Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 8
Produkty handlowe z bzu czarnego ocena właściwości bioaktywnych
Evaluation of Bioactive Properties of Selected Commercial Elderberry Products
10.15199/65.2018.8.10
Karolina Młynarczyk
Dorota Walkowiak-Tomczak
nr katalogowy: 115599
10.15199/65.2018.8.10
Streszczenie
Celem niniejszej pracy była ocena jakości wybranych produktów handlowych z owoców i kwiatów bzu czarnego pod względem ich właściwości bioaktywnych. Badaniom poddano dostępne na rynku produkty obejmujące soki, syropy, dżem, mus oraz konfiturę. Ocenę przeprowadzono na podstawie pomiarów aktywności przeciwutleniającej, zawartości polifenoli ogółem oraz zawartości i profilu antocyjanów. Aktywność przeciwutleniająca była wysoce skorelowana z zawartością polifenoli w badanych produktach. Najwyższe wartości tych parametrów wykazywał jeden z pięciu soków, który był bezpośrednio tłoczony z owoców ekologicznych. Najmniej związków fenolowych, a tym samym najsłabsze właściwości przeciwutleniające stwierdzono w przypadku syropów, a zwłaszcza syropu z kwiatów bzu czarnego. Najwyższą zawartością antocyjanów, w zależności od zastosowanej metody badawczej, charakteryzował się wspomniany sok oraz dżem, natomiast najmniejsze ilości tych związków bądź ich brak odnotowano w konfiturze, musie i syropie farmaceutycznym.
Abstract
The aim of this study was to evaluate the quality of selected commercial products made from elderberry fruits and flowers, in terms of their bioactive properties. The research covered products available on the market, including juices, syrups, jam, mousse and confiture. The evaluation was based on measurements of antioxidant activity, total polyphenols content, as well as anthocyanins content and profile. The antioxidant activity was highly correlated with the content of polyphenols in the tested products. The highest values of these parameters were shown by one of five juices, which was directly pressed from organic fruit. The least phenolic compounds, and thus the weakest antioxidant properties, were found in the case of syrups, especially elderflower syrup. The highest content of anthocyanins, depending on the test method used, was observed in the mentioned juice and jam, whereas the lowest amounts of these compounds or their absence were recorded in confiture, mousse and pharmaceutical syrup.
Słowa kluczowe
bez czarny
aktywność przeciwutleniająca
polifenole
antocyjany
Keywords
elderberry
antioxidant activity
polyphenols
anthocyanins
Bibliografia
[1] Akbulut Mustafa, Sezam Ercisli, Murat Tonus. 2009. “ Physico-chemical characteristics of some wild grown European elderberry (Sambucus nigra L.) genotypes". Pharmacognosy Magazine 5 (20) : 320-323. [2] Borowska Eulalia Julitta, Agnieszka Szajdek, Sylwester Czaplicki. 2009. "Effect of heat and enzyme treatment on yield, phenolic content and antioxidant capacity of juices from chokeberry mash". Italian Journal of Food Science 21 (2) : 197-209. [3] Czapski Janusz. 2014. Owoce i warzywa oraz ich przetwory. W Żywność prozdrowotna - składniki i technologia, 320-336. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. [4] Dawidowicz Andrzej L., Dorota Wianowska, Barbara Baraniak. 2006. "The antioxidant properties of alcoholic extracts from Sambucis nigra L. (antioxidant properties of extracts)". LWT 39: 308-315. [5] Fuleki Tibor, F.J. Francis. 1968. "Quantitative methods for anthocyanins. 2. Determination of total anthocyanin and degradation index for cranberry juice". Journal of Food Science 33 (1) : 78-83. [6] Giusti Monica M., Ronald E. Wrolstad. 2001. Characterization and measurement of anthocyanins by UV-visible spectroscopy. W Current protocols in food analytical chemistry, unit F1.2.1.-F1.2.13. New York: Wiley. [7] Gramza-Michałowska Anna, Andrzej Sidor. 2015. "Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych". Przemysł Spożywczy 1 (69) : 38-41. [8] Kaack Karl, Xavier C. Fretté, Lars P. Christensen. 2008. "Selection of elderberry (Sambucus nigra L.) genotypes best suited for the preparation of juice". European Food Research and Technology 226 (4) : 843-855. [9] Kaack Karl, T. Austed. 1998. "Interaction of witamin C and flavonoids in elderberry (Sambucus nigra L.) during juice processing". Plant Foods for Human Nutrition 52 : 187-198 [10] Kołodziej Barbara, Katarzyna Drożdżal. 2011. “ Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77) : 36-44. [11] Lee Jungmin, Chad E. Finn. 2007. “Anthocyanins and other polyphenolics in American elderberry (Sambucus canadensis) and European elderberry (S. nigra) cultivars". Journal of the Science of Food and Agriculture 87 : 2665-2675. [12] Młynarczyk Karolina, Dorota Walkowiak-Tomczak. 2017. "Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno- -chemiczne soku z bzu czarnego". Nauka Przyroda Technologie 11 (4) : 385-395. [13] Młynarczyk Karolina, Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz P. Łysiak. 2018. "Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry". Journal of Functional Foods 40 : 377-390. [14] Narwojsz Agnieszka, Eulalia Julitta Borowska. 2010. "Cranberry and strawberry juices - influence of method production on antioxidants content and antioxidative capacity". Polish Journal of Natural Sciences 25 (2) : 209-214. [15] Oszmiański Jan, Jean C. Sapis. 1988. "Anthocyanins in fruits of Aronia melanocarpa (chokeberry)". Journal of Food Science 53 (4) : 1241-1242. [16] Re Roberta, Nicoletta Pellegrini, Anna Proteggente, Ananth Pannala, Min Yang, Catherine Rice-Evans. 1999. “Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay". Free Radical Biology and Medicine 26 (9-10) : 1231-1237. [17] Singleton Vernon L., J.A. Rossi. 1965. “Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic acid reagents". American Journal of Enology and Viticulture 16 (3) : 144-158. [18] Tabaszewska Małgorzata, Jacek Słupski, Zofia Lisiewska, Aleksandra Ślazyk. 2015. "Wybrane właściwości prozdrowotne produktów z bzu czarnego (Sambucus nigra L.)". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3 : 14-16. [19] Veberic Robert, Jerneja Jakopic, Franci Stampar, Valentina Schmitzer. 2009. “ European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected polyphenols “. Food Chemistry 114: 511-515. [20] Wierzbicki Adam. 2002. "Dziki bez czarny - pozyskiwanie surowca i jego zastosowanie.". Wiadomości Zielarskie 4 : 8-10.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 115599 "Produkty handlowe z bzu c..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH