Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Soki, nektary, napoje - aspekty rynkowe i zdrowotne
10.15199/64.2017.4.1
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Barbara Groele
Katarzyna Stoś
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
nr katalogowy: 105146
10.15199/64.2017.4.1
Na rynku europejskim obserwuje się od kilku lat spadek spożycia soków FC (z soku zagęszczonego) i wzrost spożycia soków NFC (nie z soku zagęszczonego) z tendencją podnoszenia ich jakości poprzez upowszechnienie produktów chłodzonych i świeżo tłoczonych. W wielu krajach wzrasta produkcja ‘smoothies’. Coraz więcej innowacji powstaje w segmencie premium, ukierunkowanych na segment soków owocowo-warzywnych, promowanych jako zawierające naturalne, wartościowe składniki odżywcze. Pojawiają się nowe produkty z mniej znanych gatunków, a także produkty funkcjonalne z dodatkiem błonnika, witamin i składników mineralnych. Mimo iż rola soków w żywieniu jest często deprecjonowana, to ich wpływ na zdrowie ma silne naukowe podstawy. Wykazano, że istnieje bardzo wysoka ujemna korelacja pomiędzy spożyciem owoców, uwzględniając także spożycie soków i nektarów, a główną przyczyną zgonów Europejczyków (w tym przedwczesnych), którą są choroby układu krążenia. Można oczekiwać, że wśród konsumentów będzie umacniał się trend dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki wzrostowi świadomości o jakości produktów przemysłu sokowniczego. Ma temu także służyć opracowywany znak jakości dla soków, nektarów smoothies i musów.Sytuacja na rynku UE Przeciętne spożycie soków w Polsce wg AIJN1[1] w 2015 r. wynosiło13,1 l/ osobę/rok, w tym z soku zagęszczonego (FC) 10,3 l, soków nie z soku zagęszczonego (NFC) 2,8 l, w tym smoothies 0,21 l/osobę/rok. Nektary produkowano w Polsce głównie z soków zagęszczonych i ich spożycie wynosiło 6,58 l/osobę. Analizując trendy w spożyciu produktów przemysłu sokowniczego w Polsce należy wspomnieć, że w latach 2011-2015 zanotowano dynamiczny wzrost konsumpcji soków NFC (pasteryzowanych lub poddanych delikatnej obróbce termicznej) z 4 do 51 mln l, a roczna dynamika wzrostu w 2015 r. wyniosła aż 143%. Ewenementem na skalę europejską stała się u nas produkcja pasteryzowanych soków NFC w opakowaniach "bag-in-box". Trojanowic[...]
Bibliografia
[1] AIJN - European Fruit Juice Association, 2016. Liquid Fruit Market Report. [2] Boylan S., T. Lallukka, E. Lahelma, H. Pikhart, S. Malyutina, A. Pajak, R. Kubinova, O. Bragina, Urszula Stepaniak, A. Gillis-Januszewska, G. Simonova, A. Peasey, M. Bobak 2011. “Socio-economic circumstances and food habits in Eastern, Central and Western European populations". Public Health Nutrition 14 (4) : 678-687. [3] Groele Barbara. 2016. Promocja Kategorii Soków - cele i efekty. XIX Międzynarodowe Sympozjum KUPS, 11-13 maja. Arłamów. [4] GUS 2015. Zdrowie i zachowania zdrowotne mieszkańców Polski w świetle badania EHIS. http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/zdrowie/. [5] Gutkowska Krystyna. 2016. Możliwości wzrostu spożycia soków w kontekście zmieniającej się świadomości konsumentów. Akademia Sokowa III. SGGW, KUPS 29.11.2016 Warszawa. Prezentacja komputerowa. [6] Hermans Jan. 2016. AIJN Juice Campaign - Protecting and Celebrating Juice. XIX Międzynarodowe Sympozjum KUPS, 11-13 maja. Arłamów. [7] Kozioł-Kozakowska Agnieszka. 2016. Wybrane składniki owoców i soków owocowych i ich wpływ na zdrowie. W: "Metabolizm i fizjologia jako podstawy postępowania dietetycznego". [red.] J. Gromadzka-Ostrowska, Wyd. Katedra Dietetyki SGGW, Warszawa, 369-381. [8] Mazur Joanna. (red.) 2015. Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych. Wyniki badań HBSC 2014. IMiD, Warszawa http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zdrowie_i_zachowania_zdrowotne_ www.pdf. [9] Nosecka Bożena. 2016. "Spożycie soków NFC w krajach UE". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (7-8) : 3-4. [10] Płocharski Witold, Barbara Groele. 2016. Błędy i wypaczenia w mediach nt. wartości soków - działania reaktywne i aktywne KUPS. XIX Międzynarodowe Sympozjum KUPS, 11-13 maja. Arłamów. [11] Ravn-Haren G., L.O. Dragsted, T. Buch-Andersen, E.N. Jensen, R.I. Jensen, M. Németh- Balogh, B. Paulovicsová, A. Bergström, A. Wilcks, T.R. Licht, Jarosław Markowski, S. Bügel. 2013. "Intake of whole apples or clear apple juice has contrasting effects on plasma lipids in healthy volunteers". European Journal of Nutrition 52 : 1875-1889. [12] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, dnia 28 sierpnia 2015 r., poz. 1256. [13] Ruxton Carrie H., Elaine J. Gardner, Drew Walker. 2006. “Can pure fruit and vegetable juices protect againstcancer and cardiovascular disease too? A review of the evidence". International Journal of Food Sciences and Nutrition, 57 (3-4) : 249-272. [14] Stefler Denes, Martin Bobak. 2015. “Does the consumption of fruits and vegetables differ between Eastern and Western European populations? Systematic review of cross-national studies". Arch Public Health 73 (1) : 29. [15] Stepaniak Urszula, Agnieszka Micek, Anna Waśkiewicz, Wojciech Bielecki, Wojciech Drygas, Marianna Janion, Krystyna Kozakiewicz, Arkadiusz Niklas, Aleksandra Puch-Walczak, Andrzej Pająk. 2016. "Prevalence of general and abdominal obesity and overweight among adults in Poland. Results of the WOBASZ II study (2013-2014) and comparison with the WOBASZ study (2003-2005)". Polish Archives of Internal Medicine 126(9) : 662-671. [16] Strojewska Irena. 2016. Spożycie soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych w Polsce i w UE. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (6) : 20-22. [17] Trojanowicz Piotr. 2015. Dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 59 (7-8) : 3-9. [18] Wang Xia, Yingying Ouyang, Jun Liu, Minmin Zhu, Gang Zhao, Wei Bao, Frank B. Hu. 2014. "Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies". BMJ. 2014; 349. [19] WHO: 2015. Guideline - Sugars intake for adults and children. http://apps.who.int/iris/ bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105146 "Soki, nektary, napoje - a..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH