Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Orzechy w codziennej diecie wartości żywieniowe i prozdrowotne
10.15199/65.2017.3.8
Lucyna Pachocka Agata Stróżyk
nr katalogowy: 104685
10.15199/65.2017.3.8
Orzechy to grupa produktów żywnościowych o wysokiej wartości odżywczej, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, witaminy, fitosterole i fitozwiązki. Wykazują one właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Stwierdzono ich korzystne działanie w zakresie poprawy profilu lipidowego, zapobiegania udarom mózgu i rozwojowi miażdżycy. Wykazano ich rolę w kontroli czynników zespołu metabolicznego. Mają zastosowanie w prewencji cukrzycy typu 2 i korzystnie wpływają na glikemię poposiłkową. Obiecujące są wyniki badań dotyczące wpływu spożycia orzechów w prewencji powstawania i rozwoju nowotworów. W 2016 r. orzechy zostały zamieszczone jako produkty codziennej diety w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Jednakże istnieje potrzeba dalszych badań uwzględniających ich indywidualne działanie z uwagi na ich wiele gatunków różniących się składem chemicznym, a więc i wpływem na organizm człowieka.Skład orzechów jest różny w zależności od gatunku, odmiany, warunków klimatycznych i dojrzałości biologicznej. W doświadczeniu Wieniarskiej i wsp. [26] stwierdzono różnice masy całkowitej, masy jądra i zawartości wody w jądrze badanych orzechów. Wpływ na to miały: odmiana, warunki siedliskowe oraz termin zbioru. Zaobserwowano związek między temperaturą w okresie upraw a ilością kwasu linolowego w orzechach. Stwierdzono, że klimat chłodniejszy (np. w Polsce) był bardziej sprzyjający niż klimat łagodny. Zaobserwowano, że im dojrzalszy orzech, tym więcej zawierał tłuszczu i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz miał wydatniejszy zapach i aromat. W badaniach Parcerisa i wsp. [14] stwierdzono wpływ klimatu i szerokości geograficznej na zawartość tłuszczu. Pereira-Lorenzo i wsp. [16] potwierdzili, że istnieje korelacja między regionem, uprawą, parametrami środowiskowymi a cechami orzecha, głównie składem chemicznym. Zaobserwowano, że rok zbi[...]
Bibliografia
[1] Alasalvar C., F. Shahidi. 2009. "Natural antioxidants in tree nuts". European Journal of Lipid Science and Technology 111 : 1056-1062. [2] Biernat J., M. Drzewicka, K. Łoźna i wsp. 2014. "Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu i w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVII (2) : 121-129.[3] Bolling B., C. Oliver Chen, D. McKay i wsp. 2011. "Tree nut phytochemicals: composition, antioxidant capacity, bioactivity, impact factors. A systematic review of almonds, Brazils, cashews, hazelnuts, macadamias, pecans, pine nuts, pistachios and walnuts". Nutrition Research Reviews 24 : 244-275. [4] Borecka W., Z. Walczak, M. Starzycki. 2013. "Orzech włoski (Juglans Regia L.) - naturalne żródło prozdrowotnych składników żywności". Nauka Przyroda Technologie 7 (2) : 1-7. [5] Brufau G., J. Boatella, M. Rafecas. 2006. "Nuts: source of energy and macronutrients". British Journal of Nutrition 96 (2) : 24-28. [6] Chung K., K. Shin, H. Hwang i wsp. 2013. "Chemical composition of nuts sold in Korea". Nutrition Research and Practice 7 (2) : 82-88. [7] Cominetti C., M. Bortoli, A. Garrido i wsp. 2012. "Brazilian nut consumption improves selenium status and glutathione peroxidase activity and reduces atherogenic risk in obese women". Nutrition Research 32 : 403-407. [8] Freitas J., D. Fernandes, L. Czeder i wsp. 2012. "Edible seeds and nuts grown in Brazil as sources of protein for human nutrition". Food and Nutrition Sciences 3 : 857-862. [9] Jarosz M. (red). 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Warszawa: Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia. [10] Kornsteiner M., K. Wagner, I. Elmadfa. 2006. "Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types". Food Chemistry 98 : 381-387. [11] Kunachowicz H., I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda. 2002. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: Wydawnictwo PZWL. [12] Malinowski J., M. Gehret. 2010. "Phytosterols for dyslipidemią". American Journal of Health-System Pharmacy 67 (15) : 1165-1173. [13] Miraliakbari H., F. Shahidi. 2007. "Lipid class compositions, tocopherols and sterols of tree nut oils extracted with different solvents". Journal of Food Lipids 15 : 81-96. [14] Parcerisa J., J. Boatella, R. Codony i wsp. 1993. "Influence of variety and geographical origin on the lipid fraction of hazelnuts (Corylus avellana L.) from Spain. Fatty acid composition". Food Chemistry 48 : 411-414. [15] Pereira-Lorenzo S., A. Ramos-Cabrer, M. Diaz-Heernandez i wsp. 2006. "Chemical composition of chestnut cultivars from Spain". Scientia Horticulturae 107 : 306-314. [16] Prado A., B. Manion, K. Seetharama i wsp. 2013. "Relationship between antioxidant properties and chemical composition of the oil and the shell of pecan nuts" [Caryaillinoinensis (Wangenh) C. Koch)]. Industrial Crops and Products 45 : 64-73. [17] Robbins K., E. Shin, R. Shewfelt i wsp. 2011. "Update on the healthful lipid constituents of commercially important tree nuts". J. of Agricul. and Food Chemistry 59 : 12083-12092. [18] Sathe S., E. Monaghan, H. Kshirsagar i wsp. 2009. "Chemical composition of edible nut seeds and its implications in human health". W Tree Nuts: composition, phytochemicals and health effects, 11-36. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton. [19] Segura R., C. Javierre, A. Lizarraga. i wsp. 2006. "Other relevant components of nuts: phytosterols, folate and minerals". Br. J. of Nutrition 96, 2 : 36-44. [20] Tey S., R. Brown, A. Gray i wsp. 2011. "Nuts improve diet quality compared to other energy-dense snacks while maintaning body weight". J. of Nutrition and Metabol. doi:10.1155/2011/357350. [21] Tošic S., S. Mitić, D. Velimirović i wsp. 2014. "Elemental composition of edible nuts: fast optimization and validation procedure of an ICP-OES method". J. of the Science of Food and Agriculture, doi: 10.1002/jsfa.6946. [22] U.S. Food and Drug Administration, Guidance for Industry: A Food Labeling Guide (12. Appendix D: Qualified Health Claims), January 2013. http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ ucm064923.htm [15.01.2015 r]. [23] USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 27, www.ndb.nal.usda.gov/ndb/foods [15.01.2015 r]. [24] Venkatachalam M., S. Sathe S. 2006. "Chemical composition of selected edible nut seeds". J. of the Science of Food and Agriculture 54 : 4705-4714. [25] Wells B., A. Mainous, C. Everett. 2005. "Association between dietary arginine and C-reactive protein". Nutrition 21 : 125-130. [26] Wieniarska J., E. Szember, I. Szot i wsp. 2004. "Porównanie jakości owoców trzech odmian leszczyny". ACTA Sci. Pol. , Hortorum Cultus 3 (1) : 55-60. [27] Wilska Jeszka J. 2007. Polifenole, glukozynolany i inne związki prozdrowotne i antyżywieniowe. W Chemia żywności. Składniki żywności, 203-226. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104685 "Orzechy w codziennej diec..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH