• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • Przemysł Spożywczy i Gastronomia
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • Zeszyt 2017-11-12

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Zeszyt 2017-11-12


 
 kup! (PDF) - 33.21 zł »  

 
  Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma
 kup! - 12h za 73.80 zł » 
 kup! -   4h za 43.05 zł » 
 kup! -   1h za 24.60 zł » 

Technologia zagęszczania retentatu na membranach ceramicznych Jak zyskać, nie tracić...
Nasza branża, jak wszystkie inne w dzisiejszych dynamicznych czasach, nie lubi stagnacji. I szczęśliwie dla konsumentów i producentów nowe koncepcje i rozwiązania przynoszą wszystkim wielorakie korzyści. Tak jest i w przypadku, który prezentujemy poniżej. Coraz większe zainteresowanie zakładów produkujących zagęszczone soki owocowe budzi bowiem przedstawiona tu technologia zagęszczania retentatu soku. Chcemy to nowe rozwiązanie przybliżyć naszym Czytelnikom w rozmowie z jego autorami - Panami: Marcinem Skrzypkiem z firmy INTERMASZ i Jarosławem Raczyńskim z firmy INSOL.Redakcja: Kiedy i jak zrodził się pomysł na taką technologię? Jarosław Raczyński: Jak to zwykle bywa - i tym razem matką wynalazku była potrzeba. W czasie kiedy pracowałem w Binder International w Tarczynie, zauważyłem, że bardzo dużo retentatu soku zostaje w zbiornikach procesowych. Po każdym cyklu, więcej »
 
  kup!  
Świdośliwa - mało znany gatunek owoców - wstępna ocena przydatności dla przetwórstwa DOI:10.15199/64.2017.11-12.1
Dorota Konopacka Jan Piecko Monika Mieszczakowska-Frąc Jarosław Markowski Krzysztof Rutkowski Dorota Kruczyńska Maria Buczek 
Owoce świdośliwy (Amelanchier) uważane są w USA i Kanadzie za bardzo cenny surowiec dla przetwórstwa. Cechą szczególną owoców tego gatunku jest wysoka zawartość składników bioaktywnych oraz nietypowa dla owoców jagodowych proporcja zawartości cukrów do kwasów [8], co stanowi unikalną możliwość ich wykorzystania jako naturalnego składnika łagodzącego kwaśny smak innych przetworów z owoców i może być wykorzystane w projektowaniu nowych kategorii żywności funkcjonalnej. Świdośliwa pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest uprawiana na skalę przemysłową. W zależności od gatunku (istnieje kilka gatunków świdośliwy), świdośliwa może przybierać kształt drzewa lub krzewu [15], a owoce popularnie nazywane są jagodami, choć w rzeczywistości są owocami ziarnkowymi. Dojrzałe owoce tego gatunku charakteryzują się zwykle ciemnoniebieską barwą, choć znane są odmiany o białych owocach (np. odmiana ‘Antaglow’) [16]. Odmiany o ciemnych owocach, których barwa jest warunkowana obecnością antocyjanów, są bardzo dobrym źródłem tych bioskładników (25-79 mg/100 g ś.m.), co sprawia, że pod względem zasobności w fitozwiązki gatunek ten wyprzedza niektóre inne owoce jagodowe [11]. Uważa się, że ich skład jest bardziej wartościowy nawet od borówki wysokiej. Wiodącymi antocyjanami świdośliwy są trzy związki należące do flawonoidów: cyjanidyno-3-O- -galaktozyd, cyjanidyno-3-O-glukozyd i cyjanidyno-3-O-arabidozyd [3, 13]. W zależności od stopnia dojrzałości i odmiany zawartość antocyjanów może się znacząco różnić. Pomiędzy fazą różowych a niebiesko-różowych owoców zawartość antocyjanów może wzrosnąć kilkukrotnie [3, 12]. Owoce świdośliwy zawierają też więcej białka, tłuszczów i błonnika pokarmowego niż inne owoce, a także są źródłem potasu, magnezu, żelaza i fosforu oraz witamin z grupy B [5]. Doniesienia naukowe wskazują również na właściwości lecznicze świdośliwy - szczególne zainteresowanie wzbudza przeciwcukrzycowy i antynowotworowy potencjał ekst więcej »
 
  kup!  
Targi Polagra 2017
Poznań gościł przedstawicieli branży spożywczej w dn. 23-28 września. W sobotę rozpoczeły się targi Smaki Regionów, a pozostałe imprezy bloku Polagra dla biznesu w poniedziałek. Tegoroczną Polagrę tworzyły ekspozycje ponad 900 wystawców z 36 krajów. Ekspozycję dopełniało szerokie portfolio szkoleń, konferencji, konkursów i pokazów kulinarnych. Zwiedzający przyjechali do Poznania z całej Polski, ale także z zagranicy, m.i więcej » Czytaj za darmo! »
Anuga FoodTec 2018 już niebawem - czego można się spodziewać?
Najbliższa edycja międzynarodowych targów dla dostawców do przemysłu żywności i napojów Anuga FoodTec odbędzie się w dniach 20-23 marca 2018 r. w Kolonii. Już na 5 miesięcy przed targami organizatorzy poinformowali, że zarezerwowane zostało 95% powierzchni wystawienniczej, co w porównaniu z tym samym okresem przed poprzednią edycją targów Anuga FoodTec 2015 stanowi 20-procentowy wzrost powierzchni i ok. 25-procentowy wzrost więcej » Czytaj za darmo! »
Cztery najważniejsze zasady znakowania produktów
W momencie wejścia w życie Rozporządzenia 1169/2011 (w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności) producenci obawiali się przede wszystkim konieczności kompleksowej zmiany opakowań, zgodnie z nowymi wytycznymi. I chociaż okazało się, że zmiany te można było przeprowadzać w sposób ewolucyjny, to ich zakres wciąż budzi wiele wątpliwości. Dlatego chcemy przybliżyć Państwu najważniejsze wytyczne, rozpoczynając tym samym cykl artykułów na temat znakowania żywności i jego wpływu na postawy konsumentów. Artykuły będą redagować eksperci z agencji Nonoproblemo, specjalizującej się w projektowaniu i w komunikacji marki.W kolejnych odsłonach będziemy przyglądać się różnym aspektom znakowania środków spożywczych, także w kontekście rzetelnego informowania konsumentów. Daj się przeczytać Przepisy wprowadzone Rozporządzeniem 1169/2011 mają na celu przede wszystkim uporządkowanie zakresu informacji na temat żywności i przekazanie ich konsumentom tak, aby umożliwić im dokonanie racjonalnego wyboru. Najbardziej widocznym ukłonem w stronę konsumenta jest określenie minimalnego rozmiaru czcionki, jaką te obowiązkowe informacje muszą być zapisane. Rozmiar ten określono jako wysokość litery "x" w słowie Appendix - równą 1,2 mm (załącznik nr IV rozporządzenia - rys. 1). Choć w przepisach dość precyzyjnie rozrysowano i wskazano, o którą wysokość c więcej »
 
  kup!  
XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Owoców i Warzyw AIAM5 po raz pierwszy w Polsce
Maria J. Przegalińska 
Eksperci z 21 krajów, działający w ramach Globalnego Sojuszu Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz promocji konsumpcji owoców i warzyw "5 a day" (AIAM5), spotkali się w Warszawie w dniach 19-20 września, by wziąć udział w XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem było Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) przy współpracy z AIAM5. Przybyło ok. 200 uczestników. Celem prezentacji i dyskusji było propagowanie właściwej polityki prozdrowotnej i przedstawienie form dotarcia do społeczeństwa z wiedzą na temat szczególnie pozytywnej roli, jaką odgrywają owoce i warzywa - w formie świeżej lub przetworzonej, np. w postaci soków, musów czy mrożonek - w utrzymaniu dobrego zdrowia i zapobieganiu chorobom niezakaźnym, bowiem jak wykazały badania w ponad 50% zdrowie zależy od sposobu i jakości odżywiania. Podczas Kongresu podpisano "Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów, takich jak soki i musy". W Deklaracji członkowie Sojuszu zobowiązali się m.in. do wspierania inicjatywy ustanowienia Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców. Niewystarczające spożycie owoców i warzyw to problem niemal wszystkich krajów, nawet tych najbardziej rozwiniętych. Większość Europejczyków także nie spożywa zalecanej dla więcej »
 
  kup!  
Wielka Ogólnopolska Konferencja Producentów Wód i Napojów KIG "Przemysł Rozlewniczy"
Maria J. Przegalińska 
Jesienna konferencja Krajowej Izby Gospodarczej "Przemysł Rozlewniczy" odbyła się w Rytrze w hotelu "Perła Południa" w dniach 5-7 października br. Duża liczba uczestników (ponad 170 osób), potrojona w ostatnim czasie liczba członków KIG "PR" oraz bogaty program działania Izby, wzmocnionej powołaną niedawno Radą Naukową, świadczą o wyraźnym odradzaniu się tej organizacji po okresie stagnacji i regresu działalności.Dobrym duchem tych zmian i nowych impulsów do rozwoju jest prezes KIG "PR" Stanisław Bizoń. Dzięki Jego staraniom reaktywowano również, po dwuletniej przerwie, czasopismo "Źródło", które nabrało obecnie bardziej naukowego charakteru. Rada Naukowa ma pomagać w formułowaniu opinii i postulatów dotyczących polityki gospodarczej i ekologicznej państwa w obszarze przemysłu rozlewniczego oraz uczestniczyć w redagowaniu czasopisma. Prezes zapow więcej »
 
  kup!  
Fi Europe 2017 Innovation Awards: The Winners
The world’s largest food and beverage ingredients show announces the winners of its coveted Innovation Awards for 2017.A true barometer of food and beverage trends, the Fi Europe Innovation Awards honour research teams and product developers for their outstanding innovations and invaluable contributions to the industry. Mirroring the market, protein solutions featured high on the winners’ podium this year. More hotly contested than ever before, the 2017 Awards were presented at a festive ceremony on 28 November at Messe Frankfurt, Germany. There were ten Fi Europe Innovation Awards categories, plus więcej » Czytaj za darmo! »
Carlsberg - piwo warzone od 170 lat
10 listopada minęło 170 lat od założenia Browaru Carlsberg przez J.C. Jacobsena. W browarze i laboratorium w Kopenhadze pracowano i prowadzono badania, aby zapewnić konsumentom "prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie". Ten jubileusz świętowało ponad 42 tysiące pracowników Grupy Carlsberg w 150 krajach.Jacob Christian Jacobsen założył Browar Carlsberg w 1847 r. Nazwa pochodzi od imienia jedynego syna Carla i słowa "berg", czyli góra. Od początku w browarze wykorzystywana była nowoczesna, jak na owe czasy, technologia dolnej fermentacji, której tajniki Jacobsen poznał, podróżując m.in. do Bawarii. Jego ambicją było warzenie najwyższej jakości piwa z myślą o tworzeniu "lepszego dziś i jut więcej » Czytaj za darmo! »
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 2 DOI:10.15199/64.2017.11-12.2
Agnieszka Salamon 
Przemiany prekursorów DMS podczas zacierania Stężenie DMS w brzeczce zależy od operacji przebiegających na warzelni. SMM występująca w słodzie ulega dalszym przekształceniom do DMS, zaś DMSO z uwagi na polarny charakter i termostabilność (temperatura wrzenia 189°C), w całości rozpuszcza się w brzeczce [2, 9, 11, 15, 21]. DMS jest związkiem bardzo lotnym (temperatura wrzenia 38°C). Odparowanie DMS z zacieru/brzeczki przebiega jednocześnie z rozpadem termicznym SMM do DMS i rozgraniczenie obydwu zjawisk wydaje się być niemożliwe. White i Wainwright [25] podają, że powyżej temp. 60°C następuje wzrost stężenia DMS w ekstrakcie wodnym z "zielonego" słodu w wyniku rozkładu SMM. Zdaniem innych autorów [15, 23], przemiana SMM do DMS zachodzi w temperaturze powyżej 70°C. Według Scheurena i in. [20], odparowanie DMS z roztworu zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury procesu. Z prezentowanych danych wynika, że podczas zacierania w warunkach próżniowych odparowanie DMS było największe w temp. 60°C, podniesienie zaś temperatury do 80°C wpłynęło na wzrost stężenia DMS w brzeczce. Podczas zacierania słodu i gotowania brzeczki dochodzi do rozkładu SMM, aczkolwiek stopień jej termicznej degradacji do lotnego DMS w dużej mierze zależy od parametrów obróbki cieplnej, jak i pH. Wyższe wartości pH i temperatura powodują skrócenie czasu rozkładu SMM do DMS [9, 23]. Bamforth [3] podaje, że w temp. 100°C czas półtrwania SMM przy pH 5,2 wynosi 38 min, a przy pH 5,5 - 32,5 min, natomiast każdorazowe obniżenie temperatury o 6°C wydłuża dwukrotnie czas rozpadu SMM do DMS. Zatem zakwaszenie zacieru/brzeczki i niższa temperatura procesu ograniczają termiczny rozkład SMM do DMS. W związku z tym zacieranie infuzyjne może w niewielkim stopniu wpływać na wzrost stężenia DMS, a przy zacieraniu dekokcyjnym - w brzeczce mogą występować jego znacznie większe ilości. Scheuren i in. [20] uważają, że gęsty zacier gotowany w temperaturze powyżej 90°C hamuje rozpad DMS- więcej »
 
  kup!  
Targi żywności płynnej i napojów drinktec 2017. Cz. 1
Międzynarodowe targi żywności płynnej i napojów - drinktec odbywają się raz na cztery lata w Monachium. W tym roku w dn. 11-15 września zgromadziły rekordową - w 66-letniej historii tych targów - liczbę odwiedzających. Do Monachium przyjechało ponad 76 tys. gości z ponad 170 krajów. To o ponad 10 tys. zwiedzających więcej niż odwiedziło poprzednią edycję drinktec w 2013 r., co stanowi wzrost o 12%, w tym liczba gości spoza Niemiec wzrosła o 67%. Podobnie rekordowo było pod względem liczby wystawców - aż 1749 z 80 krajów. Do tego rekordu przyczyniło się przyłączenie do targów drinktec targów technologii winiarskiej SIMEI. Liczne wydarzenia towarzyszące targom drinktec w programie wspierającym - platformy sieciowe, nagrody oraz konferencje i fora - spotkały się również z ogromną aprobatą odwiedzających targi. Browarnicy z całego świata spotykali się w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni - Place2beer. Jeden na pięciu z wszystkich browarników, którzy odwiedzili drinktec, pochodził z segmentu browarnictwa rzemieślniczego. Jako że w roku gdy odbywa się drinktec, targi BrauBeviale robią pauzę więcej »
 
  kup!  
Realizowanie potencjału 4. rewolucji przemysłowej - gwóźdź programu Sidel Group na targach Drinktec
Podczas tegorocznych targów Drinktec, Grupa Sidel zaprezentowała swój program Agility 4.0TM. Celem tej inicjatywy było wsparcie producentów w odejściu od masowej produkcji na rzecz personalizacji oraz wykorzystanie potencjału, jaki oferuje 4. rewolucja przemysłowa. W efekcie możliwe jest zwiększenie całkowitej wydajności produkcji (OEE), podniesienie poziomu zrównoważonego rozwoju oraz zminimalizowanie całkowitego kosztu posiadania (TCO).Frederic Sailly, wiceprezes wykonawczy ds. rozwoju i zarządzania produktem w Sidel, tak wyjaśnił rolę programu Agility 4.0 oraz jego znaczenie podczas targów Drinktec (11-15 września): "Program Agility 4.0 to uznany znak1, sprawdzone i pragmatyczne podejście do produkcji, które opracowaliśmy z myślą o zapewnieniu trzech całościowych korzyści: lepszego zrozumienia, zwiększonej wydajności oraz masowej personalizacji produktów, połączonej z możliwością ich monitorowania. Program zapewnia konkretne odpowiedzi na potrzeby producentów opakowań na wyroby płynne w zakresie: szybszego przezbrojenia, zmniejszenia wymogów w dziedzinie utrzymania ruchu, uszczuplenia zapasów magazynowych, redukcji ilości odpadów, podniesienia jakości produktów oraz skrócenia czasu wprowadzenia na rynek. Wszystkie te elementy więcej »
 
