Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Wybrane cechy jakościowe bezglutenowego pieczywa owsianego z udziałem komponentów białkowych i transglutaminazy
Joanna Markowska
nr katalogowy: 147246
10.15199/61.2024.1.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
białko
gluten-free oat bread
transglutaminase
protein
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Wpływ wytłoków lnianych na jakość bezglutenowego owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 145411
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
wytłoki lniane
gluten-free oat bread
transglutaminase
flax pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 148053
10.15199/61.2024.2.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
mrożenie
tekstura
jakość
gluten-free oat bread
transglutaminase
freezing
texture
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Ocena jakości handlowego pieczywa bezglutenowego
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Agata Zaorska
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 119596
pieczywo bezglutenowe
białko
składniki mineralne
ocena organoleptyczna
gluten-free bread
protein
minerals
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Poprawa jakości chleba bezglutenowego
Bohdan Achremowicz
Tadeusz Haber
Grażyna Jaworska
nr katalogowy: 106435
pieczywo bezglutenowe
skrobia
mąka bezglutenowa
hydrokoloidy
enzymy
zakwas
wysokie ciśnienie hydrostatyczne
gluten-free bread
starch
gluten-free flour
hydrocolloids
enzymes
sourdough
high hydrostatic pressure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Maria Różańska
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 113395
10.15199/65.2018.4.5
pieczywo bezglutenowe
technologia HHP
ekstruzja
miesienie ultradźwiękowe
gluten-free bread
HHP technology
extrusion
ultrasound mixing
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna surowców bezglutenowych
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 108633
chleb bezglutenowy
prolaminy
skrobie
mąki
pseudozboża
hydrokoloidy
gluten-free bread
prolamins
starches
flours
pseudocereals
hydrocolloids
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Badanie jakości pieczywa pszennego z dodatkiem śruty owsianej
Emilia Sykut-Domańska
Aldona Sobota
Piotr Zarzycki
Anna Wirkijowska
Zbigniew Rzedzicki
nr katalogowy: 111947
owies oplewiony
wydajność pieczywa
całkowita strata wypiekowa
objętość pieczywa
common oat
bread yield
total baking loss
bread volume
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie
Bogdan Achremowicz
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 110956
ziarno miłki abisyńskiej
pieczywo bezglutenowe
hydrokoloidy
polepszacze enzymatyczne
teff grain
gluten free bread
hydrocolloids
enzyme improvers
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 115169
cechy reologiczne ciasta
pieczywo pszenno-owsiane
produkty owsiane
wartość żywieniowa chleba.
oat products
oat-wheat flour bread
rheological properties of dough
nutrition value of bread.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Mobile App in Management of the Gluten-Free Diet
Aleksandra Grabowicz
Grażyna Czaja-Bulsa
nr katalogowy: 117181
10.15199/65.2018.11.5
gluten-free diet
celiac disease
mobile apps
dieta bezglutenowa
celiakia
aplikacje mobilne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Pseudozboża w żywności bezglutenowej
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Elżbieta Dłużewska
nr katalogowy: 116123
10.15199/65.2018.9.8
pseudozboża
dieta bezglutenowa
celiakia
pseudocereals
gluten free diet
coeliac disease
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Analiza rynku żywności bezglutenowej oraz rozpoznawalności systemu znakowania licencjonowanym znakiem towarowym Przekreślonego Kłosa
Aleksandra Walma
Klaudia Kulik
Katarzyna Świąder
Joanna Rachtan-Janicka
nr katalogowy: 131439
10.15199/65.2021.4.7
gluten
żywność bezglutenowa
produkty bezglutenowe
znak towarowy Przekreślonego Kłosa
gluten
gluten free food
gluten free products
Crossed Grain trademark
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Analiza rynku żywności bezglutenowej oraz rozpoznawalności systemu znakowania licencjonowanym znakiem towarowym Przekreślonego Kłosa
Aleksandra Walma
Klaudia Kulik
Katarzyna Świąder
Joanna Rachtan-Janicka
nr katalogowy: 131439
10.15199/65.2021.4.7
gluten
żywność bezglutenowa
produkty bezglutenowe
znak towarowy Przekreślonego Kłosa
gluten
gluten free food
gluten free products
Crossed Grain trademark
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Dieta bezglutenowa - ograniczenia, ale i szanse dla sektora piekarskiego
Monika Kajze
Anna Diowksz
nr katalogowy: 119595
dieta bezglutenowa
pieczywo bezglutenowe
czysta etykieta
surowce naturalne
gluten free diet
gluten free bakery products
clean label
E-free ingredients
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-9
Gotowanie bez glutenu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 122291
nietolerancje
gluten
celiakia
zboża bezglutenowe
posiłki
gastronomia.
intolerance
gluten
celiac disease
gluten free cereals
dishes
gastronomy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Wiedza chorych o diecie bezglutenowej i zawartości glutenu w produktach
Anna Jędrusek‑
Golińska
Dorota Piasecka‑
Kwiatkowska
Marzanna Hęś
Marta Burzyńska
nr katalogowy: 114467
10.15199/65.2018.6.8
dieta bezglutenowa
ukryte źródła glutenu
świadomość konsumentów
gluten free diet
hidden sources of gluten
consumer awareness
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-9
Glutenowa sprawa
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 109060
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Znaczenie glutenu w technologii żywności i jego wpływ na zdrowie konsumenta
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 130597
10.15199/65.2021.2.6
gluten
zboża
zdrowie
dieta
gluten
grains
health
diet
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Znaczenie glutenu w technologii żywności i jego wpływ na zdrowie konsumenta
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 130597
10.15199/65.2021.2.6
gluten
zboża
zdrowie
dieta
gluten
grains
health
diet
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Pieczywo półcukiernicze – spożycie, wartość odżywcza i możliwości jej poprawy
Justyna Krzywoń
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 148949
10.15199/61.2024.3.5
pieczywo półcukiernicze
orkisz
zakwas
semi-confectionery bread
spelt
sourdough
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Czerstwienie pieczywa i sposoby jego spowalniania
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 81362
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-8
Gluten Free Expo - targi skromne, ale potrzebne
Marta Stus
nr katalogowy: 61382
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Ocena jakości handlowych makaronów bezglutenowych
Grażyna Cacak-Pietrzak
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 123783
makaron bezglutenowy
białko
właściwości kulinarne
właściwości organoleptyczne
gluten-free pasta
protein
culinary properties
organoleptic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Wpływ dodatku młodego jęczmienia na jakość bezglutenowych muffinów biszkoptowo-tłuszczowych
Anna Żbikowska
Klaudia Osytek
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 118233
10.15199/65.2019.1.4
muffiny bezglutenowe
młody jęczmień
zamienniki mąki
produkty piekarskie
gluten-free muffins
green barley
flour substitute
bakery products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Gryka - alternatywny surowiec w piekarstwie
Aleksandra Sadowska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 116502
gryka
mąka bezglutenowa
chleb gryczany
żywność funkcjonalna
buckwheat
gluten-free flour
buckwheat bread
functional foods
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Możliwości wykorzystania optoelektronicznych separatorów do czyszczenia nasion gryki, przeznaczonych do produkcji żywności bezglutenowej
Stanisław Konopka
nr katalogowy: 125848
nasiona gryki
produkty bezglutenowe
separatory optoelektroniczne
ocena techniczna i ekonomiczna
buckwheat seeds
gluten-free products
optoelectronic separators
technical and economic assessment
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
Soczewica zielona – innowacyjny surowiec do produkcji piwa bezglutenowego
Katarzyna Fulara
Aneta Ciosek
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 131441
10.15199/64.2021.2.1
piwo
soczewica
surowiec
innowacyjność
beer
lentils
raw material
innovation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
Soczewica zielona – innowacyjny surowiec do produkcji piwa bezglutenowego
Katarzyna Fulara
Aneta Ciosek
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 131441
10.15199/64.2021.2.1
piwo
soczewica
surowiec
innowacyjność
beer
lentils
raw material
innovation
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-24
Złoty inżynier 2020
nr katalogowy: 129074
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-24
Złoty inżynier 2020
nr katalogowy: 129074
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Analiza właściwości sensorycznych, barwy i tekstury biszkoptów z substytutami mąki pszennej
Joanna Grad
Agata Marzec
nr katalogowy: 118819
10.15199/65.2019.2.5
biszkopt
żywność bezglutenowa
ocena sensoryczna
gęstość
sponge cake
gluten- free food
sensory evaluation
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Wykorzystanie mixolabu do opracowania profili użytkowych mąki pszennej do produkcji wybranych rodzajów pieczywa
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 119593
mixolab
mąka pszenna
profile użytkowe mąki
wartość wypiekowa
mixolab
wheat flour
mixolab profile
baking quality
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-9
VIII Międzynarodowy Dzień Celiakii
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 78883
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-11
Zastosowanie preparatów enzymatycznych w procesie zacierania słodu gryczanego stanowiącego surowiec do produkcji bezglutenowych napojów fermentowanych
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 102282
10.15199/64.2016.11.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Study on odour emission on industrial plants Badanie emisji odorów z obiektu przemysłowego
Maria Skrętowicz
Izabela Sówka
Piotr Sobczyński
Urszula Miller
nr katalogowy: 85681
10.12916/przemchem.2014.1128
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
Wpływ rodzaju gleby oraz nawożenia na wartość wypiekową pszenicy jarej
Grażyna Cacak -Pietrzak
Anna Podleśna
Alicja Ceglińska
nr katalogowy: 122799
pszenica
rodzaj gleby
nawożenie
mąka
białko
jakość pieczywa
wheat
soil type
fertilization
flour
protein
bread quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 r.
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 137015
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 r.
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 137015
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 r.
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 137015
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 r.
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 137015
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Znaczenie żywieniowe owsa i jego przetworów
Alicja Sułek
nr katalogowy: 96585
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 142592
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 142592
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 142592
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 142592
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 142592
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Współczesne trendy w spożyciu wybranych produktów zbożowych
Marlena Pielak
Ewa Ołubiec-Opatowska
Ewa Czarniecka-Skubina
Danuta Jaworska
nr katalogowy: 114466
10.15199/66.2018.6.7
produkty zbożowe
preferencje konsumenckie
potrawy
cereal products
consumer preferences
dishes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Gluten jako polepszacz technologiczny
Włodzimierz Gubała
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 44972
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-12
Gluten witalny-surowiec dla przetwórstwa zbóż i piekarstwa
nr katalogowy: 14188
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-3
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do Żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 83355
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-10
Piekarzu, czy wiesz, że... GLUTEN to po prostu białko roślinne?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 116340
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-10
Gluten na zdrowie
nr katalogowy: 116341
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Wykorzystanie metod sorpcyjnych w ocenie wpływu zamrażalniczego przechowywania chleba na świeżość miękiszu
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 57680
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-1-2
Zawsze świeże i pachnące
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 112122
mrożenie
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
gastronomia
freezing
bread
quality
postponed baking method
gastronomy
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wykorzystanie lecytyny w produkcji pieczywa pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 115168
mąka pszenna
lecytyna rzepakowa w proszku
jakość pieczywa
wheat flour
rapeseed lecithin powder
quality of bread
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-7-8
Skreślony kłos
Danuta Gajewska
nr katalogowy: 53147
CHŁODNICTWO 2011-9
Wybrane wyróżniki jakości mrożonego pieczywa drożdżowego wzbogaconego syropem daktylowym jako zamiennikiem sacharozy
Katarzyna Kozłowicz
Franciszek Kluza
nr katalogowy: 62655
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Jakość pieczywa z handlowych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Gra żyna Cacak -Pietrzak
Małgorzata Loba
nr katalogowy: 120564
pszenne mąki jasne i ciemne
fizyczne cechy pieczywa
organoleptyczna jakość pieczywa
wheat flours white and dark
physical traits of bread
organoleptic quality of bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Jakość mikrobiologiczna przechowywanego chleba
Kinga Stuper-Szablewska
nr katalogowy: 121644
chleb
mikotoksyny
grzyby mikroskopowe
bread
mycotoxins
microscopic fungi
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Rola opakowania w przedłużaniu trwałości pieczywa
Agnieszka Makowska
Jakub Królak
nr katalogowy: 148667
10.15199/65.2024.5.8
pieczywo
zmiany mikrobiologiczne
opakowania aktywne
nanocząstki
bread
microbiological changes
active packaging
nanoparticles
CHŁODNICTWO 2014-9-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego
IZABELLA KWAŚNIEWSKA-KAROLAK
LUCJAN KRALA
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
EWELINA BRZOZOWSKA
nr katalogowy: 87502
CHŁODNICTWO 2011-6
Modelowanie trwałości pieczywa przechowywanego zamrażalniczo w warunkach domowych z wykorzystaniem metod sorpcyjnych
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 60572
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-2
Anachronizmy w koncepcji oceny jakościowej ziarna i przetworów zbożowych. Gluten
MIECZYSŁAW JANKIEWICZ
nr katalogowy: 32964
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-5
Produkty bezglutenowe w świetle rozwoju badań nad celiakią
Anna Wojtasik
Hanna Kunachowicz
nr katalogowy: 84432
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Jakość chleba z dodatkiem błonnika pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 109909
chleb pszenny
błonnik pszenny
długość włókna
wydajność ciasta
jakość chleba
wheat bread
wheat fiber
fiber length
dough yield
bread quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-2
Zainteresowanie pieczywem z dodatkiem błonnika wśród polskich konsumentów
Marzena Jeżewska-Zychowicz
nr katalogowy: 97764
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2023 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 147242
10.15199/61.2024.1.2
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
oat
growing area
technological value of grain
harvest
-
nr katalogowy:
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Słody specjalne z owsa nagiego
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Danuta Leszczyńska
Justyna Gąsior
Alan Gasiński
nr katalogowy: 125133
10.15199/64.2020.1–2.3
słody z owsa nagiego
ekstraktywność
brzeczka
wydajność warzelni
naked oat malts
extractivity
wort
mashing efficiency
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-8
Zapraszam piekarzy do współpracy
nr katalogowy: 108430
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-4
TARGI
nr katalogowy: 50850
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Produkcja pieczywa bezglutenowego
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 93649
10.15199/65.2015.9.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
SZKŁO I CERAMIKA 2014-3
Ocena cyklu życia szkła płaskiego float
RYSZARD ŚWIETLIK
ARTUR MOLIK
STANISŁAWA MARCINISZYN
nr katalogowy: 84820
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Alina Pacesz
Anna Sip
nr katalogowy: 114462
10.15199/65.2018.6.5
komosa
wartość odżywcza
fermentacja
quinoa
nutritional value
fermentation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Mąka sorgo – jej właściwości i skład
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 129583
sorgo
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
sorghum
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Mąka sorgo – jej właściwości i skład
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 129583
sorgo
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
sorghum
chemical composition
nutrients
ash
CHŁODNICTWO 2014-4
Porównanie wpływu zamrażalniczego przechowywania pieczywa pszennego zwykłego i razowego na właściwości sorpcyjne miękiszu
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 83738
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Badania nad przydatnością odpadów przemysłu piekarniczego do produkcji bioetanolu
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 60229
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Konsumpcja pieczywa a substytuty produktowe
Małgorzata Zielińska
nr katalogowy: 110544
konsumpcja pieczywa
substytuty pieczywa
zachowania konsumenckie
cena pieczywa i substytutów
the bread consumption
the bread substitutes
the consumer behaviour
the price of the bread and of the substitutes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-12
Czy należy bać się glutenu?
nr katalogowy: 117492
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Blends of natural and synthetic polymers as degradable materials. Part 2. Blends with gluten and other natural polymers Mieszaniny polimerów naturalnych i syntetycznych jako materiały degradowalne. Cz. II. Mieszaniny z glutenem i innymi polimerami naturalnymi
Elżbieta Getner
Ryszard Steller
nr katalogowy: 87918
10.12916/przemchem.2014.1878
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-2
Metody oznaczania ilości i jakości glutenu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 97761
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Effect of granulated organic-mineral fertilizers formed from spent mushroom substrate on the yield and on the content of copper in a test plant Wpływ stosowania granulowanych nawozów organiczno-mineralnych wytworzonych z podłoża popieczarkowego na plon i zawartość miedzi w roślinie testowej
Ewa Kuśmireka
Beata Rutkowska
Justyna Wrzosek-Jakubowska
nr katalogowy: 97256
10.15199/62.2016.3.29
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Mąka żarnowa odkrywana na nowo
Anna Diowksz
nr katalogowy: 115167
mąka żarnowa
otręby
zarodki
jakość pieczywa
walory prozdrowotne
stone-ground flour
bran
germ
bread quality
health-promoting properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Techniki mroźnicze oraz pakowanie w technologii MAP stosowane w produkcji piekarskiej dla wydłużenia trwałości wyrobów
Przemysław Kopeć
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120565
techniki mroźnicze
pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP)
biokonserwacja
zakwas piekarski
ekstrakty warzywne
freezing techniques
packaging in modified atmosphere (MAP)
biopreservation
sourdough
vegetable extracts
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Nowe zboże tritordeum - mieszaniec pszenicy i jęczmienia
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 116498
krzyżowanie
plon
alergenność
luteina
crossing
yield
allergenicity
lutein
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-6
Starożytny chleb pszenny na zakwasie
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 60026
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Ocena wartości wypiekowej i zawartości wybranych składników prozdrowotnych w ziarnie żyta krzyca
Iwon a Konopka
Małgorzata Tańska
Marta Skrajda
nr katalogowy: 108631
pierwotne żyto
wartość wypiekowa
ocena organoleptyczna
ancient rye
baking value
organoleptic quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-9
Wykorzystanie glutenu witalnego w piekarstwie
nr katalogowy: 79009
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
CHŁODNICTWO 2010-8
Efektywność techniczno-ekonomiczna systemu współpracy autonomicznego wymiennika free-cooling z układem chłodzenia wyposażonym w ziębiarkę sprężarkową Część 2. Efekty techniczno ekonomiczne
Joachim Kozioł
ŁUKASZ WILŻYŃSKI
nr katalogowy: 53478
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-11
Promocja pieczywa w Łodzi
nr katalogowy: 116893
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-7
Ocena zawartości glutenu w wybranych produktach specjalnego żywieniowego przeznaczenia
Anna Wojtasik
nr katalogowy: 60687
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-1-2
Ambasador 92 dla wegan i wegetarian
nr katalogowy: 96440
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Wpływ przyspieszonego starzenia na mikrostrukturę i wybrane właściwości mechaniczne profili z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż
Ewelina Kozikowska
Ewa Sudoł
nr katalogowy: 139466
10.15199/33.2022.09.09
odporność na starzenie
kompozyty polimerowe z włóknami celulozowymi
profile budowlane
mikrostruktura
właściwości mechaniczne.
ageing resistance
polymer composites with cellulose fibers
building profiles
microstructure
mechanical properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Wpływ przyspieszonego starzenia na mikrostrukturę i wybrane właściwości mechaniczne profili z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż
Ewelina Kozikowska
Ewa Sudoł
nr katalogowy: 139466
10.15199/33.2022.09.09
odporność na starzenie
kompozyty polimerowe z włóknami celulozowymi
profile budowlane
mikrostruktura
właściwości mechaniczne.
ageing resistance
polymer composites with cellulose fibers
building profiles
microstructure
mechanical properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Wpływ przyspieszonego starzenia na mikrostrukturę i wybrane właściwości mechaniczne profili z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż
Ewelina Kozikowska
Ewa Sudoł
nr katalogowy: 139466
10.15199/33.2022.09.09
odporność na starzenie
kompozyty polimerowe z włóknami celulozowymi
profile budowlane
mikrostruktura
właściwości mechaniczne.
ageing resistance
polymer composites with cellulose fibers
building profiles
microstructure
mechanical properties.
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-1
QUALITY CONTROL OF RAW MATERIALS IN THE MILL AND BAKERY
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 143032
10.15199/180.2023.1.1
grain
flour
baking value
farinograph
extensograph
fermentograph
alveograph
ziarno
mąka
wartość wypiekowa
farinograf
ekstensograf
fermentograf
alweograf
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-1
QUALITY CONTROL OF RAW MATERIALS IN THE MILL AND BAKERY
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 143032
10.15199/180.2023.1.1
grain
flour
baking value
farinograph
extensograph
fermentograph
alveograph
ziarno
mąka
wartość wypiekowa
farinograf
ekstensograf
fermentograf
alweograf
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-4
Kierunki zmian w konsumpcji pieczywa w Unii Europejskiej Na podstawie raportu GIRA "Bread Consumption Trends in the EU" z grudnia 2015 roku
nr katalogowy: 99932
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Owies – walory odżywcze i właściwości prozdrowotne
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 146324
owies
przetwory z owsa
właściwości prozdrowotne
oats
oat products
health-promoting properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-1
Badania nad przemiałem sorgo i możliwością wykorzystania uzyskanej mąki w produkcji pieczywa bezglutenowego