Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Ocena sensoryczna czekolad wyprodukowanych z różnych odmian ziarna kakaowego
Jolanta Kowalska
Izabela Zasiewska
Bogumiła Urbańska
Marta Ciecierska
nr katalogowy: 117675
10.15199/65.2018.12.3
czekolada
czekolada surowa
ziarno kakaowe
ocena sensoryczna
chocolate
raw chocolate
cocoa beans
sensory analysis
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-5
Z KRAJU I ZE ŚWIATA
nr katalogowy: 105357
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-3
Chocolate Technology 2004
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 12627
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-9
Finaliści World Chocolate Masters 2005
nr katalogowy: 12764
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Porównanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej wybranych czekolad z prażonego i nieprażonego ziarna kakaowego
Paweł Pawłowski
Jolanta Kowalska
nr katalogowy: 123065
10.15199/65.2019.10.3
czekolada
czekolada "surowa"
czekolada rubinowa
polifenole
chocolate
"raw" chocolate
ruby chocolate
polyphenol
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-12
Znamy zwycięzców World Chocolate Masters 2011
nr katalogowy: 64126
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-4
Mariusz Buritta mistrzem czekolady!
nr katalogowy: 58720
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-11
Czekolada na wybiegu - Konkurs World Chocolate Masters
nr katalogowy: 39001
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-2
World Chocolate Masters - Kolejna edycja konkursu już rozpoczęta
nr katalogowy: 23774
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-1
Punkty "za pochodzenie"
Marta Stus
nr katalogowy: 23343
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-11
World Chocolate Master już po raz 4.
nr katalogowy: 63539
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-10
World Chocolate Masters - Czekolada na podium
nr katalogowy: 79480
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-12
Mariusz Buritta - ambasadorem marki
nr katalogowy: 80930
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-6
Trendy Chocolate Chef
nr katalogowy: 84372
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-12
Czekoladowy obraz świata
nr katalogowy: 123763
OPAKOWANIE 2007-I
Thin Layer of Aluminium Foil for Colourful Design
Guido Winsel
nr katalogowy: 25086
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-12
Konkurs World Chocolate Masters 2011: eliminacje na europejską skalę!
nr katalogowy: 55901
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-10
Kto zostanie mistrzem czekolady?
nr katalogowy: 93910
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-9
Zanieczyszczenie czekolad związkami kadmu na polskim rynku
Danuta Rogala
Ilona Hajok
Renata Baranowska
Anna Spychała
Klaudia Gut
nr katalogowy: 109278
10.15199/65.2017.9.4
kadm
czekolada
miazga kakaowa
regulacje prawne
cadmium
chocolate
cocoa solids
regulations
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-2
Chocolate Technology 2008
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 41660
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-12
Czekolada po mistrzowsku
Paulina Kania-Lentes
nr katalogowy: 48361
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-12
Szukamy Mistrza Świata w Czekoladzie
nr katalogowy: 5172
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-12
Wykorzystanie ultrasłabej emisji fotonowej do klasyfikacji i oceny jakości czekolad
Karolina TRZYNIEC
Ernest POPARDOWSKI
Tadeusz JULISZEWSKI
Dariusz BARAN
Anna MIERNIK
nr katalogowy: 123734
10.15199/48.2019.12.52
emisja fotonów
czekolada
jakość żywności
sztuczne sieci neuronowe.
photon emission
chocolate
quality of food
artificial neural networks.
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-2
W Trofeo Barry Callebaut Italia
nr katalogowy: 12591
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-8
Nowe spojrzenie na proces konszowania
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 12750
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-1
Belg - Pol Deschepper mistrzem świata czekolady
Paulina KANIA-LENTES
nr katalogowy: 19299
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-3
Word Chocolate Masters - krajowe eliminacje tuż tuż
nr katalogowy: 12630
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-11
Czekoladowe smaki przyszłości
nr katalogowy: 101625
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-1
Czekoladowa sztuka
nr katalogowy: 64999
OPAKOWANIE 2008-5
Opakowania z ekologicznej folii NatureFlex
nr katalogowy: 35317
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-1
Innowacje kluczem do sukcesu dla producentów wyrobów cukierniczych
nr katalogowy: 124329
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-4
Michał Iwaniuk na podium
nr katalogowy: 104873
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-12
Czekoladowe inspiracje natura
nr katalogowy: 95049
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-3
Chocolate Technology 2006
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 24451
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-6
Czekoladowa architektura smaku
nr katalogowy: 76981
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-9
Kto zostanie mistrzem czekolady?
nr katalogowy: 115685
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-3
Słodkie dekoracje
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 119006
desery
desery czekoladowe
mleczne
jajeczne
mączne
owocowe
różowa czekolada
dekoracje
desserts
chocolate
milk
egg
flour
fruit desserts
ruby chocolate
decorations
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-12
Chocolate garden... "ale to nie był lot motyla"
nr katalogowy: 40344
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-9
Determination of Water added in Raw Milk using Interdigital Capacitor Sensor
Songgrod Phimphisan
Worawat Sa-ngiamvibool
nr katalogowy: 93289
10.15199/48.2015.09.65
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-5
Chocolate Technology International 2010
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 59336
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Parametry dobrych jakościowo zrębków wędzarniczych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 114009
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2008-11
Górnictwo morskie gwarantem przyszłości hutnictwa
RICHARD SABELA
nr katalogowy: 39162
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-10
Targi Sweet & Snack Expo 2010 w Chicago
Magdalena Mroczkowska
nr katalogowy: 54831
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Rola importu w zaopatrzeniu surowcowym sektora produkcji żywności w Polsce
Iwona Szczepaniak
nr katalogowy: 121976
10.15199/65.2019.8.1
produkcja żywności
surowce
rolnictwo
internacjonalizacja
import
food production
raw materials
agriculture
internationalization
import
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Rośliny zielarskie - źródło surowców dla przetwórstwa i przemysłu spożywczego
Wiesława Rosłon
nr katalogowy: 37627
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-12
Architektura czekoladowego smaku
Paulina Kania-Lentes
nr katalogowy: 80929
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 116719
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-9
Innowacyjne funkcjonalne produkty z owoców, wzbogacone w dodatkowe składniki
Ronan Gormley
Derek Keenan
Christian Rößle
Nigel Brunton
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 47062
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-9
Model zmian ceny surówki wielkopiecowej na świecie w latach 2001÷2010
eDyta KarDas
nr katalogowy: 62525
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2020-11-12
SUROWCE KRYTYCZNE W NOWYCH TECHNOLOGIACH – ARTYKUŁ PRZEGLĄDOWY
MARTYNA POTEMPA
nr katalogowy: 129785
surowce krytyczne
strategiczne technologie
Komisja Uni Europejskiej
Lista surowców krytycznych
Critical Raw Materials
strategic technologies
European Commission
CRM List
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2020-11-12
SUROWCE KRYTYCZNE W NOWYCH TECHNOLOGIACH – ARTYKUŁ PRZEGLĄDOWY
MARTYNA POTEMPA
nr katalogowy: 129785
surowce krytyczne
strategiczne technologie
Komisja Uni Europejskiej
Lista surowców krytycznych
Critical Raw Materials
strategic technologies
European Commission
CRM List
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-12
Czekoladowa przyszłość
nr katalogowy: 117397
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Surowce dla przemysłu chemicznego.Zapotrzebowanie i logistyka
WOJCIECH LUBIEWA-WIELEŻYŃSKI
ANDRZEJ SIKORA
nr katalogowy: 44920
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Zastosowanie wybranych glinokrzemianów jako adsorbentów amoniaku
SEBASTIAN OPALIŃSKI
MARIUSZ KORCZYŃSKI
ROMAN KOŁACZ
ZBIGNIEW DOBRZAŃSKI
KAMIL ŻMUDA
nr katalogowy: 49067
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Wydzielenie sygnałów fMCG
M. Czyżewska
W. Bachir
Z. Dunajski
nr katalogowy: 1105
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-2
Biuletyn Instytutu Metali Nieżelaznych
nr katalogowy: 104040
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-5
Przewaga konkurencyjna spirytusu brazylijskiego do produkcji bioetanolu nad spirytusem europejskim
Agnieszka Wójcik
Adam Kupczyk
nr katalogowy: 44688
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
EEG of game players - detecting involvement with and without ICA preprocessing.
Paweł GÓRSKI
Izabela REJER
nr katalogowy: 102645
10.15199/48.2016.12.61
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-10
Największe firmy wobec zmieniającego się "świata czekolady"
nr katalogowy: 62789
OPAKOWANIE 2018-10
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ technik pakowania na jakość mięsnych wyrobów garmażeryjnych w trakcie przechowywania
Patrycja Miszta
Iwona Michalska-Pożoga
Tomasz Rydzkowski
nr katalogowy: 116781
10.15199/42.2018.10.1
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-9
Zakończenie programu
nr katalogowy: 101084
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-1
Produkcyjne i poprodukcyjne kształtowanie barwy wędlin surowych dojrzewających
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 130134
barwa wędlin surowych dojrzewających
barwniki hemowe
przemiany barwników hemowych
wybarwienie peklownicze
wędzenie
dojrzewanie
aged raw cured meats colour
heme pigments
heme pigments changes
cured meat colour
smoking
aging
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-11
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 3. Włókna z liści sizalu, abaki, juki, lnu nowozelandzkiego i inne surowce roślinne niedrzewne stosowane w przemyśle celulozowo-papierniczym
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 129254
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
sizal
abaka
juka
len nowozelandzki
słonecznik
chmiel
sorgo
tytoń
nietypowe surowce roślinne
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
sisal
abaca
yucca
New Zealand flax
sunflower
hop
sorghum
tobacco
unusual plant materials
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-11
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 3. Włókna z liści sizalu, abaki, juki, lnu nowozelandzkiego i inne surowce roślinne niedrzewne stosowane w przemyśle celulozowo-papierniczym
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 129254
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
sizal
abaka
juka
len nowozelandzki
słonecznik
chmiel
sorgo
tytoń
nietypowe surowce roślinne
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
sisal
abaca
yucca
New Zealand flax
sunflower
hop
sorghum
tobacco
unusual plant materials
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-11
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 3. Włókna z liści sizalu, abaki, juki, lnu nowozelandzkiego i inne surowce roślinne niedrzewne stosowane w przemyśle celulozowo-papierniczym
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 129254
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
sizal
abaka
juka
len nowozelandzki
słonecznik
chmiel
sorgo
tytoń
nietypowe surowce roślinne
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
sisal
abaca
yucca
New Zealand flax
sunflower
hop
sorghum
tobacco
unusual plant materials
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2016-11
Matematyczny model namiarowania tworzyw w spiekalni
Mikołaj BERNASOWSKI
Ryszard STACHURA
Arkadiusz KLIMCZYK
nr katalogowy: 102668
10.15199/24.2016.11.3
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 119749
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Dobór surowca dymotwórczego a efektywność wędzenia
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 121373
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Globalizacja produkcji piwa i zaopatrzenia surowcowego
Jerzy Dwornikiewicz
nr katalogowy: 35348
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-1
Zastosowanie fotografii cyfrowej do pomiarów barwy
Wojciech MOĆKO
nr katalogowy: 23426
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-2
Processing and spectral analysis of the raw EEG signal from the MindWave
Wojciech SAŁABUN
nr katalogowy: 82718
10.12915/pe.2014.02.44
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Zmiany zawartości białka w sokach podczas procesu oczyszczania
Bożena Wnuk
nr katalogowy: 64435
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Determination of anionic and nonionic surfactants in laundry wastewater Oznaczanie anionowych i niejonowych środków powierzchniowo czynnych w ściekach pralniczych
Jacek Mazur
Sławomira Bering
Krzysztof Tarnowski
nr katalogowy: 100382
10.15199/62.2016.8.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Modeling the process for incineration of municipal waste Modelowanie procesu spopielania odpadów komunalnych
Marcela Malindzakova
Martin Straka
Andrea Rosova
Maria Kanuchova
Peter Trebuna
nr katalogowy: 93001
10.15199/62.2015.8.4
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru Cz. 1. Bawełna, kokos, len, kenaf, ramia, juta, ketmia, konopie siewne, sunn
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128290
10.15199/54.2020.9.1
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
produkcja
bawełna
kokos
len
kenaf
ramia
juta
ketmia
konopie siewne
Sunn
non-wood plants
fibrous raw materials
properties
production
cotton
coconut
flax
kenaf
ramie
jute
edible hibiscus
hemp
sunn
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru Cz. 1. Bawełna, kokos, len, kenaf, ramia, juta, ketmia, konopie siewne, sunn
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128290
10.15199/54.2020.9.1
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
produkcja
bawełna
kokos
len
kenaf
ramia
juta
ketmia
konopie siewne
Sunn
non-wood plants
fibrous raw materials
properties
production
cotton
coconut
flax
kenaf
ramie
jute
edible hibiscus
hemp
sunn
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-8
Modyfikacja nowej metody otrzymywania kalcypotriolu
MICHAŁ CHODYŃSKI
HANNA FITAK
KINGA LESZCZYŃSKA
JANUSZ ŻOCHOWSKI
ANDRZEJ KUTNER
nr katalogowy: 29229
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2018-12
Teoretyczno - doświadczalna analiza zmian temperatury materiału w procesie wytwarzania rury surowej w ławie przepychowej
Bartosz KOCZURKIEWICZ
Marcin KNAPIŃSKI
Marcin KWAPISZ
nr katalogowy: 117595
10.15199/24.2018.12.6
symulacje numeryczne
walcowanie rur na trzpieniu
badania termowizyjne
numerical simulations
rolling pipes on the mandrel
thermovision tests
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-9
Rodzaje środków transportu w zakładach mięsnych
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 122547
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
FUNGI CONTAMINATION OF DAIRY PLANT THAT MANUFACTURES YOGURT AND YOGURT-DRINK PRODUCTS
Zhou Fang
Zhao Hongfei
Qi Dan
Zhang Limin
Zhan Haining
Zhang Bolin
Jadwiga Moneta
Zdzislawa Libudzisz
nr katalogowy: 70864
GAZETA CUKROWNICZA 2011-2
Określenie stopnia usunięcia białka z soku surowego podczas progresywnego nawapniania
Bożena Wnuk
nr katalogowy: 59057
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The impact of the raw material composition on fermentation kinetics and the yield of biogas and methane Wpływ składu surowców na kinetykę fermentacji stacjonarnej oraz uzysk biogazu i metanu
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 100785
10.15199/62.2016.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Content of copper and zinc in the tuber potato raw materials and products of various origin Zawartość miedzi i cynku w surowcu i produktach ziemniaczanych różnego pochodzenia
Zbigniew Dobrzański
Andrzej Wiliczkiewicz
Ryszard Barej
Henryk Różański
Henryk Górecki
Sebastian Opaliński
nr katalogowy: 97912
10.15199/62.2016.4.27
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-8
Analiza absorpcji promieniowania IR przez tkaniny w kontekście niektórych aspektów strukturalnych i surowcowych. Cz. II
MIROSŁAW POLIPOWSKI
ANNA PINAR
nr katalogowy: 100283
10.15199/60.2016.08.1
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-7
Analiza absorpcji promieniowania IR przez tkaniny w kontekście niektórych aspektów strukturalnych i surowcowych. Cz. I
MIROSŁAW POLIPOWSKI
ANNA PINAR
nr katalogowy: 99710
10.15199/60.2016.07.1
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Owoce krajowe cennym surowcem winiarskim
Joanna Laskowska
Eugeniusz Pogorzelski
nr katalogowy: 32210
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Owoce dzikiej róży - właściwości i kierunki wykorzystania
Mariola Kobus
nr katalogowy: 35347
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-1
Wpływ procesu technologicznego na stabilność piany piwa
EDYTA KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 23835
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-3
Nowości lodziarskie 2017
nr katalogowy: 104282
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-7
The impact of titanium and its compounds on blast furnace operation
Mária Fröhlichová
Ladislav Fröhlich
Tomáš Borovský
nr katalogowy: 27896
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Application of semiconductor sensors for quality control of food products
VITALY ZARAPIN
VALERY LUHIN
PAWEŁ ŻUKOWSKI
TOMASZ KOŁTUNOWICZ
nr katalogowy: 35629
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-8
Corrugated Board Production and Consumption 2012 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 79150
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Use of additives to bituminous coal for decreasing the SO2 and NOx contents in flue gases from pilot plant with the circulating fluidized bed. Part 1. Addition of raw sodium bicarbonate. Zastosowanie dodatków do węgla kamiennego w celu zmniejszenia zawartości SO2 i NOx w spalinach z instalacji pilotowej z cyrkulacyjną warstwą fluidalną. Część I. Dodatek surowego wodorowęglanu sodu
Daniel Markiewicz
Arkadiusz szyManeka
Przemysław Szymaneka
Tadeas Ochodek
nr katalogowy: 76857
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-10
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 2. Słoma zbożowa, ryżowa i kukurydziana, esparto, bambus i trzcina pospolita
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128768
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
słoma zbożowa
słoma ryżowa
słoma kukurydziana
esparto
bambus
trzcina pospolita
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
cereal straw
rice straw
corn straw
esparto
bamboo
common reed
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-10
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 2. Słoma zbożowa, ryżowa i kukurydziana, esparto, bambus i trzcina pospolita
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128768
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
słoma zbożowa
słoma ryżowa
słoma kukurydziana
esparto
bambus
trzcina pospolita
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
cereal straw
rice straw
corn straw
esparto
bamboo
common reed
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2012-16-17
TECHNIKA NA CODZIEŃ
nr katalogowy: 70362
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-3
Kolonia - Zrównoważony rozwój w produkcji czekolady
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 74653
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Anna Żbikowska
Iwona Szymańska
Katarzyna Żbikowska
nr katalogowy: 123066
10.15199/65.2019.10.4
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-2
Structural and Mössbauer spectroscopy studies of metallic powders Fe-Al-Cr-X (X = Ni, Mo) obtained by the self-decomposition method
ANETA HANC
JANUSZ FRĄCKOWIAK
FRANCISZEK BINCZYK
GRZEGORZ DERCZ
LUCJAN PAJĄK
nr katalogowy: 34340
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-8
Corrugated Board Consumption and Production 2013 in P oland
ZBIGNIEW FORNALSKI
nr katalogowy: 86389
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-8
Corrugated Board Production and Consumption 2011 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 71784
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-5
Gronkowiec złocisty Patogeny bakteryjne w kuchni - Staphylococcus aureus
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 105499
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Sorghum grain as raw material for bioethanol production Ziarno sorgo jako surowiec do produkcji bioetanolu
Joanna Chmielewska
Ewelina Dziuba
Barbara Foszczyńska
Józef Sowiński
nr katalogowy: 86109
10.12916/przemchem.2014.1390
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Gryka - alternatywny surowiec w piekarstwie
Aleksandra Sadowska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 116502
gryka
mąka bezglutenowa
chleb gryczany
żywność funkcjonalna
buckwheat
gluten-free flour
buckwheat bread
functional foods
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna surowców bezglutenowych
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 108633
chleb bezglutenowy
prolaminy
skrobie
mąki
pseudozboża
hydrokoloidy
gluten-free bread
prolamins
starches
flours
pseudocereals
hydrocolloids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-1
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 108039
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-2
Choco Tec 2014
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 89111
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-7
Aproksymacja charakterystyki przetwarzania termistora ACCU-CURVE TM
PIOTR KLUK
MARCIN KAMIL BĄCZYK
nr katalogowy: 45467
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-8
Corrugated Board Consumption and Production 2009 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 53863
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-9
Bakterie Brochothrix thermosphacta i możliwość ich rozwoju w surowcach oraz przetworach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 116036
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of enzymatic hydrolysis conditions of ligno-cellulosic raw materials on the glucose yield Wpływ warunków enzymatycznej hydrolizy surowców lignino-celulozowych na wydajność uzyskiwanej glukozy
Joanna Kawa-Rygielska
Grzegorz Wcisło
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 87208
10.12916/przemchem.2014.1739
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYT NATURALNY - WPŁYW TESTU GLEBOWEGO NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-MECHANICZNE
Judyta Walentowska
Joanna Foksowicz-Flaczyk
Krzysztof Bujnowicz
Jerzy Korol
nr katalogowy: 70849
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Effect of 1,3-butylene citrate on the properties of the rigid polyurethane-polycyanurate foams. Wpływ estru 1,3-butanodiolu i kwasu cytrynowego na właściwości sztywnych pianek PUR-PIR
Joanna Liszkowska
Bogusław Czupryński
Joanna Paciorek-Sadowska
nr katalogowy: 77802
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Wastes. Alternative raw materials for phosphorus industry. Odpady. Alternatywa surowcowa dla przemysłu fosforowego
Katarzyna Gorazda
Zygmunt Kowalski
Anna K. Nowak
Zbigniew Wzorek
Kinga Krupa-Żuczeka
Joanna Kulczycka
Anna Henclik
nr katalogowy: 76880
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-3
ZINC AND COBALT EXTRACTION FROM REFUSE AFTER SPHALERITE MINERAL LEACHING
SILVIE BROŽOVA
PAVLINA PUSTĚJOVSKÁ
SIMONA JURSOVÁ
SOŇA VYSTAVĚLOVÁ
nr katalogowy: 75238
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-2
The second generation fuel from raw waste glycerin fraction Paliwo drugiej generacji z odpadowej, surowej frakcji glicerynowej
Jan Gąsiorek
nr katalogowy: 89493
10.15199/62.2015.2.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-1
Zastosowanie ilościowych metod statystycznych do śledzenia jakości surowców
Sona Hurna
Katarina Teplicka
Martin Straka
nr katalogowy: 111648
10.15199/62.2018.1.7
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-12
Nieroślinne surowce włókniste
STEFAN JAKUCEWICZ
SVITLANA KHADZHYNOVA
nr katalogowy: 129816
10.15199/54.2020.12.1
surowce włókniste
włókna nieroślinne
wełna
skóra
jedwab naturalny
azbest
szkło mineralne
włókna sztuczne
włókna syntetyczne
włókna metalowe
fibrous raw materials
non-plant fibers
wool
leather
natural silk
asbestos
mineral glass
artificial fibers
synthetic fibers
metallic fibers
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-12
Nieroślinne surowce włókniste
STEFAN JAKUCEWICZ
SVITLANA KHADZHYNOVA
nr katalogowy: 129816
10.15199/54.2020.12.1
surowce włókniste
włókna nieroślinne
wełna
skóra
jedwab naturalny
azbest
szkło mineralne
włókna sztuczne
włókna syntetyczne
włókna metalowe
fibrous raw materials
non-plant fibers
wool
leather
natural silk
asbestos
mineral glass
artificial fibers
synthetic fibers
metallic fibers
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Brexit a handel rolno-spożywczy Polski z Wielką Brytanią
Łukasz Ambroziak
nr katalogowy: 118228
10.15199/65.2019.1.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Linear motion mechanisms in the transport of loose products in the food industry
Dariusz Kryszak
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 117684
10.15199/65.2018.12.9
Transport of loose products
hygienization of equipment
conveyors
mechanisms
Transport produktów sypkich
higienizacja urządzeń
przenośniki
mechanizmy
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-11
Biuletyn instytutu metali nieżelaznych
nr katalogowy: 48082
CHŁODNICTWO 2014-1
Rodzaj Campylobacter, nowy czynnik zatruć pokarmowych u ludzi żywnością przechowywaną w warunkach chłodniczych
Beata Bartodziejska
Beata Paziak -Doma ńska
nr katalogowy: 82227
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-5-6
Pozostałości środków ochrony roślin w surowcach dla przemysłu przetwórczego
Artur Miszczak
nr katalogowy: 68873
SZKŁO I CERAMIKA 2011-5
Właściwości sorpcyjne plioceńskich iłów z KWB "Bełchatów" do neutralizacji kationów metali ciężkich
Arkadiusz Gąsiński
Ryszard Sałaciński
nr katalogowy: 63095
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-6
Zmiany zachodzące w czasie przechowywania mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120752
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-3
Aspekty technologiczne produkcji szynek premium
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 125700
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-1
Zastosowanie chemicznej i enzymatycznej obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej w celu poprawy wydajności procesu fermentacji metanowej. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 103489
10.15199/64.2017.1.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
Process for production of a urea superphosphate fertilizer under continuous feeding of raw materials Technologia wytwarzania nawozu typu superfosfatu mocznikowego w systemie ciągłego dozowania surowców
Sebastian Schab
Andrzej Biskupski
Piotr Rusek
nr katalogowy: 98505
10.15199/62.2016.5.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
A concept of production of new generation of phosphorus-containing biofertilizers. BioFertP project Koncepcja wytwarzania nowej generacji bionawozów fosforowych. Projekt BioFertP
Agnieszka Saeid
Małgorzata Wyciszkiewicz
Magdalena Jastrzębska
Katarzyna Chojnackaa
Henryk Górecki
nr katalogowy: 90073
10.15199/62.2015.3.20
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-9
Badania nad zastosowaniem w farbach dla budownictwa wodnych dyspersji poliuretanowych opartych na biosurowcach
MAŁGORZATA ZUBIELEWICZ
ANNA ŚLUSARCZYK
AGNIESZKA KRÓLIKOWSKA
nr katalogowy: 93872
10.15199/40.2015.9.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Rynek ryb i owoców morza w UE - surowce dla konsumpcji i przetwórstwa
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 116114
10.15199/65.2018.9.3
łubin
soja
żywność prozdrowotna
artykuły spożywcze
lupine
soybean
pro- -healthy food
groceries
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-10
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 1
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 110187
10.15199/64.2017.10.3
siarczek dimetylu (DMS)
piwo
surowce
słód
prekursory DMS
dimethyl sulfide (DMS)
beer
raw materials
malt
DMS precursors
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-11
Antoine Alexis Auzilly - papiernik z przypadku
Marek Skowron
nr katalogowy: 123503
10.15199/54.2019.11.1
papier ze słomy
XIX w.
Alexis Auzilly
Warszawa-Marymont
straw paper
19th century
Alexis Auzilly
Warsaw-Marymont
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-7-8
Ekologiczne opakowania dla gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 127621
żywność
gastronomia ekologia
opakowania biodegradowalne
opakowania aktywne
opakowania inteligentne
opakowania jadalne
surowce
food
gastronomy ecology
biodegradable packaging
active packaging
smart packaging
edible packaging
raw materials
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-3
Powiększanie zakresu dynamicznego zdjęć zapisanych w formacie RAW
ADAM KONIECZKA
JULIAN BALCEREK
ADAM DĄBROWSKI
nr katalogowy: 50800
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Biogazownie rolnicze. Bariery rozwoju
MARTA GABRYSZEWSKA
MAGDALENA ROGULSKA
nr katalogowy: 42353
GAZETA CUKROWNICZA 2009-9
Czystość soku surowego a efektywność oczyszczania Ustalenia i wniosek końcowy
Edmund Waleriańczyk
Michał Żero
nr katalogowy: 46534
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Zakażenia mikrobiologiczne przy produkcji bioetanolu
Magdalena Broda
Włodzimierz Grajek
nr katalogowy: 46209
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-6
Wpływ sposobu chłodzenia na jakość mikrobiologiczną surowców przeznaczonych do produkcji żywności wygodnej
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 114574
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-2
Fuzzy clustering based algorithm for determination of the two-phase gas-liquid flows similarity level
Paweł FIDEREK
Radosław WAJMAN
Jacek KUCHARSKI
nr katalogowy: 82688
10.12915/pe.2014.02.14
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-3
Wykorzystanie odpadów hutniczych w Republice Czeskiej i Polsce
Pavlína PUSTĚJOVSKÁ
Edyta KARDAS
Simona JURSOVÁ
Manuela INGALDI
Silvie BROŽOVÁ
Anna KONSTANCIAK
nr katalogowy: 83116
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Use of NMR techniques in evaluation of the egg raw material for food industry Wykorzystanie technik NMR w ocenie surowca jajczarskiego dla przemysłu spożywczego
Ewa Jawień
Mariusz Korczyński
Sebastian Opaliński
Piotr Młynarz
nr katalogowy: 86576
10.12916/przemchem.2014.1616
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-9
Badania rtęci w procesie spiekania rud żelaza
Anna MICHALSKA
Dorota BURCHART-KOROL
nr katalogowy: 71178
CHŁODNICTWO 2012-9
Wpływ blanszowania na wybrane wyróżniki jakości przechowywanych zamrożonych korzeni chrzanu
Dariusz Góral
Franciszek Kluza
Katarzyna Kozłowicz
nr katalogowy: 71022
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7b
Some aspects of the analysis and the interpretation of electrical measurements of submerged arc-resistance furnace
Bernard BARON
Piotr ŚWISZCZ
Tomasz KRASZEWSKI
nr katalogowy: 69323
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Badania wpływu jakości surowców na zawartość zanieczyszczeń w surowym ekstrakcyjnym kwasie fosforowym
BARBARA GRZMIL
BOGUMIŁ KIC
MONIKA ZIENKIEWICZ
ANNA PODOLAK
nr katalogowy: 61516
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Badania nad przydatnością odpadów przemysłu piekarniczego do produkcji bioetanolu
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 60229
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-7
Ground penetrating radar simulations of non-homogeneous soil with CST Studio Suite
Mariusz ZYCH
nr katalogowy: 77960
OPAKOWANIE 2010-4
Rynek folii aluminiowej w Polsce w roku 2009
Piotr Dobrołęcki
nr katalogowy: 52882
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-3
Sektor tissue w nowej dekadzie
PIRKKO PETÄJÄ
nr katalogowy: 59613
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-2
Rasy rodzime świń jako źródło surowca mięsnego o unikalnych walorach sensorycznych i przetwórczych
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 125172
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-4
Wpływ przemian poubojowych na kruchość mięsa wołowego
Marian Gil
Mariusz Rudy
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 119685
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-2
Mięso dzika surowcem do przetwórstwa
Tomasz Żmijewski
Janusz F. Pomianowski
Adam Więk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 118692
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Production of sodium tripoliphosphate from alternative raw materials. An example of realization of circular economy assumptions Wytwarzanie tripolifosforanu sodu z surowców alternatywnych. Przykład realizacji założeń ekonomii cyrkulacyjnej
Katarzyna Gorazda
Zbigniew Wzorek
Kinga Krupa-Żuczek
Anna K. Nowak
nr katalogowy: 104644
10.15199/62.2017.3.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Material recycling of some automobile plastics waste Materiałowy recykling niektórych samochodowych odpadów polimerowych
Lucia Knapčíková
Michal Balog
Jozef Husár
Erik Szilágyi
nr katalogowy: 100767
10.15199/62.2016.9.12
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-13
Wybrane pierwiastki z grupy surowców krytycznych w żużlach stalowniczych
Iwona Jonczy
Beata Chwedorowicz
nr katalogowy: 99059
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Utilization of coal combustion products as raw materials for proppants for the shale gas recovery Wykorzystanie ubocznych produktów spalania paliw stałych jako surowca do proppantów na potrzeby wydobycia gazu z łupków
