Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Udział Polski w łącznych zbiorach owoców w UE wynosi 7-8%, w tym w zbiorach
owoców strefy umiarkowanej 12-15%. W unijnej produkcji warzyw Polska
uczestniczy w 8-9%. Polska jest czwartym po Hiszpanii, Włoszech i Francji producentem
produktów ogrodniczych w krajach rozszerzonej Wspólnoty.
Jesteśmy największym w UE producentem: jabłek, wiśni, porzeczek, agrestu,
malin oraz kapusty, marchwi i buraków czerwonych oraz drugim we Wspólnocie
producentem truskawek, ogórków i cebuli. Spośród tych produktów zwiększa się
znaczenie Polski w unijnej produkcji malin (z ok. 35% średnio w latach 2001-2003
do 64% przeciętnie w latach 2008-2010), ogórków (wzrost z 13 do 19%), porzeczek
(39 i 75%) i buraków (20 i 42%) (tab.). Stabilny jest udział Polski w produkcji truskawek
w UE (ok. 20%), a zmniejsza się
udział: kapusty, marchwi, wiśni, agrestu,
śliwek i gruszek.
Polska jest największym w UE
producentem zagęszczonego soku
jabłkowego (udział 45-50%), mrożonych
owoców (głównie truskawek,
wiśni, malin, porzeczek, agrestu
i śliwek) oraz zagęszczonych
soków z owoców miękkich (udział
ponad 50%). Już w drugim roku
obecności w UE, staliśmy się drugim,
po Belgii, producentem we
Wspólnocie mrożonych warzyw (udział ok. 20%). Polska jest czołowym w UE
producentem warzyw kwaszonych i liczącym się producentem suszonej marchwi.
W unijnej produkcji pozostałych przetworów owocowych i warzywnych
udział Polski nie przekracza 5%.
Po akcesji Polska umocniła się na pozycji największego spośród krajów
Wspólnoty dostawcy na rynek unijny soków zagęszczo więcej »
9-11 listopada br. to czas, kiedy wszyscy specjaliści z branży napojowej spotykają
się na targach BrauBeviale w Norymberdze. W tym roku targi te obchodzą jubileusz
- odbędą się po raz 50. Organizatorzy spodziewają się, że swoje produkty, technologie
i urządzenia zaprezentuje ponad 1300 wystawców, a odwiedzi targi ok. 32 tys. zwiedzających
specjalistów. Podczas targów będzie można zapoznać się z ofertą wystawców
z ponad 40 krajów, głównie z Niemiec, Włoch, Wlk. Brytanii, Austrii, Szwajcarii i Belgii.
Oferta g więcej » Czytaj za darmo! »
W Unii Europejskiej ciągle doskonalone jest prawodawstwo dotyczące żywności.
Przygotowywane jest na przykład nowe rozporządzenie w sprawie znakowania środków
spożywczych, które między innymi udoskonala zasady informowania konsumentów na
opakowaniu produktu. Dokument ten, jak wszystkie rozporządzenia i dyrektywy, będzie
obowiązujący dla wszystkich krajów członkowskich UE po jego zatwierdzeniu przez
Parlament i Radę UE.
Głosowanie w Parlamencie odbyło się 6 lipca br., a głosowanie Rady przewidziane
jest na październik tego roku. W Parlamencie prawie 87% głosów było za przyjęciem rozporządzenia
- jest więc duże prawdopodobieństwo, że zostanie ono przyjęte także przez
Radę UE. Nowe rozporządzenie zastąpi dwie dyrektywy: 90/496/EEC i 2000/13/EC i od
momentu jego opublikowania, co jest przewidziane na koniec października br., firmy produkujące
żywność będą miały trzy lata na dostosowanie się do większości przepisów
i pięć lat - na dostosowanie się do zasad dotyczących wartości odżywczej. W tym
przypadku przyjmuje się dłuższe niż zwykle okresy przejściowe. Najważniejsze przepisy
dyrektywy 90/496/EEC i 2000/13/EC z późniejszymi zmianami** będą nadal utrzymane,
w tym znane, chociaż nie zawsze respektowane przez producentów postanowienie dotyczące
informowania konsumentów. W przygotowanym dokumencie przytacza się następujący
paragraf: "Prawo żywnościowe powinno zabraniać wykorzystywania informacji,
która dezinformowałaby konsumenta, szczególnie odnośnie do charakterystyki żywności
lub jej właściwości, lub przypisywałaby żywności właściwości lecznicze. Ten przepis
powinien być przestrzegany zarówno w reklamie, jak i sposobie prezentacji żywności".
Zgodnie z dyrektywą 2000/13/EC (paragraf 3.1, pkt. (2)) na opakowaniach
powinna być podana informacja o składzie produktu oraz ilości
składników l więcej »
Jak każdego roku, w czerwcu, w siedzibie IBPRS
w Warszawie, odbyło się walne zgromadzenie członków
Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów
Soków (KUPS). Uczestnicy spotkania zapoznali się ze
szczegółowymi sprawozdaniami zarządu dotyczącymi
działalności w 2010 r. oraz planami działania na
2011 r. Uczestnicy walnego zgromadzenia rozpatrywali
także propozycje zamierzeń zgłaszanych zarówno
przez przedstawicieli zarządu, jak i członków
KUPS.
Jednomyślne absolutorium dla zarządu
i komisji rewizyjnej za 2010 r.
Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt jednomyślnego
przyjęcia poszczególnych sprawozdań,określow
tym sprawozdania finansowego oraz udzielenia
absolutorium za 2010 r. Stowarzyszenie KUPS było
bardzo aktywne w obszarze działań z więcej »
Aronia - underestimated fruit in Poland in the prevention of obesity
The World Health Organization has recognized the epidemic of obesity as one of the top ten
global health problems. More than 8000 polyphenolic compounds are found in foods of
plant origin; these compounds have been known for more than 20 years for their antioxidant
properties, but it is now becoming clear that they may have other health benefits, including
a role in energy control and weight management. Dietary guidelines recommend an increase
of fruit and vegetable consumption, and interpretation of epidemiological evidence suggests
that this may have an effect on weight management and obesity. A concern, however, is that
a high intake of fruit juice could promote the development of obesity, but results have not
been consistent across studies. Our results indicated that the components present in aronia
juice significantly reduced concentration of glucose in blood.
WHO uznało epidemię otyłości za jedno z głównych globalnych problemów zdrowotnych.
Ponad 8000 związków polifenolowych znaleziono w produktach żywnościowych pochodzenia
roślinnego, w których od ponad 20 lat wykazywano aktywność przeciwutleniającą;
obecnie stwierdza się, że mają one także korzystny wpływ na zdrowie, ograniczając wartość
energetyczną pokarmów i przyrost masy ciała. Wytyczne żywieniowe zalecają zwiększenie
spożycia owoców i warzyw, gdyż w badaniach epidemiologicznych wykazano, że mają one
korzystny wpływ na zmniejszenie otyłości. Natomiast niejednoznaczne są opinie dotyczące
spożycia soków owocowych, którym przypisuje się wpływ na zwiększenie otyłości. Nasze
badania wykazały, że substancje zawarte w soku aroniowym znacznie obniżają poziom cukru
we krwi.
Otyłość
Dotychczasowe badania wykazały, że zdrowie człowieka w ponad 50% zależy
od jego sposobu odżywiania się i stylu życia. Rozwój badań epidemiologicznych
oraz analiza etiologii chorób cywilizacyjnych wskazują na istnienie związku przyczyn więcej »
Anuga - jak wskazują liczby - wyraźnie zyskuje
status Mekki europejskiego rynku spożywczego.
W połowie maja, czyli na pół roku przed
rozpoczęciem targów, prawie wszystkie miejsca
w halach targowych Kolonii były wyprzedane.W tym roku na targi w Kolonii przyjedzie 6500 wystawców z blisko 100
krajów świata, ze wszystkich kontynentów. Znajdą się wśród nich wiodące
w rynkach producenckie tuzy oraz przedsiębiorstwa małe i średnie, które chcą
poddać swoje dokonania ocenie europejskiego klienta. Ta wielka, ws więcej » Czytaj za darmo! »
Polska jest największym producentem jabłek w Europie, ale ich spożycie
w kraju systematycznie spada. Obecnie statystyczny Polak konsumuje ich ok.
16 kg rocznie, a jeszcze kilka lat temu - 22 kg rocznie. Chociaż jabłka należą
w Polsce do owoców najbardziej popularnych ich spożycie jest dwukrotnie
mniejsze niż np. w Austrii. Wynika to m.in. z niskiej wiedzy konsumentów o różnorodności
odmian oraz z nieznajomości ich smaku, także z tego, że coraz
większą dla nich konkurencją jest powszechna dostępność w handlu owoców
południowych w atrakcyjnych cenach, co powoduje, że jabłkom coraz trudniej
przebić się na rynku.
Stąd rodzi się kolejny duży problem: opłacalność produkcji dla polskich
sadowników. Tym poważniejszy, że ze względu na duży udział jabłek niskiej
jakości spada zainteresowanie importerów. Tę niekorzystną sytuację można
zmienić głównie przez wzrost produkcji jabłek wysokiej jakości oraz ich szeroką
i ciągłą promocję, w kraju i za granicą. Są szanse na zwiększenie eksportu
jabłek, ale pod warunkiem, że ich jakość będzie spełniała warunki stawiane na
tamtejszych rynkach.
Inicjatywą wychodzącą naprzeciw potrzebom konsumentów oraz polskich
sadowników jest projekt "Polskie Jabłka więcej » Czytaj za darmo! »
Produkcja mrożonych owoców i warzyw stanowi ważny element przetwórstwa
owoców i warzyw w kraju. Według danych IERiGŻ-PIB, spośród wszystkich produkowanych
przetworów z owoców w Polsce mrożonki stanowią 40% (najwięcej spośród
wszystkich przetworów), w przypadku mrożonych warzyw ich udział w produkcji przetworów
warzywnych kształtuje się na poziomie aż 50%1. Polska jest liderem produkcji
mrożonych owoców miękkich w Unii Europejskiej oraz należy do czołowych producentów
mrożonek warzywnych z udziałem ok. 15% w unijnej produkcji - tabela.
Biorąc pod uwagę produkcję mrożonych owoców w kraju, nie widać jednoznacznej
tendencji wzrostowej. Łączna produkcja w sezonie 2009/2010 r. wyniosła 330 tys. t,
z czego 36% stanowiły mrożone truskawki, 20% wiśnie oraz 14% maliny. Mniejszy
udział w krajowej produkcji mrożonek mają natomiast porzeczki czarne, lecz mimo to
Polska jest liderem w gronie europejskich producentów tych przetworów.
W krajach Wspólnoty szybko rozwija się natomiast produkcja mrożonych warzyw.
Według danych PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw),
najszybszą dynamiką wzrostu produkcji charakteryzowała się więcej »
Król Kazimierz, najelegantszy hotel w Kazimierzu Dolnym, był miejscem specjalistycznego sympozjum
dla dyrektorów produkcji, inżynierów utrzymania ruchu i mechaników branży chłodniczej pt.
Najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w mrożeniu i glazurowaniu owoców i warzyw,
które odbyło się w dniach 13-14 czerwca. Zagraniczni specjaliści firmy JBT FoodTech, wcześniej znanej
jako Frigoscandia, dzielili się swą rozległą wiedzą z przedstawicielami branży chłodniczej i zamrażalniczej,
którzy licznie przybyli, by usłyszeć o nowościach w urządzeniach, o nowych szansach na rozwój
biznesu, podyskutować o sposobach radzenia sobie z różnorodnymi problemami technicznymi
i technologicznymi.Gości przywitała Justyna Zielińska, kierująca
polskim biurem John Bean Technologies Sp. z o.o.,
która przedstawiła krótko historię firmy macierzystej.
Frigoscandia została więcej » Czytaj za darmo! »
Po raz kolejny, dwie firmy ściśle współpracujące z zakładami przetwórstwa
owocowo-warzywnego: AB Enzymes Poland i B&P Engineering zorganizowały
seminarium, dające uczestnikom szansę uaktualnienia wiedzy, konsultacji z wysokiej
klasy specjalistami i wreszcie spotkania w gronie przedstawicieli zakładów przemysłu
sokowniczego z całego kraju. W zgodnej opinii uczestników seminarium, wśród
których byli zarówno technolodzy, szefowie produkcji, jak i menadżerowie firm
sokowniczych, program seminarium spełnił ich oczekiwania. Wszyscy oni bowiem
starają się "być na bieżąco" w tak istotnym dla efektywności procesów stosowaniu
enzymów, a także w sprawach technicznego wyposażenia zakładu. Uczestnicy
podkreślali także, jak cenne są dla nich spotkania z kolegami z branży i możliwość
przedyskutowania z nimi występujących w branży problemów. Ma to szczególnie
du więcej » Czytaj za darmo! »
Ceny skupu owoców
W II kw. 2011 r. w wyniku nierównowagi podażowo-popytowej
nie tylko na rynku polskim, ale i w krajach unijnych, ceny skupu
owoców deserowych i do przetwórstwa oferowane producentom
były na poziomie dwu-trzykrotnie wyższym niż w analogicznych
miesiącach 2010 r. Z powodu niedoboru surowca ceny za jabłka do
przerobu na koncentrat wzrosły prawie trzykrotnie. W obecnym
sezonie spośród owoców miękkich skupowanych do przetwórstwa,
w wyniku niekorzystnyc więcej » Czytaj za darmo! »
CBW UNITEX prowadzi prace badawcze w zakresie możliwości wykorzystania
wód odwarowych powstałych w procesach zatężania soków w przemyśle owocowowarzywnym
w gospodarce wodnej zakładu. Badania finansowane są z Programu
Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka działanie 1.4-4.1 pt. "Odzysk wód odpadowych
z procesów wyparnych w przemyśle spożywczym" w ramach umowy z Polską
Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości nr POIG.01.04.00-22-005/09, POIG.04.01.00-
22-005/09. W wyniku prac badawczych powstaje technologia zagospodarowania wód
odwarowych stanowiących w większości zakładów balast technologiczny i obciążenie
oczyszczalni ścieków. Umożliwi ona przedsiębiorstwom sektora owocowo-warzywnego
wykorzystanie wód odwarowych do procesów produkcyjnych, jak: zasilanie kotłów
parowych, układów chłodzenia i do mycia urządzeń technologicznych.
Powstające w procesach technologicznych wody zdegradowane, charakteryzujące
się w wielu przypadkach niskim zasoleniem i średnim ładunkiem organicznym,
jak wody z wyparek zatężających sok, potencjalnie nadają się do wtórnego wykorzystania,
umożliwiając znaczne ograniczenie zużycia wody pitnej w zakładzie przetwórstwa
owocowo-warzywnego. W myśl wprowadzanych nowych wymagań w tzw.
pakiecie higieny, zawartych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady 852
i 853/2004/EU, woda zdegradowana może po uzdatnieniu nadawać się do celów:
przeciwpożarowych, produkcji pary, chłodniczych, technologicznych pod warunkiem,
że będzie przesyłana odrębnie, wyraźnie oznakowaną instalacją rurową, która nie ma
połączeń z instalacją wody pitnej. Wody odwarowe jako zdegradowane mogą być
odzyskiwane i powtórnie wykorzystane w przetwarzaniu surowców owocowo-warzywnych
pod warunkiem, że nie spowodują ryzyka zanieczyszczenia przetworów
spożywczych.
Odzysk wód odwarowych i ich skierowanie do obiegów technologicznych
w zakładach przemysłu spożywczego
staje się nakazem środowiskowym
w sytuacji małych rezerw wody pitnej,
przypadających na miesz więcej »
punktu widzenia botaniki pomidor jest owocem, natomiast z powodów handlowych
(wysokość cła) został decyzją Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych, podjętą w 1893 r.,
zakwalifikowany jako warzywo. W UE traktowany jest też jako warzywo.
W ciepłych krajach pomidor jest rośliną rosnącą i owocującą wiele lat. W Polsce,
w klimacie umiarkowanym, uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Pomidor osiąga
wysokość od 40 cm do 2 m, w zależności od odmiany. Posiada liście pojedyncze lub
podwójne pierzastodzielne. Wytwarza długie pędy, które należy skracać, aby uzyskać
dorodniejsze owoce. Kwiaty zebrane w grona, wyrastające z łodygi, są koloru żółtego.
Owoce są mięsiste, różnej wielkości, koloru czerwonego, różowego lub żółtego, nawet tzw.
czarne, (o mahoniowej barwie i intensywnym smaku) oraz zielone i purpurowe, o kształcie
kulistym, wydłużonym, podobnym do papryki lub spłaszczonym.
Długa droga pomidora na "konsumpcyjny" stół
Pomidor jadalny (Lycopersicum esculentum) jest rośliną uprawną, wywodzącą się
z Andów z Ameryki Południowej, do dzisiaj rosnącą dziko w Peru, Boliwii, Chile
i Ekwadorze. Początkowo był uprawiany przez Azteków i Inków, którzy nazwali go "tomatl"
("duża jagoda"). Stąd nazwa angielska - "tomato". Polska nazwa pomidor wywodzi się od
włoskiego "pomo d’oro" - złociste jabłko (gdyż pierwsze pomidory były niewielkich rozmiarów,
koloru żółtego) lub francuskiego "pomme d’amour" -
jabłko miłości (ponieważ więcej »
Rynek butelkowanych wód mineralnych, źródlanych i napojów charakteryzuje dynamiczny rozwój od początku lat
dziewięćdziesiątych. Wzrasta świadomość społeczna o roli wody jako istotnego elementu codziennej diety.
Konsumenci kupują produkty nie tylko poszukując ugaszenia pragnienia, ale doceniają korzystny wpływ napojów na
ich zdrowie i samopoczucie. Coraz większą popularnością cieszą się naturalne soki owocowe lub owocowo-warzywne
oraz wody smakowe, produkowane na bazie wód mineralnych lub źródlanych z dodatkiem różnych aromatów pochodzenia
naturalnego. Jednakże w tej branży istotnym problemem jest brak stabilności mikrobiologicznej produktów,
który objawia się niekorzystnymi zmianami organoleptycznymi [Satora, Tuszyński, 2003]. Skład mikroflory zanieczyszczającej
produkt jest zwykle bardzo zróżnicowany i zależy od jakości wszystkich surowców wchodzących w skład
napoju: wody, aromatu lub soku, cukru oraz innych komponentów używanych w produkcji napojów.Słowa kluczowe: wody butelkowane, wody smakowe, napoje owocowo-warzywne, zanieczyszczenia
mikrobiologiczne
Key words: bottled waters, flavored waters, fruit-vegetable drinks, microbial contamination
The hygienic problems of alcohol-free drinks are emphasized, especially on microbial contamination.
In this paper, some risks in main sources for production of bottled waters, flavored
waters and fruit-vegetable drinks are reviewed and discussed. Low pH level equal to 3÷5 and
presence of the preservatives often don’t provide of microbiological stability of drinks. The
results of microbiological analysis of spoiled, out-of-use products are presented. It should be
considered to enhance of the range of analysis on account of possibility of presence different
microorganisms that are not detected in routine analysis of products.
Artykuł traktuje o mikrobiologicznych problemach występujących w produkcji napojów
bezalko więcej »
Konsumenci dokładnie czytają etykiety na produktach spożywczych, szczególną
uwagę zwracając na zastosowane dodatki. Dlatego producenci coraz chętniej zastępują
używane dotąd substancje syntetyczne składnikami pochodzenia naturalnego.
Natura stwarza duże możliwości także w dziedzinie barwienia żywności.Temat tzw. czystej etykiety będzie dominować
w dyskusji o składnikach produktów
żywnościowych także i w tym roku. Nie
mamy tu bynajmniej do czynienia z tendencją
przejściową. Konsumenci coraz chętniej
sięgają i będą sięgać po artykuły pozbawione
dodatków do żywności. Informacja o składzie
produktu umieszczona jest na opakowaniu.
Coraz większego znaczenia nab więcej » Czytaj za darmo! »
Opracowana i wypróbowana w przemyśle kompaktowa
rozlewaczka aseptyczna Krones zapoczątkowała nową
erę w aseptyce: aseptyka PET stała się również aseptyką
dla średniej wielkości produkcji. Firmy rozlewnicze mają
teraz możliwość aseptycznego, a jednocześnie ekonomicznego
prowadzenia rozlewu stosunkowo małych partii
produktu. Aseptyczny rozlew w opakowania PET w aseptycznej
instalacji kompaktowej ułatwia przejście z opakowań
kartonowych na popularniejsze wśród konsumentów
PET-y oraz produkcję wrażliwych napojów w PET-ach bez
środków konserwujących.
Firma Krones AG, Neutraubling, stworzyła instalację
PET-Asept D Compact, przeznaczoną do aseptycznego
rozlewu ze sterylizacją suchą w produkcji o małej wydajności,
charakteryzującą się wysoką dyspozycyjnością i elastycznością.
Dodatkowe zastosowanie zakraplacza azotu umożliwia
zmniejszenie ciężaru butelki PET i sprawia, że nowa
technika przewyższa ekonomicznie technikę liniową dla
opakowań kartonowych. PET-Asept D Compact to rozwią więcej » Czytaj za darmo! »
Pierwszy ErgoBloc L Krones pracuje we włoskiej rozlewni
wody mineralnej Tione.Koncern Krones AG, Neutrabling, ma już użytkowników
nowej technologii: pierwszym jest włoska firma rozlewająca
wodę mineralną Tione - od początku 2010 r.
pracuje tam pierwszy ErgoBloc L Krones - jedno z nowych
rozwiązań, które miało swą premierę podczas targów
Drinktec 2009. ErgoBloc L to kompletny i bardzo kompaktowy
blok części mokrej, składający się z wydmuchiwarki,
etykieciarki i rozlewaczki z zastosowaniem etykietowania
przed napełnieniem. Tione jako pierwsza firma na
świecie mogła przekonać się o wielu zaletach nowego
rozwiązania, takich jak: wysoki stopień skuteczności,
oszczędne ustawienie, oszczędzający energię tryb pracy.
Już podczas Drinktec 2009 firma Tione zapowiedziała,
że chce produkować na ErgoBloc L z pierwszym
numerem seryjnym. W październiku instalacja została
dostarczona do Włoch, w styczniu 2010 r. podjęła
pracę w zakładzie Orvieto. Zakład Tione s.r.l. został
w 1991 r. założony i zbudowany przez San Pellegrino,
w 1998 r. przejęty przez Nestlé Waters. W 2007 r.
Nestlé Waters sprzedała Tione włoskiemu inwestorowi
BSE, przedsiębiorstwu ds. logistyki żywności. Zakład
Tione w regionie Umbrii, oddalony o godzinę drogi na
północ od Rzymu, wyprodukował w 2009 r. równo 80
mln butelek PET, przy zatrudnieniu 25 pracowników
i utrzymując 10 biur sprzedaży. Na poczatku 2009 r.
firma BSE wzmocniła bazę produkcyjną, zakupując
antyczną rzymską studnię Aqua Claudia, wymienianą
jako jedno ze źródeł zaopatrzenia Rzymu w wodę antycznymi
akweduktami. Wodą pozyskiwaną z tego źródła
więcej »
SULIMAR Sp. z o.o. z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim
od blisko 30 lat zajmuje się produkcją piwa i napojów.
O powstaniu, inwestycjach i najbliższych planach rozwoju firmy
opowiada Prezes Zarządu SULIMAR Mariusz Supady.Redakcja: Dziś SULIMAR to intensywnie rozwijający się browar regionalny, znany na
rynku z produkcji piwa premium marki CORNELIUS oraz ceniony producent napojów,
także w obszarze marek własnych. Ale cofnijmy się nieco i opowiedzmy, o tym jak to
wszystko się zaczęło, jak powstała firma SULIMAR.
- Początek SULIMARU sięga roku 1981, kiedy to mój ojciec i jego wspólnik wykupili funkcjonującą
od 1927 r. firmę rodziny Urbańskich, która zajmowała się rozlewem piwa oraz
produkcją wód i napojów gazowanych. Nowi właściciele kontynuowali dotychczasową
działalność firmy. Konsekwentnie rozszerzali grono partnerów handlowych, a także inwestowali
w jej rozwój. Dzięki temu dość szybko SULIMAR stał się kluczową rozlewnią w makroregionie,
która współpracowała z największymi ówczesnymi browarami w Polsce.
W połowie lat 90. uruchomiliśmy produkcję własnej marki piwa o zasięgu ogólnopolskim
pod nazwą KIPER. Piwo to szybko zostało docenione przez klientów i do dziś ma sporą
grupę wiernych zwolenników. W następnych latach uruchomiliśmy linie do rozlewu piwa
w KEG, w puszki oraz butelki.
W więcej »
Rozmowa z Arturem Kołodziejczakiem, Dyrektorem Generalnym
firmy LineTec oraz Wolfgangiem Pfitznerem, Group Account
Managerem dla Europy Wschodniej i Centralnej, z firmy SIDEL.Redakcja: Proszę przybliżyć naszym Czytelnikom czym zajmuje się firma
LineTec i jakie są jej powiązania z firmą Sidel?
- Artur Kołodziejczak: W tym roku firmie LineTec powierzono wyłączne przedstawicielstwo
marki Sidel w Polsce. Związek firm jest zatem fundamentalny. Sidel to
globalny lider w zakresie kompletnych linii rozlewniczych do opakowań szklanych,
puszek oraz opakowań z PET. Z chwilą przejęcia firmy Sidel w 2003 roku przez
największy na świecie koncern opakowaniowy Tetra Laval, nastąpiło w niej wiele
zmian i przekształceń w kierunku stworzenia kompletnego dostawcy linii rozlewniczych.
W ostatecznym efekcie kilka lat temu Sidel stał się drugą firmą na świecie
pod względem wielkości sprzedaży linii rozlewniczych.
- Redakcja: Z jakimi głównymi celami i wyzwaniami dla obydwu firm wiąże się
ich funkcjonowanie w Polsce?
- Artur Kołodziejczak: Główny cel to przede wszystkim praca na bazie maszyn już
zainstalowanych w Polsce. Oceniamy, że są jeszcze duże możliwości organicznego
wzrostu sprzedaży u naszych obecnych klientów. Jako potencjał widzimy zacieśnianie
współpracy w zakresie optymalizacji pracy linii. Mamy do dyspozycji ogromny
sztab specjalistów przygotowanych do spełniania wymagań i potrzeb polskiego
rynku. Mam tu na myśli specjalistów do audytowania i usprawniania pracy linii,
całodobowy hot line, zdalny monitoring maszyn. Ważnymi elementami komplet więcej »
Rozmowa z Pierluigi Locchi
prezesem firmy IPI Aseptic Packaging Systems.Redakcja: Po raz pierwszy prezentujemy na
naszych łamach firmę IPI, znanego włoskiego
producenta aseptycznych linii rozlewniczych
i opakowań kartonowych dla przemysłu soków,
napojów, mleka i wina. Czy może Pan przybliżyć
naszym Czytelnikom historię firmy i początek jej
działalności w Polsce?
- Pierluigi Locchi: Historia IPI sięga 1969 roku, kiedy
została zbudowana pierwsza maszyna rozlewnicza.
W 1981 r. system aseptyczny został kupiony przez.International Paper, co umożliwiło IPI wejście na rynki
zagraniczne. Jednym z najważniejszych rynków -
jeżeli nie najważniejszym - była Polska. Od 1981 r. IPI
pozyskało w Polsce wielu klientów z różnych branż,
takich jak mleczarska, sokownicza or więcej » Czytaj za darmo! »
System Wspomagania Doboru Opakowań (SWDO) został opracowany
w latach 2007-2011 przez COBRO, przy współpracy z partnerem norweskim oraz
krajowym - z Instytutem Logistyki i Magazynowania. SWDO działa jako internetowa
platforma, której zadaniem jest wspomaganie doboru opakowań dla świeżych
owoców, warzyw i grzybów oraz nawiązywanie relacji biznesowych między
wszystkimi uczestnikami łańcucha dostaw.
Wyniki i wynikające z nich wnioski szeregu badań, które przeprowadzono
w ramach realizacji tego projektu, przedstawiono w poprzednim numerze PFiOW,
s. 15-17. Dotyczyły one głównie opłacalności produkcji ogrodniczej, z której
wynikało, że: wzrost cen owoców i warzyw w Polsce jest możliwy, jeśli zmaleją
dostawy do przetwórstwa, a wzrośnie ich eksport na wymagające rynki. Jest to
możliwe pod warunkiem zachowania międzynarodowych norm jakości i dostosowania
opakowań do wymagań odbiorcy oraz zachowania reguł nowoczesnej
logistyki.
Badania te pozwoliły również na dobór asortymentu owoców, warzyw i grzybów,
który uznano za najbardziej efektywny w tym zakresie (wybrano osiem
rodzajów świeżych owoców, dwanaście rodzajów świeżych warzyw, w tym ziemniaki
wczesne, oraz cztery gatunki grzybów). Ponadto zidentyfikowano zalecane
kierunki eksportu, którymi są: Niemcy, Rosja, Norwegia, Szwecja i Finlandia i stąd
użytkownik systemu
SWDO ma możliwość
wyboru lokalizacji dostawy.
System obejmuje
zatem wymogi odbiorców
z Polski oraz wymienionych
krajów, a całość
przygotowano w trzech
językach: polskim, angielskim
i rosyjskim.
Zgodnie z zapowiedzią
w poprzednim artykule, ze względu na te jego cechy i wiele innych możliwości
oraz bogatą funkcjonalność systemu, zasady korzystania z SWDO powinny
być rozpowszechnione wśród firm: producentów i dystrybutorów świeżych owoców
i warzyw, producentów opakowań dla tych produktów oraz firm branży TSL,
aby wszyscy wymienieni więcej »
W Warszawie w hotelu Hyatt w dn. 17 VI odbyło się XX Walne Zgromadzenie Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa
(KRWiM), którego gospodarzem i sponsorem było Centrum Wina. Program zjazdu obejmował: trzy interesujące prezentacje,
ogłoszenie wyników XX Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, sprawozdanie z działalności
KRWiM w latach 2008-2011 oraz wybory nowych władz na następną kadencję. Gościem zjazdu był poseł Mirosław
Maliszewski, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Sejmie.Prezentacje
Gospodarzem spotkania było Centrum Wina, którego
wiceprezes Waldemar Teklak przewodniczył obradom,
a także dokonał krótkiej prezentacji swojej firmy.
Centrum Wina - Dystrybucja Sp. z o.o. jest wiodącym
krajowym importerem i dystrybutorem win wysokogatunkowych
(tzw. fine wines). Firma ma sieć 23 własnych
sklepów winiarskich, w których sprzedaje ponad 1000
gatunków win z całego świata. Klientami firmy są głównie
jednak restauracje i hotele, inne kanały dystrybucji to
klienci indywidualni (B2C) i instytucjonalni (B2B).
Z kolei dyr. handlowy Giuseppe Stefani przedstawił
możliwości i potencjał firmy włoskiej Gruppo
Bertolaso SpA, z pon więcej »
Rada Gospodarki Żywnościowej wystosowała do min. Marka Sawickiego
MRiRW oficjalny protest w sprawie wypowiedzi ministra spraw zagranicznych
Radosława Sikorskiego dyskredytującej jakość polskich wyrobów alkoholowych
w związku z wybranym przez niego alkoholem (wina węgierskie) do
serwowania w czasie polskiej prezydencji. Stanowisko to poparły dwie
główne organizacje branżowe: Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa
i Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Poniżej zamieszczamy
te wystąpienia
W więcej » Czytaj za darmo! »
Wódka to niewątpliwie jeden z produktów najlepiej rozpoznawanych i kojarzonych na
świecie z Polską. Jest to w dużej mierze zasługa naszej bogatej tradycji w produkcji wódek,
ale także pozycji, jaką współcześnie zajmuje ta kategoria. Jest to obecnie druga po piwie
największa pod względem wielkości i wartości sprzedaży kategoria spożywcza w Polsce.
W ostatnim roku (dane za okres: luty 2010 - styczeń 2011 r.) sprzedaż wódki w Polsce
wyniosła 237 mln l, co przełożyło się na warto więcej » Czytaj za darmo! »
Rozmowa z Pawłem Lejmanem,
prezesem zarządu Śląskiej Wytwórni
Wódek Gatunkowych "Polmos"
w Bielsku-Białej.Panie Prezesie, gratuluję zdobycia Złotego Medalu na prestiżowym konkursie
Monde Selection w Brukseli dla Waszego flagowego produktu Extra Żytnia.
W ubiegłym roku otrzymaliście za ten produkt srebrny medal w prestiżowym
konkursie w Londynie. W swoim portfolio macie też inne produkty wielokrotnie
nagradzane. To oznacza, że ŚWWG stawia na jakość. Z badań rynkowych
wynika, że Polacy coraz chętniej wybierają markowe alkohole. Czy Pan to
potwierdza?
- Zdecydowanie tak. Polscy konsumenci dużą wagę przywiązują do produktów
markowych, znanych na rynku, z wieloletnią tradyc więcej » Czytaj za darmo! »
Długotrwałe oddziaływanie szkodliwych czynników znajdujących się w środowisku
otaczającym beton mogą doprowadzić do zniszczeń struktury betonu (karbonatyzacja,
korozja kwasowa, siarczanowa itp.).
Skażenie betonu agresywnymi substancjami (np. ścieki przy zmywaniu posadzek,
wilgotne środowisko itp.) powoduje także utratę jego właściwości ochronnych w stosunku
do stali, a w konsekwencji korozję prętów zbrojeniowych. Postępująca korozja stali zbrojeniowej
początkowo jest trudna do stwierdzenia, jednak w miarę upływu czasu produkty
korozji stali mogą spowodować odpadanie otuliny betonowej i doprowadzić do katastrofy
budowlanej! Co robić, jak zahamować ten proces, jak ochronić obiekt przed zniszczeniem?
W celu uzyskania odpowiednich parametrów szczelności betonu skuteczną metodą
będzie ochrona jego powierzchni. Jednym ze sposobów jest nałożenie na powierzchnię
szczelnej powłoki, odpornej na działanie różnych agresywnych czynników (tab., fot. 1).
Ciekawe właściwości posiada powłoka BELZONA® (5811) IMMERSIONE GERADE:
warstwa zaledwie 0,5 mm grubości - nałożona w systemie dwuwarstwowym bezpośrednio
na powierzchnię betonu więcej » Czytaj za darmo! »
Zagadnienie fermentacji metanowej jest zagadnieniem złożonym ze względu
na sam wieloetapowy proces, poddawany fermentacji substrat, jak i stosowane do
tego celu reaktory beztlenowe. Właściwy wybór technologii gwarantujący pełne
powodzenie inwestycji musi być oparty na głębokiej wiedzy i doświadczeniu jej
dostawcy oraz na ścisłej współpracy z inwestorem.
Propozycja Veolia Water Systems (VWS) w tym zakresie oparta jest na wiedzy
i szerokim doświadczeniu, jakie firma zdobyła w dziedzinie technologii beztlenowych
podczas realizacji ponad 600 instalacji beztlenowych. Od ponad 40 lat rozwijamy
technologie fermentacji metanowej dla różnorodnych zastosowań.
W naszych laboratoriach nieustannie prowadzone są badania nad optymalizacją
procesu, możliwościami poddania fermentacji różnych substratów, jak i konstrukcją
nowych reaktorów. W Polsce technologie beztlenowe promujemy i wdrażamy
od lat 90. ub. wieku. Naszymi klientami byli i są m.in.: Kompania Piwowarska
(Tyskie Browary Książęce), Browar Bosman, Maspex - 4 instalacje (Tymbark
Olsztynek I, II, Tymbark, Ekoland), Cargill, Hellena, Frito Lay, McCain, Anwil SA,
Nestle, Mlekovita, Agrana Fruit, Mondi, Komers International.
W latach 80./90. ub. wieku wprowadziliśmy na rynek reaktory UASB i tzw.
reaktory wysoko obciążone Biobed® EGSB oparte na technologii osadu granulowanego,
co stanowiło przełom w zastosowaniu technologii beztlenowej w przemyśle na
szeroką skalę. Reaktory te nadal stanowią najbardziej zaawansowaną i szeroko
wykorzystywaną technologię aplikacji beztlenowych w zakresie ich stosowania, tj.
dla ścieków średnio stężonych od 1,2-15 g ChZT/l (ChZT - Chemiczne zapotrzebowanie
Tlenu), o stosunkowo małych zawiesinach <500 mg/l i braku ekstraktu
eterowego (tłuszczów) <50 mg/l. Technologia
osadu granulowanego została stworzona
przede wszystkim dla rozkładu ChZT rozpuszczonego. Jej atutami są wysokie
obciążenia reaktora, a tym samym krótki czas zatrzymania i relatywnie niewielkie
k więcej »
Najnowsze rozwiązania techniczne z zakresu separacji, zagęszczania i odwadniania
osadów ściekowych pozwalają na znaczące oszczędności kosztów inwestycyjnych, eksploatacyjnych
oraz na zmniejszenie powierzchni oczyszczalni ścieków. Dotychczasowe zastosowania
tych rozwiązań dały możliwość wyeliminowania z oczyszczalni osadników wstępnych
i osadników wtórnych, a więc również redukcję wielkości zbiorników ściekowych.
Gospodarka osadowa w oczyszczalni ścieków stanowi znaczną część kosztów
inwestycyjnych i eksploatacyjnych. Procesy biologicznego oczyszczania ścieków zachodzą
najszybciej, gdy mikroorganizmy otrzymują pożywienie w najłatwiej przyswajalnej
formie - w postaci roztworów. Biodegradacja zanieczyszczeń w ściekach wymaga tym
dłuższego czasu i wiąże się z tym większymi kosztami, im większe są rozmiary cząstek
zanieczyszczeń stałych. Najprostszym sposobem zredukowania kosztów oczyszczania
ścieków jest mechaniczne usunięcie zanieczyszczeń stałych w postaci osadu wstępnego.
Skutkuje to mniejszym obciążeniem stopnia biologicznego oczyszczania, mniejszym
zapotrzebowaniem na tlen i mniejszą ilością osadu nadmiernego do oddzielenia i odwodnienia.
Filtr Salsnes do usuwania zawiesiny i odwadniania osadów wstępnych w miejsce
konwencjonalnego osadnika wst więcej » Czytaj za darmo! »
Na XI Walne Zebranie Członków Związku Gorzelni Polskich przyjechało 28
kwietnia 2011 r. do Warszawy zaledwie 27 członków stowarzyszenia
reprezentujących typowe gorzelnie rolnicze. Walne Zebranie - zgodnie
z wymogiem statutowym - miało charakter sprawozdawczo-wyborczy
i jakkolwiek zdominowane zostało sprawami proceduralnymi, jednak wciąż
przewijały się na nim pytania: "Co dalej z gorzelnictwem?", "Czy jest jeszcze
szansa na przetrwanie na coraz bardziej drapieżnym rynku spirytusu?",
"Jakie podjąć działania, aby sprostać wymogom współczesności?"
Jak wspomniano, zasadniczym celem Walnego Zebrania był wybór władz na kolejną,
trzecią już kadencję Związku. Kadencja trwa 4 lata. Poprzednia, druga, przypadająca
na lata 2006-2010 została w styczniu 2009 r. przerwana nagłą śmiercią charyzmatycznego
założyciela Związku, Ryszarda Wojtasiewicza z woj. dolnośląskiego. Wydawało się
już wówczas, że Związek przestanie istnieć, bo jego działalność opierała się głównie na
aktywności Prezesa i kilku osób z Zarządu, którzy w 2002 r. go zakładali. Z okazji XI
Walnego Zebrania zostali oni wyróżnieni przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odznakami
honorowymi "Zasłużony dla Rolnictwa". Do najbardziej zasłużonych gorzelników
w kraju, w ocenie Zarządu Związku Gorzelni Polskich, którą uznał i odpowiednio docenił
Mi więcej »
Konferencja Związku Gorzelni Polskich poprzedzała Walne Zebranie
Członków ZGP i była wprowadzeniem do tematu pod hasłem "Jakie
działania powinny podjąć gorzelnie rolnicze, by przetrwać na coraz
bardziej konkurencyjnym rynku spirytusu?". Obie imprezy odbyły
się w Domu Technika NOT w Warszawie 28.04.2011 r. Moderatorem
konferencji i autorem jednego z dwóch referatów merytorycznych był dr
hab. Adam Kupczyk, prof. SGGW Wydziału Inżynierii Produkcji.
Na program konferencji złożyły się dwa referaty merytoryczne i kilka prezentacji
firm współpracujących z branżą, a także dyskusja nt. trudnej sytuacji branży
i szans przetrwania zakładów.
W obecnej rzeczywistości gospodarczej świata globalnego, gdy każdy konkuruje
z każdym, ważne staje się systemowe postrzeganie działania firmy czy sektora
gospodarki. Brak takiego postrzegania skazuje na niepowodzenie nawet interesujące
inwestycje czy pomysły.
Zdaniem dr. hab. Adama Kupczyka z SGGW, ciekawym i przyszłościowym
kierunkiem rozwoju rolnictwa i sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego
wydaje się być sektor energetyki odnawialnej. Znaczny udział w tym zakresie może
Konferencja Naukowo-Techniczna ZGP
należeć do gospodarstw rolnych posiadających
gorzelnie rolnicze czy biogazownie.
Energetyka odnawialna może
być też atrakcyj więcej »
Kryzys chmielarski w 2007 r. spowodował, że zarówno browarnicy, jak i przetwórcy
chmielu zaczęli poszukiwać produktów chmielowych umożliwiających
utrzymanie wysokiej jakości piwa, z jednoczesną większą efektywnością wykorzystania
zawartych w nich alfa-kwasów. Mając na uwadze fakt, że naturalne produkty
chmielarskie nie zawierają alfa-kwasów w postaci zizomeryzowanej (a tylko w takiej
postaci przechodzą do piwa podczas gotowania brzeczki), rozpoczęto badania nad
izomeryzacją granulatów chmielowych, ze szczególnym uwzględnieniem procesu
izomeryzacji alfa-kwasów i ich wpływu na skład olejków chmielowych oraz nad ich
przydatnością technologiczną w odniesieniu do granulatów konwencjonalnych.
Metodyka badań
Do 2007 r. metodę izomeryzacji chronił patent firmy Steiner. Zastosowana
w Polsce metoda izomeryzacji granulatów chmielowych oparta została na doświadczeniach
własnych, doświadczeniach Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-
Spożywczego (IBPRS), danych literaturowych i sugestiach technologów z browarów.
Do badań wykorzystano granulat wyprodukowany z chmielu odmiany goryczkowej
Magnum.
CHMIELARSTWO
Charakterystyka granulatu konwenc więcej »
Does the content of biogenic amines in beer may be one of the parameters of its health
quality evaluation?
The content of the selected biogenic amines (phenylethylamine, putrescine, cadaverine,
histamine, tyramine and spermidine) in the light and dark beers of domestic breweries
production has been studied. Twenty samples of beer available on the market were
evaluated. For the quantification of the above compounds in beer the method of gas
chromatography after their prior derivatization was used. It were found the differences in
the presence of selected biogenic amines in analyzed samples of beer, while in some
cases exceeding the limit value of total concentrations of selected amines was observed.
The authors suggest the desirability of controlling the level of biogenic amines occurrence
in beer as one of the parameters of its health quality evaluation.
Aminy biogenne występujące w przyrodzie - to grupa aktywnych biologicznie
związków o małych masach cząsteczkowych (100-400 daltonów), które w komórkach
drobnoustrojów, organizmów ssaków, a także ludzi pełnią rolę modulatorów
i regulatorów ważnych czynności życiowych [1, 2]. Działają pobudzająco lub hamująco
na czynności takich narządów, jak: mięśnie, gruczoły wydzielania zewnętrznego
i wewnętrznego, układ nerwowy i naczyniowy, na syntezę białek oraz metabolizm
tłuszczów i węglowodanów.
Do najważniejszych z nich zalicza się fenyloetyloaminy (fenyloetyloamina,
tyramina, oktapamina, dopamina, noradrenalina, adrenalina), indoloalkiloaminy
(tryptamina, serotonina), imidazoloaminy (histamina), tiaminy (putrescyna, kadaweryna)
i poliaminy (spermidyna, spermina).
Ze względu na fizjologiczne działanie aminy biogenne dzielą się na [14]:
- aminy psychoaktywne, działające jako naturalne przekaźniki w centralnym systemie
nerwowym,
- aminy działające na układ krążenia, powodujące wzrost lub spadek ciśnienia krwi
(histamina, tyramina).
Aminy biogenne jako naturalne składniki surowców roślinnych więcej »
Według zapisków sumeryjskich sprzed 4000 lat, miód pszczeli był już wtedy
postrzegany jako produkt spożywczy o wysokich walorach smakowo-zapachowych,
a także leczniczych i antyseptycznych. Hipokrates, uważany za prekursora
nauk medycznych, używał go do słodzenia wywarów z ziół i sporządzania maści.
Starożytni Grecy spożywali miód w dużych ilościach, wierząc, że zapewnia im siłę,
zdrowie, a nawet długowieczność, a egipska królowa Kleopatra dla pielęgnacji
ciała zażywała kąpieli z oślego mleka z dodatkiem miodu [1].
Miody wykazują charakterystyczny aromat, którego ogólny charakter zależy
od oddziaływania obecnych w nich lotnych związków pochodzenia roślinnego
(z nektaru lub spadzi) lub zwierzęcego (wytwarzanych w organizmach pszczół czy
mszyc). Swój udział w tworzeniu ogólnego charakteru smakowo-zapachowego
miodu mają także związki powstające podczas jego dojrzewania, a także podczas
wydobycia z plastra, przechowywania i transportu. Ponieważ miody wykazują
zdolność wchłaniania związków zapachowych z otoczenia, zmiany ich aromatu
mogą być spowodowane np. nieszczelnym opakowaniem lub niewłaściwym
przechowywaniem [2, 12, 13].
Największą grupę związków w miodach stanowią węglowodany, głównie
glukoza (ok. 34%) i fruktoza (ok. 39%). Są one wchłaniane w układzie pokarmowym
bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są na
energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą także
udział w procesach detoksykacji, obniżając toksyczne działanie zanieczyszczonego
środowiska, a także alkoholu, nikotyny oraz innych używek. Miód jest zatem
cennym produktem odżywczym dla ludzi wykonujących pracę fizyczną i stał się
stałym składnikiem diety m.in. sportowców [2, 15].
Istotnym czynnikiem wpływającym na smak i aromat miodu są kwasy organiczne
i olejki eteryczne. W miodach występują także wyższe alkohole, aldehydy
i ketony, a także estry i polifenole. Miody zawierają niewielką ilość związków azotowych
(np. enzy więcej »
Po kilku latach dyskusji sejm przyjął nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości
i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw. Trzeba przyznać, że
procedowanie tej ustawy, zarówno w sejmie, jak i w senacie, przebiegało w dobrym
tempie. Pierwsze jej czytanie odbyło się 15 grudnia ub.r., a 1 lipca 2011 r., po rozpatrzeniu
poprawek senatu, sejm przyjął ostateczny kształt ustawy. Prezydent też
dość szybko ustawę podpisał i 25 lipca w Dzienniku Ustaw Nr 152, poz. 897 tekst
ustawy ukazał się drukiem. Tak więc 1 stycznia 2012 r. ustawa wejdzie w życie,
choć na pozytywne efekty trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Z dużą satysfakcją
i radością przyjąłem uchwalenie wręcz rewolucyjnych zmian dotyczących
gospodarowania odpadami. Warto podkreślić wyjątkową zgodność wszystkich
ugrupowań parlamentarnych co do głównych zmian w tym zakresie. Ta zgodność
posłów powodowała, że usilne próby przeciwn więcej » Czytaj za darmo! »
W 2010 r. Red Bull odnotował w Wielkiej Brytanii spadek zysku aż o 44,2%,
osiągając 8,7 mln GBP. Sprzedaż utrzymała się na wysokim poziomie z jedynie
0,8-procentowym spadkiem i wyniosła 231,9 mln GBP. Powodem takiego pogorszenia
zysku jest bardzo silny rozwój konkurencji i konieczność znacznego zwiększenia
wydatków na promocję. Według danych firmy Nielsen na przestrzeni ostatnich 12
miesięcy sprzedaż marki Red Bull zwiększyła się o 5,2% do poziomu 200,4%. W tym
samym okresie sprzedaż Monster Energy dystrybuowanego przez Coca-Cola Enterprises
zwiększyła się o 170,1% do poziom 37,9 mln GBP i Rockstar Energy dystrybuowanego
przez AG Barr o 49,2% do poziomu 12,6 mln GBP. Fachowcy są zdania, że promocja
nigdy wcześniej nie odgrywała tak ważnej roli na rynku napojów energetyzujących
w Wielkiej Brytanii.
 Facedrink pierwszy napój związany z portalem społecznościowym
Kalifornijska firma Big Brands wprowadziła na rynek pierwszy na
świecie niskokaloryczny shot energetyzujący o zawartości 140 mg kofeiny,
tauryny i naturalnych aromatów. Shot ten ma logo zbliżone do portalu
społecznościowego Facebook. Mottem przewodnim jest zatem slogan:
"Otrzymasz społeczną energię". Facedrink ma dostarczyć konsumentowi
społecznej energii, jakiej ludzie potrzebują, aby poradzić sobie z problemami
dnia codziennego.
 AG Barr wyeliminuje żółcień pomarańczową ze swojego
sztandarowego napoju Irn-Bru
Firma AG Barr poinformowała, że postanowiła wyeliminować
sztuczny barwnik żółcień pomarańczową E110 (Sunset Yellow) z receptury
swojego sztandarowego napoju Irn-Bru. Kilka dni przed tą decyzją Komisja
Europejska poinformowała o zamiarze ograniczenia dopuszczalnego
limitu dla żółcieni pomarańczowej. Decyzję o wyeliminowaniu tego
barwnika z receptury napoju Lucozade Orange podjęła również firma
GlaxoSmithKline.
NOWE PRODUKTY
 GlaxoSmithKline wprowadza nowy napój hipotoniczny Lucozade
Sport Lite
W rok po wprowadzeniu serii napojów dla sportowc więcej »
BEGEROW wzmacnia pion filtracji firmy Eaton
Niemieckie przedsiębiorstwo E. Begerow GmbH & Co. zostanie sprzedane.
Nabywcą jest zajmujące się zdywersyfikowanym zarządzaniem energią przedsiębiorstwo
Eaton Corporation (NYSE:ETN), notujące obroty w wysokości ok. 13,7 miliardów
USD. Eaton ma swoje oddziały w ponad 150 krajach świata, gdzie zatrudnia ok. 70 000
pracowników Po formalnej weryfikacji ze strony urzędów antymonopolowych, co do
której nie oczekuje się żadnych przeszkód, firma E. Begerow GmbH & Co. stanie się
własnością przedsiębiorstwa Eaton. Cieszymy się bardzo, że Eaton chce działać na
rzecz trwałej strategii rozwojowej i rozbudowy naszych obszarów działalności. Zapewni
to także znaczne wzmocnienie firmy BEGEROW. Da to naszemu przedsiębiorstwu bezpieczną
przyszłość i wzmocni zakład w Langenlonsheim, mówi prezes zarządu Christa
Tesch. Klienci mogą w dalszym ciągu oczekiwać doskonałej jakości produktów, profesjonalnego
doradztwa i znanego, świetnego serwisu.
 McCormick przejmuje spółkę Kamis
Firma McCormick podpisała umowę dotyczącą nabycia 100% akcji spółki Kamis S.A.
Finalizacja transakcji planowana jest na koniec września 2011 r., po uzyskaniu zgody organó więcej »
Aseptyka Krones - kompaktowo i na sucho
PET-Asept D Compact - kompaktowe rozwiązanie aseptyki suchej dla zakresu
niższych wydajności
Opracowana i przetestowana kompaktowa rozlewaczka aseptyczna Krones
zapoczątkowała nową erę w aseptyce: aseptyka PET stała się również aseptyką dla
średniej wielkości produkcji. Firmy rozlewnicze mają teraz możliwość aseptycznego,
a jednocześnie ekonomicznego prowadzenia rozlewu stosunkowo małych partii produktu.
Firma Krones AG, Neutraubling, stworzyła instalację PET-Asept D Compact,
przeznaczoną dla procesu aseptyki suchej w zakresie małej wydajności, charakteryzującą
się wysoką dyspozycyjnością i elastycznością.
PET-Asept D Compact to
rozwiązanie autentycznie
aseptyczne. Jest to nowa,
świetnie rokująca na przyszłość
technologia, na bazie
instalacji certyfikowanej listem
Letter of Non-Objection przez
Amerykańską Agencję ds.
Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration) (informowaliśmy o tym w nr.
1/2011). Nie jest tu już potrzebna woda sterylna UHT. Butelki i izolator są sterylizowane
gazowym nadtlenkiem wodoru. Maszyna myta jest ługiem i kwasem. Nie jest już
konieczny ani kwas nadoctowy, ani produkty mycia pianowego. Wymagania dotyczące
miejsca są możliwie najmniejsze i są porównywalne z maszynami liniowymi.
Konstrukcja maszyny w strefie zasadniczej ogranicza się do powierzchni
o wymiarach 6 na 2 metry. W systemie transportu chwytakowego pojemniki przechodzą
najpierw przez strefę wstępnego ogrzania, następnie przez strefę sterylizacji
gazowym H2O2 oraz strefę nadmuchu sterylizatora. W dalszej kolejności pojemniki są
napełnianie i zamykane. Taśma transportera, regulowana pod względem wysokości,
jest wyizolowana z obszaru sterylizacj więcej »