  kup!  
Polski Kongres Browarniczy we Wrocławiu
Maria J. Przegalińska 
Kolejna edycja Polskiego Kongresu Piwowarskiego, zorganizowanego przez Bikotech przy udziale Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, odbyła się w dniu 11 października, a miejscem obrad był hotel Novotel & Ibis. Kongres poprzedzono Jesiennymi Warsztatami Piwowarskimi.Oficjalnego otwarcia Kongresu dokonał rektor UP prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, podkreślając bogatą historię piwa - najstarszego wytwarzanego przez człowieka napoju świata. Rektor skupił się na naświetleniu potencjału UP we Wrocławiu jako uczelni przykładającej dużą wagę do trans więcej » Czytaj za darmo! »
Piwo pod specjalnym nadzorem Na ograniczeniu reklamy i sprzedaży piwa straci nie tylko branża piwowarska
Ministerstwo Zdrowia chce walczyć z nadmiernym spożyciem alkoholu poprzez ograniczenie reklamy i sprzedaży piwa. Według ekspertów nie zmniejszy to konsumpcji alkoholu, wręcz przeciwnie - może sprawić, że Polacy znów chętniej zaczną sięgać po trunki wysokoprocentowe. Głównym skutkiem proponowanych przez resort zdrowia zmian będzie pogorszenie warunków działalności gospodarczej branży piwowarskiej oraz branż z nią powiązanych. Zmniejszenie konsumpcji alkoholu w Polsce to cel rozwiązań, nad którymi pracuje Ministerstwo Zdrowia. Resort zamierza walczyć z problemami spowodowanymi ryzykownym i szkodliwym piciem alkoholu za pomocą szeregu ograniczeń, m.in. przesuwając reklamę piwa na godz. 23:00, czy limitując liczbę sklepów oraz godziny sprzedaży alkoholu. Zdaniem ekspertów, konsekwencje nowelizacji Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi dotkną producentów piwa, sektor handlu oraz branżę reklamową. O przewidywanych skutkach planowanych nowych regulacji dyskutowali przedstawiciele: związków zawodowych, organizacji z sektora handlu, paliw, branży reklamowej, a także reprezentanci dużych i małych browarów podczas poświęconej temu problemowi debaty zorganizowan więcej »
 
  kup!  
Wspomnienie Śp. dr hab. Krystyna Maria Stecka, prof. IBPRS
Roman Grzybowski 
Nieoczekiwanie odeszła do lepszego świata nasza nieodżałowana Koleżanka, Współpracownica i Przyjaciółka, pozostawiając w nieutulonym żalu Rodzinę w kraju i za granicą. Zmarła 21 sierpnia 2017 r. Z urodzenia była wrocławianką. Jako dziecko przeniosła się z rodzicami do Warszawy. Tu ukończyła XXI Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja. W 1968 r. została immatrykulowana na Wydziale Technologii Rolno-Spożywczej SGGW. W 1973 r. otrzymała dyplom magistra inżyniera na podstawie pracy wykonanej pod kierownictwem prof. Romana Majchrzaka. W listopadzie 1973 r. podjęła pracę w Instytucie Przemysłu Fermentacyjnego (poprzednik IBPRS), zajmując kolejno stanowiska staż więcej » Czytaj za darmo! »
KALEJDOSKOP ZE ŚWIATA NAPOJÓW
Wzrost ceny ginu Według badań przeprowadzonych przez globalnych analityków Brand View, cena butelki ginu wzrosła średnio o 6% w ciągu ostatnich 12 miesięcy w 127 markach. I tak na przykład: butelka ginu Beefeater podrożała o 6,3%, Plymouth Gin o 7%, Bombay Gin i Hendrick's o 3,8%. Producenci obawiają się, że cena ta może jeszcze wzrosnąć, jeśli w budżecie listopadowym zostaną podwyższone podatki od alkoholu. Popularność ginu nie wskazuje jednak na spowolnienie, a w ostatnim roku liczba gorzelni produkujących gin wzrosła w Wielkiej Brytanii o jedną piątą - do 131. Jack Daniel's najwyższej rangi alkoholem na liście 100 najwartościowszych marek Jack Daniel's należący do Brown-Forman znalazł się na 82. miejscu - 3 miejsca wyżej niż w zeszłym roku i jest marką alkoholu najwyższej rangi drugi rok z rzędu. Interbrand wycenił markę na poziomie 5,332 mln USD, czyli o 3% wyżej niż w 2016 r. Należący do Diageo Johnnie Walker i Smirnoff zajęły na liście odpowiednio 96. i 97. miejsce, z wyceną odpowiednio 4,405 mln USD i 4,288 mln USD. Eksport whisky szkockiej wzrósł o 3,4% ze względu na popyt na single malt Eksport szkockiej whisky wzrósł o 3,4% w pierwszej połowie roku - do 1,8 mld GBP, wzmocniony ciągłym wzrostem zapotrzebowania na single malt na całym świecie, w tym w USA - największym rynku w branży. Wzrost ten przyniósł korzyści całej brytyjskiej gospodarce i jej wynikom eksportowym. Szkocka whisky pozostaje największą pozycją w brytyjskim eksporcie żywności i napojów, stanowiąc prawie jedną piątą zagranicznych wysyłek tego sektora. Analiza danych liczbowych opublikowanych przez Stowarzyszenie Scotch Whisky Association (SWA) pokazuje, że konsumenci nadal kupują więcej single malt, a eksport wzrósł o 7% - do 479 mln GBP w pierwszych sześciu miesiącach roku. Obecnie single malt stanowi ponad jedną czwartą wartości całej eksportowanej szkockiej whisky. Trend ten wyraźnie zaznaczył się w Stanach Zjednoczonych, gdzie całkowit więcej » Czytaj za darmo! »
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
LIDER INNOWACJI Herbaty proponowane przez Zentis Polska Sp. z o.o. prezentują najwyższy poziom, tak uważają producenci napojów. Olbrzymie znaczenie dla osiągnięcia najwyższej jakości herbat (i nie tylko herbat) ma praca działu R&D i znajomość surowców. Preparaty do przygotowania napojów na bazie herbat, proponowane przez Zentis Polska, opierają się na specjalnie wyselekcjonowanych i dobranych ekstraktach. Rozwijając powyższą grupę preparatów założono, aby ich skład był jak najprostszy i zawierał tylko niezbędne składniki. To założenie przyczynia się do zachowania wyrazistości oraz charakterystycznych i indywidualnych cech napojów powstałych na bazie preparatów Zentis Polska. Zielona herbata znana jest od 5000 lat jako napój leczniczy, wspomagający ciało i umysł. Około 729 r. dzięki mnichom buddyjskim dotarła z Chin do Indii, ok. 1600 r. dzięki podróżnikom dotarła do Europy. W 1835 r. Anglicy odkryli indyjską odmianę zielonej herbaty w prowincji Assam i niebawem ładunki sfermentowanej zielonej herbaty popły więcej » Czytaj za darmo! »
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do ŻywnoŚci
Katarzyna Oleksy 
FIRMY Carlsberg bada aromaty i zapachy w piwie Calrsberg poinformował o swojej wartej wiele milionów dolarów inwestycji, której celem jest stworzenie narzędzi do pomiaru i wykrywania zapachów i aromatów w piwie. Projekt nazwany "Piwnym odciskiem palców" opiera się na pomyśle prof. Jochena Förstera, dyrektora laboratorium badawczego Carlsberga. Projekt prowadzony jest wspólnie z Uniwersytetem w Aarhus i Politechniką Duńską, a firma Microsoft, by wesprzeć projekt, dostarcza zaawansowane oprogramowanie w obszarze sztucznej inteligencji. Obecnie nie ma szybkich technologii do rozróżniania złożonych mieszanek aromatów. Opracowanie metod szybkiej i niezawodnej oceny smaków w złożonych mieszankach, takich jak piwo lub inne napoje alkoholowe i bezalkoholowe, jest interesujące z punktu widzenia rozwoju produktu, kontroli jakości i bezpieczeństwa. Carlsberg uważa, że wynik tego projektu nie tylko wzmocni pozycję Danii na światowym rynku piwa reprezentowanym przez Carlsberg, ale ma również doprowadzić do powstania nowych przedsiębiorstw, ponieważ technologia może być stosowana w innych branżach. Aji więcej » Czytaj za darmo! »
INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Adam Bogacz 
Raport o przyszłości opakowań kartonowych do 2022 r. Raport opracowany przez Smithers Pira pt. " The Future of Liquid Paperboard to 2022" omawia zapotrzebowanie na materiały kartonowe do produktów płynnych w okresie następnych 5 lat do 2022 r. Produkcja opakowań kartonowych (LPB - Liquid Packaging Board) wyniosła 7,7 mln t w 2015 r., co oznacza wzrost o 3% w stosunku do 2012 r. Wartość tej produkcji w 2017 r. wyniesie 4,69 mld USD, a w 2022 r. osiągnie 5,83 mln USD. Produkcja opakowań kartonowych jest bardzo skoncentrowana, bo odbywa się w zaledwie 10 krajach świata. Aż 75% użycia kartonów do produktów płynnych ma miejsce w obu Amerykach i Europie, podczas gdy w Azji jedynie 17%. Jeśli chodzi o kategorie produktowe, to 70% LPB ma miejsce w branży mleczarskiej, natomiast soki i napoje stanowią w tej puli 20%. Na rynku pojawiają się nowe propozycje opakowań kartonowych przychylnych środowisku, jak: Tetra Rex Bio-based, Tetra Brik Aseptic 1000 Edge z Bio-based Light- Cap 30 czy Tetra Top carton bottle z firmy Tetra Pak, czy Combidome low-acid carton bottle z firmy Combibloc oraz Pure-Pak Sense Aseptic carton z firmy Elopak. Zakład Tetra Pak w Teksasie umożliwia produkcję opakowań do produktów on-the-go Tetra Pak inwestuje 35,6 mln USD w zakładzie produkcyjnym w Denton w stanie Texas, co pozwoli sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na opakowania on-the-go (na zdjęciu obok). Inwestycja w zakładzie w Dento więcej »
 
  kup!  
Soki NFC w natarciu
Piotr Trojanowicz 
Od kilku lat obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce i w Europie. Ten segment rynku soków oparł się regresowi spożycia soków ogółem, stając się nadzieją branży na najbliższe lata.Soki NFC, razem z tak zwanymi sokami odtworzeniowymi, produkowanymi z zagęszczonych soków owocowych, nektarami oraz napojami, zawierającymi soki owocowe, stanowią kategorię "soki, nektary i napoje owocowe" i są częścią rynku napojów bezalkoholowych. Do grupy tych produktów zaliczamy jeszcze wody mineralne, napoje niezawierające soków owocowych, napoje energetyczne i izotoniczne, herbaty i inne napoje funkcjonalne. Wartość całego polskiego rynku napojów bezalkoholowych szacowana była w 2016 r. na ponad 22 mld zł i wciąż ma tendencję wzrostową. Poniższe zestawienie poka więcej »
 
  kup!  
Homogenizatory tłokowe - innowacyjność, technologia i oszczędność
Jakub Stobiecki 
Homogenizatory używane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. W przemyśle spożywczym stosowane są do homogenizacji mleka wykorzystywanego do produkcji mleka spożywczego, produktów fermentowanych, deserów mlecznych, puddingów, do suszarni rozpyłowych (jako pompa wysokiego ciśnienia) czy w produkcji niektórych typów serów. Homogenizatory stosowane są również w produkcji lodów, napojów, soków, a także dań gotowych. Homogenizacja polega na rozdrabnianiu dużych cząstek, np. tłuszczów zawartych w mleku oraz ich równomiernej dyspersji w objęto więcej » Czytaj za darmo! »
Certyfikowany Produkt (CP) potwierdzeniem walorów zdrowotnych i odżywczych produktów z owoców i warzyw, w tym soków
Barbara Groele 
Ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce oraz ich przetwory bez dodatku cukrów powinny być podstawą żywienia. W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej w 2016 r. przez Instytut Żywności i Żywienia awansowały one na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Szklanka soku może być jedną z pięciu rekomendowanych dziennie porcji owoców i warzyw. O wzrost świadomości konsumentów, a także o wysoką jakość soków, nektarów, jak również napojów z owoców i warzyw na polskim rynku dba Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Zmiany w trendach konsumenckich W Europie, w tym także w Polsce, widoczny jest coraz silniejszy trend wzrostu świadomości konsumentów w zakresie znaczenia i wpływu prawidłowej diety na funkcjonowanie organizmu człowieka. To powoduje, że rosną oczekiwania w stosunku do kupowanych produktów spożywczych, co z kolei znacząco wpływa na rynek żywności. Kierunki zmian wyznaczają w dużym stopniu media, a szczególnie portale społecznościowe, gdzie obserwujemy coraz więcej działań związanych z edukacją prozdrowotną. Nowe trendy i wymagania klientów oddziałują na przemysł spożywczy. Producenci żywności, którzy chcą utrzymać się na rynku, zmieniają swoje podejście do projektowania i promowania swoich wyrobów. Europejczycy, w tym Polacy, coraz częściej kierują się podczas zakupów żywności nie tylko ceną produktów, ale ich walorami smakowymi, właściwościami prozdrowotnymi czy też tradycją wytwarzania lub ściślejszą kontrolą procesu produkcji. Z tych trendów konsumenckich wynika zwiększający się popyt na żywność wysokiej jakości. Świadomi konsumenci zwracają również uwagę na wkład rolnictwa i przetwórstwa w rozwiązywanie globalnych problemów, takich jak: zmiany klimatu, rozwój, różnorodność biologiczna, dobrostan zwierząt, interesy społeczności lokalnej czy niedobór wody. Równocześnie, w miarę postępowania procesu globalizacji, prod więcej »
 
  kup!  
Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC DOI:10.15199/64.2017.11-12.3
Justyna Szczepańska Krystian Marszałek Sylwia Skąpska 
Owoce i warzywa są nieodzownymi składnikami właściwie zbilansowanej, pełnowartościowej i zróżnicowanej diety. Wynika to z wysokiej zawartości związków aktywnie biologicznych, takich jak: polifenole, karotenoidy, witaminy, składniki mineralne. Surowce te są również dobrym źródłem błonnika. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby dzienne spożycie owoców i warzyw było podzielone na pięć porcji i stanowiło nie mniej niż 400 g, a jedną z porcji może być szklanka soku (ok. 200 ml) [11, 9]. Wartość żywieniowa soków, szczególnie tych tzw. bezpośrednich (Not From Concentrate: NFC), a nie odtworzonych z soku zagęszczonego (From Concentrate: FC), jest zbliżona do surowców, z których zostały wyprodukowane. Sok NFC, ze względu na prawie identyczną zawartość cukrów jak w surowcu, cechuje podobna wartość kaloryczna i tylko nieco mniejsza zawartość błonnika pokarmowego [13]. Jest produktem łatwo dostępnym, bardziej trwałym i nie wymaga obróbki przed spożyciem, w przeciwieństwie do świeżych owoców i warzyw. Według danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Soków Owocowych (AIJN) przeciętne spożycie soków i nektarów w Polsce w 2016 r. wyniosło 800 mln l, i tym samym wzrosło o 5,7% w stosunku do 2015 r. Ostatnio największą tendencją wzrostową cechuje się konsumpcja soków NFC - w ubiegłym roku przeciętne spożycie tego rodzaju soków wyniosło 82 mln l, tak więc wzrosło o 60,9% w stosunku do 2015 r. [4]. W celu uzyskania bogatych żywieniowo produktów owocowo-warzywnych, cechujących się walorami sensorycznymi charakterystycznymi dla produktów świeżych, przy jednoczesnym zapewnieniu ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego, najnowsze badania naukowe koncentrują się na opracowaniu nietermicznych metod utrwalania. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują metody oparte na działaniu wysokiego ciśnienia, tj. wysokich ciśnień hydrostatycznych (HHP), ditlenku węgla w stan więcej »
 
  kup!  
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest
  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software