Martyna Tomaszewicz
Jarosław Zuwała
nr katalogowy: 90650
10.15199/62.2015.4.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Minikiwi - nowy, cenny surowiec dla przemysłu spożywczego
Michał Bialik
Ewa Gondek
Artur Wiktor
Piotr Latocha
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 113397
10.15199/65.2018.4.6
Actinidia arguta
właściwości prozdrowotne
wykorzystanie przemysłowe
Kiwiberry
Actinidia arguta
health properties
industrial applications
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-1
Problemy jakościowe i ekonomiczne otrzymywania tlenku miedzi(II)
RYSZARD CHAMER
EWA SZYDŁOWSKA-BRASZAK
nr katalogowy: 40860
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-6
Istota logistyki powtórnego zagospodarowania odpadów i możliwości jej zastosowania w przedsiębiorstwach hutniczych
DOROTA BURCHART-KOROL
PAWEŁ ŚLASKI
nr katalogowy: 44814
OPAKOWANIE 2009-I
PACKAGING IN FINLAND
Auli Fagerström
nr katalogowy: 42496
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-8
Corrugated Board Consumption and Production 2010 in Poland
nr katalogowy: 61806
CHŁODNICTWO 2018-1
Autentyczność chłodzonych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Jacek Kondratowicz
Paulina Woźniak
Ewa Burczyk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena Baryczka
nr katalogowy: 112352
10.15199/8.2018.1.1
autentyczność
mięso
produkty mięsne
mleko
produkty mleczne
authenticity
meat
meat products
milk
dairy products
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Aromatyzowane napoje spirytusowe
Mateusz Różański
Maria Balcerek
Katarzyna Pielech-Przybylska
nr katalogowy: 115056
10.15199/64.2018.7.4
napoje spirytusowe
aromatyzowanie
maceracja
surowce roślinne
owoce
spirit beverages
aromatization
maceration
plant raw materials
fruits
OPAKOWANIE 2010-I
Polyolefine Composite Film Containing Mineral Raw Materials - Biologically Active
Bohdan Czerniawski
Wojciech Kalinowski
Anna Sip
nr katalogowy: 50913
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-12
Solar modules temperature analysis system for photovoltaic installation
MACIEJ PIOTROWICZ
WITOLD MARAŃDA
nr katalogowy: 48908
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-10
Znaczenie surówki stałej w procesie stalowniczym na tle innych alternatywnych żelazonośnych materiałów wsadowych
KRZYSZTOF ZIELIŃSKI
nr katalogowy: 47315
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-8
Corrugated Board Production and Consumption 2008 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 46474
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-2
Badania wpływu zadr ukowanych papierowych materiałów opakowaniowych na właściwości organoleptyczne czekolady
Małgorzata Banasiak
JANINA LEKS - STĘPIEŃ
nr katalogowy: 82767
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
Charakterystyka smakowo-zapachowa i goryczkowa wybranych piw Stout produkowanych w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 97393
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Nanopowder silicon carbide and carbon/silicon carbide composites prepared by the aerosol-assisted synthesis Nanoproszkowy węglik krzemu oraz nanokompozyty węgiel/węglik krzemu otrzymywane metodą syntezy aerozolowej
Cezary Czosnek
Jerzy F. Janik
nr katalogowy: 88652
10.12916/przemchem.2014.2020
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-8
Possibilities of LTCC technology in sensor applications
Stanislav SLOSARČÍK
Włodzimierz KALITA
Jerzy POTENCKI
Wiesław SABAT
Igor VEHEC
Michal JURČIŠIN
Pavol CABÚK
nr katalogowy: 53918
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The sugars isolated from fast-growing poplar biomass (Populus sp.) as a raw material for production of bioethanol Cukry wyodrębnione z biomasy szybko rosnących topoli (Populus sp.) jako surowiec do otrzymywania bioetanolu
Andrzej Antczak
Kamila Ziętek
Monika Marchwicka
Beata Tylko
Artur Gawkowski
Jakub Gawron
Michał Drożdżek
Janusz Zawadzki
nr katalogowy: 100778
10.15199/62.2016.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Characteristics of the residues after phosphorus recovery from incinerated sewage sludge for the production of building materials Charakterystyka pozostałości po procesie odzysku fosforu z popiołów ze spalania osadów ściekowych w aspekcie ich wykorzystania do produkcji materiałów budowlanych
Piotr Radomski
Katarzyna Gorazda
Barbara Tarko
Sylwester Żelazny
Anna K. Nowak
Zbigniew Wzorek
nr katalogowy: 91687
10.15199/62.2015.6.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Limiting mercury emissions from coal combustion in a fluidized bed boilers using modified sodium sorbents Ograniczanie emisji rtęci ze spalania węgla w kotłach fluidalnych za pomocą modyfikowanych sorbentów sodowych
Dorota Łuczkowska
Barbara Walawska
nr katalogowy: 92503
10.15199/62.2015.7.24
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-7
The characteristics of briquetting process with resistance sensors usage
Kamil ROMAN
Kinga BOREK
Kamila MAZUR
nr katalogowy: 121191
10.15199/48.2019.07.21
Briquetting proces
compaction
resistance sensors
resistance measurement.
