Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Effect of the hydrophobic plant extract and sodium chloride content on the rheological properties of hand dishwashing liquids Znaczenie hydrofobowych ekstraktów roślinnych i stężenia chlorku sodu w kształtowaniu właściwości reologicznych płynów do ręcznego mycia naczyń
10.15199/62.2016.4.13
Tomasz Wasilewski
Artur Seweryn
nr katalogowy: 97898
10.15199/62.2016.4.13
Supercrit. exts. of strawberry, blackcurrant and chokeberry seeds were added to hand dishwashing liqs. studied then for dynamic viscosity at varying NaCl concn. and sheare rate. The addn. resulted in decreasing the viscosity of the liqs. Przedstawiono wyniki badań reologicznych prototypów płynów do ręcznego mycia naczyń, zawierających fazę hydrofobową, którą stanowią surowce pochodzenia roślinnego pozyskiwane w procesie ekstrakcji w warunkach nadkrytycznego CO2. Do badań wytypowano ekstrakty z nasion truskawki (Fragaria ananassa), nasion czarnej porzeczki (Ribes nigrum) oraz z nasion aronii (Aronia melanocarpa). Analizowano wpływ stężenia elektrolitu na lepkość, wyznaczono zależność lepkości od prędkości ścinania oraz określono wartości prędkości ścinania, przy których następuje spadek lepkości ścinania dla płynów do ręcznego mycia naczyń z określonym stężeniem chlorku sodu. Stwierdzono, że wprowadzenie hydrofobowych ekstraktów roślinnych do receptur płynów do ręcznego mycia naczyń w znaczący sposób modyfikuje strukturę fazy objętościowej preparatów. Efektem jest obniżenie możliwej do uzyskania maksymalnej lepkości produktu oraz konieczność zwiększenia stężenia soli, niezbędnej do uzyskania wymaganej lepkości preparatów. Płyny do ręcznego mycia naczyń stanowią jedną z najpopularniejszych grup produktów chemii gospodarczej. Pod względem fizykochemicznym są to najczęściej 10-20-proc. wodne roztwory surfaktantów anionowych, niejonowych lub amfoterycznych. Ponadto zawierają dodatkowe substancje, takie jak barwniki, konserwanty i kompozycje zapachowe, a także substancje mające na celu ograniczenie niekorzystnego wypływu produktu na skórę dłoni. Lepkość produktu kształtowana jest poprzez wprowadzenie odpowiedniej ilości soli. Najczęściej stosowanym w przemyśle modyfikatorem właściwości reologicznych jest chlorek sodu1-9). Środki do ręcznego mycia naczyń powinny charakteryzować się względnie wysokim działaniem detergencyjnym[...]
Bibliografia
[1] J. Gambogi, E.S. Arvanitidou, K. Lai, Liquid detergents, Taylor & Francis Group, New York 2006. [2] J. Shi, W.M. Scheper, M.R. Sivik, G.T. Jordan, J. Bodet, B.X. Song, Handbook of detergents. Part D. Formulation, CRC Press Taylor & Francis Group, New York 2006. [3] L. Cohen, F. Soto, A. Melgarejo, D.W. Roberts, J. Surfactants Deterg. 2008, 11, 181. [4] T. Wasilewski, T. Bujak, Ind. Eng. Chem. Res. 2014, 53, 13356. [5] T. Wasilewski, J. Przondo, J. Gorzelak, Przem. Chem. 2011, 90, 1586. [6] T. Wasilewski, J. Surfactants Deterg. 2010, 13, 513. [7] T. Wasilewski Funkcjonalność i bezpieczeństwo stosowania koncentratów płynów do ręcznego mycia naczyń, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - Państwowego Instytutu Badawczego, Radom 2013. [8] M.W. Sułek, T. Wasilewski, R. Czarnota, Towaroznawcze Probl. Jakości 2004, nr 1, 96. [9] T. Wasilewski, Towaroznawcze Probl. Jakości 2005, nr 4, 28. [10] T. Bujak, T. Wasilewski, Z. NiziołŁukaszewska, Coll. Surf. B. 2015, 135, 497. [11] I. Bozetine, T. Zaı, C.E. Chitour, J.P. Canselier, J. Surfactants Deterg. 2008, 11, 299. [12] H. Andree, B. Middelhauve, Tenside Surfact. Det. 1991, 28, 413. [13] S. Mukherjee, L. Yang, C. Vincent, X. Lei, M.F. Ottaviani, K.P. Ananthapadmanabhan, Int. J. Cosmetic Sci. 2015, 37, 1. [14] U. Salgin, A. Çalimli, B.Z. Uysal, J. Am. Oil Chem. Soc. 2004, 81, 293. [15] F. Sahena, I. Zaidul, S. Jinap, J. Food Eng. 2009, 95, 240. [16] E. Janiszewska, D. Witrowa-Rajchert, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2005, 4, 5. [17] E. Rój, A. Dobrzyńska-Inger, D. Kostrzewa, K. Kołodziejczyk, M. Sójka, B. Król, A. Miszczak, J. Markowski, Przem. Chem. 2009, 88, 1325. [18] V. Van Hoed, I. Barbouche, N. De Clercq, K. Dewettinck, M. Slah, E. Leber, R. Verhé, Food Chem. 2011, 127, 1848. [19] A. Kianinejad, M. Saidian, M. Mavaddat, M. Hossein Ghazanfari, R. Kharrat, D. Rashtchian, Can. J. Chem. Eng. 2015, 93, 951. [20] S. Różańska, Coll. Surf. A 2015, 482, 394. [21] M.J. Rosen, Surfactants and interfacial phenomena, John Wiley & Sons, New Yersey 2004. [22] L.J. Magid, Z. Li, P.D. Butler, Langmuir 2000, 16, 10028. [23] G.C. Kalur, S.R. Raghavan, J. Phys. Chem. B 2005, 109, 8599. [24] J.J. Cardiel, A.C. Dohnalkova, N. Dubash, Y. Zhao, P. Cheung, A.Q. Shen, Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2013, 110, 1653. [25] Z. Wang, Z. Diao, F. Liu, G. Li, G. Zhang, J. Colloid Interf. Sci. 2006, 297, 813. [26] H. Sovova, M. Zarevucka, M. Vacek, K. Stransky, J. Supercrit. Fluid 2001, 20, 15. [27] I. Mackela, P. Kraujalis, R. Baranauskiene, P. Rimantas Venskutonis, J. Supercrit. Fluid 2015, 104, 291. [28] M. Sójka, K. Kołodziejczyk, J. Milala, Ind. Crop Prod. 2013, 51, 77. [29] B. Yang, M. Ahotupa, P. Määttä, H. Kallio, Food Res. Int. 2011, 44, 2009. [30] L.M. Walker, Curr. Opin. Colloid In. 2001, 6, 451.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH