP
Jan Kępka 
Dieta Bezglutenowa żyto, jęczmień i owies to cztery zboża najczęściej spożywane w Polsce, Europie i wielu innych częściach świata. Tradycja, walory smakowe, wartości odżywcze i łatwość przygotowywania więcej » Czytaj za darmo! »
Dobry Rogalik z Trzcianki
Piekarnia "Rogalik" Wiesławy i Janusza Dudków jest jedną z najbardziej znanych piekarni nie tylko w Trzciance. Jest zakładem stosunkowo młodym, bo powstała w 1992 r. na bazie byłej piekarni należącej więcej » Czytaj za darmo! »
Chocolate Technology 2004
Agnieszka Kita 
Przez 3 grudniowe dni (14-16.12.2004) Kolonia gościła uczestników międzynarodowej konferencji "Chocolate Technology 2004". Organizatorem spotkania "czekoladowej grupy" była ZDS (Zentralfachschule der więcej » Czytaj za darmo! »
Ocena sensoryczne kakao
Ester Lemmen Paweł Gaca 
Zmysły mają istotne znaczenie dla przemysłu spożywczego. Przy ocenie produktu pierwszym odczuciem jest smak i zapach wyrobu. Oczywiście na ogólną ocenę wpływają również temperatura i tekstura produktu więcej » Czytaj za darmo! »
Nowy system foremek P.AN.
W ostatnim czasie niewielkie c i a s t e c z k a b a n k i e t o w e stały się bardzo popularne i są powszechnie zamawiane na wesela, imprezy firmowe lub domowe. W dobie konkurencji trzeba jednak wcią więcej » Czytaj za darmo! »
Word Chocolate Masters - krajowe eliminacje tuż tuż
Już wkrótce, 17 marca br., w pierwszym dniu targów EUROGASTRO - EUROSWEET w Warszawie odbędzie się jedno z ważniejszych wydarzeń polskiego świata cukierniczego w 2005 roku. Konkurs o tytuł Polskiego M więcej » Czytaj za darmo! »
Wielkanoc w polskiej tradycji
Nie ma dla oka nic piękniejszego niż widok suto zastawionego smakołykami stołu. To nic nowego, bo już z XVII-wiecznych przekazów historycznych wiadomo że na królewskim dworze i w bogatych magnackich d więcej » Czytaj za darmo! »
Mikroflora przewodu pokarmowego
Małgorzata Drywień 
Organizm człowieka zasiedla 100 bilionów komórek drobnoustrojów, bytujących na skórze, błonach śluzowych oraz w przewodzie pokarmowym. Biomasa mikroorganizmów przewodu pokarmowego sięga 1-1,5 kg, a sk więcej » Czytaj za darmo! »
Przepisy Sebastiana Szmyda
Ciasto czekoladowe 300 g kuwertury mlecznej, 300 g masta, 150 g żółtek, 210 g białek, 300 g cukru, 150 g mąki pszennej. Sposób wykonania: Ubić białko z cukrem, dodać żółtka, roztopione masło, kuwertur więcej » Czytaj za darmo! »
Coffee&tea, Tea&coffee
Smak przyrządzonej kawy jest wypadkową stężenia i stopnia rozpuszczenia składników kawy, czyli ekstrakcji. Stężenie wynika z dozowania, tzn. ilości zmielonej kawy odmierzonej dla danej filiżanki. Nato więcej » Czytaj za darmo! »
Kanony smaku. Przygody pewnej Baby
Filip Bartelak 
Wielkanoc była zawsze świętem rodzinnym, domowym, wielce doniosłym. Po długim, czterdziestodniowym poście nadchodził V czas świętowania. Po smutku związanym z religijnymi obrzędami upamiętniającymi śm więcej » Czytaj za darmo! »
Kształcimy cukierników już 10 lat! - rozmowa z Wojciechem Kandulskim
Paulina Kania-Lentes 
w Polsce prywatną szkołę cukierniczą. Czy wtedy, w 1995 roku, zastanawiał się Pan, jak będzie wyglądało polskie cukiernictwo po Wiatach? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, musimy się cofnąć o 15 lat. D więcej » Czytaj za darmo! »
Rola mistrza w kształceniu młodej kadry. Egzamin Czeladniczy
Wojciech Kandulski 
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu, uczniowie. Ten artykuł chciałbym poświęcić przygotowaniom do egzaminu czeladniczego w zawodzie cukiernik. Każdy uczeń kończący 3-letnią szkolę zawodow więcej » Czytaj za darmo! »
Szkolnictwo zawodowe - nowe pomysły na kształcenie
Bożena MUDRY 
Od wielu lat jestem nauczycielką i moja droga zawodowa zawsze była związana ze szkołą zawodową. W tym czasie pojawiło się wiele pomysłów dotyczących kształcenia zawodowego. W ostatnim czasie mialam ok więcej » Czytaj za darmo! »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software