Proces brykietowania
zagęszczanie
czujniki oporowe
pomiar rezystancji.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-5
Włókno alpak na światowym rynku
ANNA MORALES VILLAVICENCIO
nr katalogowy: 126352
10.15199-60.2020.04-05.1
alpaka
włókno
surowiec
skala produkcji
alpaca
fiber
raw material
production scale
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-1
Marchew purpurowa jako surowiec dla przetwórstwa owocowo-warzywnego
Janusz Czapski
Marcin Kidoń
Anna Olejnik
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 41077
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-3
W poszukiwaniu nowych rozwiązań
nr katalogowy: 125558
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
The impact of the selected methods of drying beef on the quality of the finished product
Tymoteusz Mysakowski
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118818
10.15199/65.2019.2.4
dried beef
beef jerky
meat snacks
drying
chamber drier
convective drying
suszona wołowina
beef jerky
przekąski mięsne
suszenie
suszarka komorowa
suszenie konwekcyjne
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Application of energy-efficient systems in a processing line
Zbigniew ŁUKASIK
Aldona KUŚMIŃSKA-FIJAŁKOWSKA
Jacek KOZYRA
nr katalogowy: 117318
10.15199/48.2018.12.21
Energy-efficient systems
processing line
Energooszczędne systemy
linia technologiczna.
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-2
Producenci i dostawcy surowców do produkcji stali na współczesnym rynku światowym
Andrzej PAULO
Mariusz KRZAK
nr katalogowy: 118874
10.15199/24.2019.2.3
stal
złom
węgiel metalurgiczny
rynek stali
steel
scrap
metallurgical coal
steel market
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Regeneracja odpadów gumowych z zastosowaniem inteligentnego systemu rozdrabniania
Andrzej Tomporowski
Józef Flizikowski
Janusz Wełnowski
Zbigniew Najzarek
Tomasz Topoliński
Weronika Kruszelnicka
Izabela Piasecka
Sandra Śmigiel
nr katalogowy: 116798
10.15199/62.2018.10.6
OPAKOWANIE 2009-I
More packaging and the right sort of packaging can help to curb world hunger!
nr katalogowy: 42498
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-7
SAR imaging for bistatic passive radars using space-based pulse radars as illuminators of opportunity
PIOTR SAMCZYNSKI
KRZYSZTOF KULPA
nr katalogowy: 69629
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Use of additives to bituminous coal for decreasing the SO2 and NOx contents in flue gases from pilot plant with the circulating fluidized bed. Part 2. Addition of limestone and its mixtures with raw sodium bicarbonate. Zastosowanie dodatków do węgla kamiennego w celu zmniejszenia zawartości SO2 i NOx w spalinach z instalacji pilotowej z cyrkulacyjną warstwą fluidalną. Część II**). Dodatek wapienia i mieszanek wapienia z surowym wodorowęglanem sodu
Daniel Markiewicz
Arkadiusz Szymanek
Przemysław Szymanek
Tadeas Ochodek
nr katalogowy: 77323
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-12
NOWE WYDAWNICTWA Understanding Coatings Raw Materials
nr katalogowy: 117433
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-12
Formułowanie receptur farb i tynków silikonowych
Artur Pałasz
nr katalogowy: 88802
10.15199/33.2014.12.06
CHŁODNICTWO 2019-3
Jakość i trwałość wybranych chłodzonych surowców roślinnych i zwierzęcych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 121276
10.15199/8.2019.3.4
chłodzenie
przechowywanie
mięso wieprzowe
mięso drobiowe
owoce
cooling
storage
pork meat
poultry meat
fruit
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-5
Piasek z oczyszczania ścieków- analiza problemu, możliwości odzysku i wykorzystania na przykładzie oczyszczalni ścieków w Poznaniu
Paulina Szulc
nr katalogowy: 113737
10.15199/17.2018.5.9
oczyszczanie ścieków
piasek
zrównoważony rozwój
wastewater treatment
sand
sustainable development
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ pochodzenia ziarna pszenicy i okresu dojrzewania pożniwnego na wydajność i jakość mąki
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 115166
dojrzewanie pożniwne
pochodzenie ziarna
wydajność procesu przemiału
jakość mąki
post-harvest maturation
origin of grain
efficiency of the milling process
flour quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-10
Wpływ sposobu uprawy i chłodniczego przechowywania na zmiany zawartości witaminy C i chlorofili w papryce słodkiej i brokule
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 110181
10.15199/64.2017.10.2
witamina C
chlorofil
papryka słodka
brokuł
rolnictwo ekologiczne
przechowywanie
vitamin C
chlorophyll
sweet pepper
broccoli
organic farming
storage
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH