Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 7
Jakość technologiczna słodów niskobiałkowych
Technological Quality of Low Protein Malts
10.15199/64.2019.7.3
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 121518
10.15199/64.2019.7.3
Streszczenie
Celem pracy była ocena jakości technologicznej słodów o zawartości białka poniżej 10,0% s.m. Materiałem do badań były próbki słodów przemysłowych różnych odmian pochodzące z krajowych słodowni. Badane próbki słodów niskobiałkowych wykazywały duże zróżnicowanie pod względem większości badanych parametrów. W wyniku badań wskazano parametry, dla których stwierdzono istotne statystycznie różnice pomiędzy słodami niskobiałkowymi i słodami z grupy odniesienia. Określono też, czy istnieje korelacja pomiędzy zawartością białka ogółem w słodzie a innymi jego parametrami.
Abstract
The aim of the work was to evaluate the technological quality of malts with a protein content below 10.0% dm. The samples of industrial malts of various varieties from domestic malt houses were the experimental material. The samples of low protein malts showed large variation in most of the examined parameters. As a result of the research, the parameters for which statistically significant differences between low-protein malts and malts from the reference group were indicated. The correlation between the total protein content in malt and other parameters was also determined.
Słowa kluczowe
słody niskobiałkowe
jakość technologiczna
Keywords
low protein malts
technological quality
Bibliografia
[1] Alam M.Z., S.A. Haider. 2007. “Accumulation of protein, chlorophyll and relative leaf water content in barley (hordeum vulgare l.) in relation to sowing time and nitrogen fertilizer". Res. J. Agric. Biol. Sci. 3 : (3), 149-152. [2] Anonim. 1993. Brautechnische Analysenmethoden (MEBAK) Band II. Wyd. Weihenstephan. [3] Anonim. 1997. Analytica EBC. Wyd. Verlag Hans Carl. Getränke-Fachverlag. [4] Anonim. Protein Assayby Bradford. BIO-RAD http://labs.fhcrc.org/fero/Protocols/BioRad_ Bradford.pdf. [5] Anthon G.E., D.M. Barret. 2001. “Colorimetric method for the determination of lipooxygenase activity". J. Agric. Food Chem. 49, 32-37. [6] Asano K., N. Hashimoto. 1987. “Isolation and characterization of foaming proteins in beer". J. Am. Soc. Brew. Chem. 38, 129-137. [7] Baca E. i in. 1998. "Jakość jęczmienia, warunki słodowania, a zawartość b-glukanu w brzeczce". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 42 (8) : 24-26, 42 (9) : 34-36. [8] Bamforth C. W. 2004. “The relative significance of physics and chemistry for beer foam excellence: theory and practice". J. Inst. Brew. 110, 259-266. [9] Bichoński A. 2003. Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego. Biuletyn IHAR, 228, 105-109. [10] Błażewicz J., J. Kawa-Rygielska. W. Pietrzak, A. Arian. 2016. "Przerób słodu z surowcami niesłodowanymi a wydajność warzelni". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 9, 4-6. [11] Boivin P. 2001. A review of pro- and anti-oxidant of malt. 31st EBC Symposium, Nancy. [12] Brey S. E., J.H. Bryce, G.G. Stewart. 2002. "The loss of hydrophobic polypeptides during fermentation and conditioning of high gravity and low gravity brewed beer". J. Inst. Brew. 108, 424-433. [13] Brudzyński A. 1997. "b-glukan i problemy filtracji piwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2, 7-8. [14] Brudzyński A., D. Michałowska. 2009. “Malts and worts of European barley varieties processed in Poland: their frability and b-glucan content". Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 2, 5-8. [15] Chen J., F. Dai, K. Wei, G. Zhang. 2006. “Relationship between malt qualities and β-amylase activity and protein content as affected by timing of nitrogen fertilizer application". J. Zhejiang Univ. Sci. B. 7, (1) : 79-84. Published online: 21.12.2005. Doi.10.1631l/jzus.2006. B0079. [16] Cooper D. J., G.G. Stewart, J. H. Bryce. 1998. “Hydrophobic polypeptide extraction during high gravity mashing - experimental approaches for its improvement". J. Inst. Brew. 104, 283-287. [17] Coughe S., B. Vanderhaegen, B. Pelgrims, A.V. Basteyns, F.R. Delvaux. 2003. “Characterization of dark specialty malts: new insights in color evaluation and pro- and antioxidative activity". J. Am. Soc. Brew. Chem. 61 (3) : 125-132. [18] Edney M.I., D.E. LaBerge, D.E. Langrell. 1998. “Relationships among the b-glucan contents of barley, malt, malt congress extract, and beer". J. Am. Soc. Brew. Chem. 56 (4) : 164-168. [19] Edney M.J., W. Barley, N.J. Henry, P.S. Kettlewell. 1996. Cereal Grain Quality. Chapman and Hall, London. [20] Evans, D.E., M.C. Sheehan. 2002. “Don’t Be Fobbed Off: The Substance of Beer Foam - A Review". J. Am. Soc. Brew. Chem, 60 (2) : 47-57 [21] Gołębiewski T. 1998. "Jęczmień browarny, wymagania słodowni i aktualne problemy jego uprawy". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 10, 26-30. [22] Havlova P. 2001. "b-glukany a jejich wyznam pro pivovarstvi". Kvasnyj Prumysl 6, 174-175. [21] Hirota N., H. Kuroda, K. Takoi, T. Kaneko, H. Kaneda, I. Yoshida, M. Takashio, K. Ito, K. Takeda. 2006. "Development of novel barley with improved beer foam and flavour stability - the impact of lipoxygenase -1-less barley in the brewing industry". MBAA TQ 2, 131-135. [22] Hubner F., E.K. Arendt. 2010. “Comparison of protein degradation as a consequence of germination time and temperature in rye and barley malts". J. Am. Soc. Brew. Chem. 4, 195-203. [23] Jones, B.L., A.D. Budde. 2005. “How various malt endoproteinase classes affect wort soluble protein levels". J. Cereal Swci. 41, 95-106. [24] Kaukovirta-Noria A., S. Laakso. 1998. “The effect of kilning on the capability of malt to oxidise lipids". J. Inst. Brew. 104, 327-332. [25] Kordialik-Bogacka E., W. Ambroziak. 2004. "Investigation of the foam-active polypeptides during beer fermentation". J. Sci. Food Agric. 84, 1960-1968. [26] Kunze W. 1999. Technologia piwa i słodu. Warszawa: Wyd. Piwochmiel. [27] Kuroda H., H. Maeba, M. Takashio. 2003. "Enzymes that transform linoleic acid into di-and trihydroxyoctadecenoic acids in malt". Tech. Quart. Master Brew. Ass. Am. 1, 11-16. [28] Lalic A., J. Kovacevic, G. Šimiċ, G. Drezner, V. Guberac. 1998. Environmential effect on grain yield and malting quality parameters of winter barley. SAS online doc V7. SAS Inst. Inc.,Cary,NC, www.bib.irb.hr/datoteka/335862.lalic20073.doc. [29] Lekkas C., A.E. Hill, B. Taidi, J. Hodgson, G.G. Steward. 2009. “The role of small wort petides in brewing fermentations". J. Inst. Brew. 2, 134-139. [30] Lusk, L.T., G.R. Duncombe, S.B. Kay, A. Navarro, D. Ryder. 2001. "Barley Beta-Glucan and Beer Foam Stability“. J. Am. Soc. Brew. Chem. 4, 183-186. [31] Malt & bacterial b-glucanase & cellulose assay procedure. Megazyme. [32] Michałowska D. 2012. "Lipooksygenazy a stabilność sensoryczna piwa. Cz. 1". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3, 1-19. [33] Michałowska D. 2012. "Znaczenie b-glukanaz w procesie produkcji piwa. Cz. 2". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 11-12, 54-55. [34] Moll M. 1996. “An update of analytical procedures for the determination of malt modification and malt homogenity". Mo. f. Brauwiss, 49, Part I 3/4 : 92-97; Part II 5/6 : 171-177; Part III 9/10 : 283-296, Part IV 1997. 50, 1/2 : 12-57. [35] Narziss L. 1992. Die bierbraurei. Vol. 2 Technologie der Wurzebereitung. 7th ed. Stuttgart: Enke. [36] Ogushi K., P. Lim, A.R. Barr, S. Takahashi, T. Asakura, K. Ito. 2002. "Japanese barley meets Australia: quality performance of malting barley grown in different countries". J. Inst. Brew. 3, 303-309. [37] Płoch M., M. Cyran, K. Kasztelowicz, D. Boros, J. Burek. 2005. Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 r. Biuletyn IHAR. 235: 155-161. [38] Polska Norma PN-A-79082:1997 Słód browarny. Wymagania. [39] Siebert K.J., E.J. Knudson. 1989. "The relationship of Beer high Molecular Weight Protein and Foam". Tech. Quart. Master Brew. Ass. Am. 4, 80-85. [40] Siebert K.J., P.Y. Lynn. 2000. “Effect of Protein-Polyphenol Ratio on the Size of Haze Particles". J. Am. Soc. Brew. Chem. 3,117-123. [41] Sieliwanowicz B., Hałasińska A. 2000. "Aktywności enzymatyczne słodu wpływające na poziom b-glukanu brzeczki". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 12, 21-24. [42] Stewart, G.G. 2010. “High-gravity brewing and distilling - past experiences and future prospects". J. Am. Soc. Brew. Chem. 1, 1-9. [43] Wang Y., G. Zhang, J. Chen, W. Feibo. 2004. “The changes of b-glucan content and b-glucanase activity in barley before and after malting and their relationships to malt qualities". Food Chem. 86, 223-228. [44] Wei K., F. Dai, F. Wu, G. Zhang. 2009. “The variation of β-amylase activity and protein fraction in barley grains as affected by genotypes and post-anthesis temperatures". J. Inst. Brew. 3, 208-213. [45] Yuhong Jin., Z. Kaili, D. Jinhua. 2008. “Effect of wheat protein content on endosperm composites and malt quality". J. Inst. Brew. 4, 289-293. [46] Żarski J., S. Dudek, R. Kuśmierek-Tomaszewska. 2009. Wpływ deszczowania i nawożenia azotem na plonowanie jęczmienia browarnego na glebie lekkiej. Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich. PAN, Oddział w Krakowie, 3 : 69-78.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121518 "Jakość technologiczna sło..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH