Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Canihua And Quinoa – The Comparison of Health-Promoting Properties of Gluten-Free Pseudocereals
10.15199/65.2021.5.6
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
Streszczenie
Spośród pseudozbóż, czyli grupy roślin niebędących zbożami, ale przypominającymi je ze względu na wygląd, skład chemiczny nasion oraz podobne zastosowania przemysłowe, szczególne miejsce zajmują canihua i komosa ryżowa. W artykule dokonano porównania wybranych właściwości prozdrowotnych nasion jednej odmiany canihua oraz trzech odmian komosy ryżowej. Badane nasiona charakteryzują się wysoką pojemnością przeciwutleniającą i znaczną zawartością związków fenolowych, przy czym dwukrotnie wyższą aktywność przeciwrodnikową i siłę redukującą wykazała canihua. Nasiona canihua i komosy ryżowej są cennym źródłem tłuszczu o korzystnym składzie kwasów tłuszczowych, gdyż zawierają 53,5-63,1% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Canihua w porównaniu z komosą ryżową zawiera istotnie wyższą ilość wapnia oraz mikroelementów, takich jak żelazo, mangan, cynk i miedź. Nie stwierdzono istotnego wpływu badanych odmian komosy ryżowej na właściwości prozdrowotne.
Abstract
Among pseudo-cereals, i.e. a group of plants that are not cereal grains, but resemble them in appearance, chemical composition and similar industrial applications, canihua and quinoa occupy a special place. The article compares selected health-promoting properties of grains of one variety of canihua and three varieties of quinoa. The grains exhibited high antioxidant capacity and a significant amount of phenolic compounds, quinoa canihua showed twofold higher antiradical and reducing activity. Canihua and quinoa grains are a valuable source of oils with a favourable fatty acid composition, as they contain 53.5-63.1% of polyunsaturated fatty acids. Canihua, in comparison to quinoa, has a significantly higher content of calcium and micronutrients such as iron, manganese, zinc and copper. There was no significant effect of quinoa varieties on the health-promoting properties.
Słowa kluczowe
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
Keywords
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
Bibliografia
[1] Abderrahim F., E. Huanatico, R. Segura, S. Arribas , M.C. Gonzales, L. Condezo-Hoyos. 2015.„Physical features, phenolic compounds, betalains and total antioxidant capacity of coloured quinoa seeds (Chenopodium quinoa Willd.) from Peruvian Altiplano”. Food Chemistry 183: 83-90. DOI: 10.1016/j. foodchem.2015.03.029. [2] Achremowicz B., A. Ceglińska, M. Darmetko, T. Haber, P. Karpiński, M. Obiedziński, M. Truszkowska. 2016.„Ogólna charakterystyka komosy ryżowej oraz możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie żywności”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 68-77. [3] Ahmed I.A. M., Juhaimi F. A., Ozcan M. M. 2021. „Insights into the nutritional value and bioactive properties of quinoa (Chenopodium quinoa): past, present and future prospective”. International Journal of Food Science and Technology. DOI 10.1111/ijfs.15011. [4] Alvarez-Jubete L., E.K. Arendt, E. Gallagher. 2009. „Nutritive value and chemical composition of pseudocereals as gluten-free ingredients”. International Journal of Food Sciences and Nutrition 60 (S4) : 240-257. DOI: 10.1080/09637480902950597. [5] Benzie I.F.F., J.J. Strain. 1996.„The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of «antioxidant power»: The FRAP assay”. Analytical Biochemistry 239 : 70-76. [6] Betalleluz-Pallardel I., I. Marianela, L. Mera, R. Pedreschi, D. Campos, R. Chirinos. 2017.„Optimisation of extraction conditions and thermal properties of protein from the Andean pseudocereal canihua (Chenopodium pallidicaule Aellen)”. International Journal of Food Science and Technology 52 : 1026-1034. DOI:10.1111/ijfs.13368 [7] Castro-Alba V., C.E. Lazarte, D. Perez-Rea, N.G. Carlsson, A. Almgren, B. Bergenståhl, Y. Granfeldt. 2019. „Fermentation of pseudocereals quinoa, canihua, and amaranth to improve mineral accessibility through degradation of phytate”. Journal of the science of food and agriculture 99 (11) : 5239- 5248. DOI: 1002/jsfa.9793. [8] Diaz-Valencia Y.K.., J.J. Alca, M.A. Calori-Domingues, S.J. Zanabria-Galvez, S.H. Da Cruz. 2018. „Nutritional composition, total phenolic compounds and antioxidant activity of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) of different colours”. Nova Biotechnologica Et Chimica 17 (1) : 74-85. DOI: 10.2478/ nbec-2018-0008. [9] Filho A.M., M.R. Pirozi, J.T. Borges, H.M. Pinheiro Sant’Ana, J.B. Chaves, J.S. Coimbra. 2017.„Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 (8) : 1618-1630. DOI: 10.1080/10408398.2014.1001811. [10] Gordillo-Bastidas E., D.A. Diaz-Rizzolo, E. Roura, T. Massanes, R. Gomis. 2016. „Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), from nutritional value to potential health benefits: An integrative review”. Journal of Nutrition & Food Sciences 6. DOI: 10.4172/2155-9600.1000497. [11] Graf B.L., P. Rojas-Silva, L.E. Rojo, J. Delatorre-Herrera, M.E. Baldeon, I. Raskin. 2015. „Innovations in Health Value and Functional Food Development of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.)”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 14 : 431-445. DOI: 10.1111/1541-4337.12135. [12] Guidotti M., C. Protano, C. Dominici, S. Chiavarini, N. Cimino, M. Vitali. 2013. „Determination of selected polychlorinated dibenzo-p-dioxins/furans in marine sediments by the application of gas-chromatography-triple quadrupole mass spectrometry”. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 90 : 525-530. DOI: 10.1007/s00128-012-0956-5. [13] Konishi Y., S. Hirano, H. Tsuboi, M. Wada. 2004.„Distribution of minerals in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds”. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 68 (1) : 231-234. DOI: 10.1271/ bbb.68.231. [14] Li L., G. Lietz, C.J .Seal. 2021.„Phenolic, apparent antioxidant and nutritional composition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds”. International Journal of Food Science and Technology. DOI: 10.1111/ijfs.14962. [15] Lim J.G., H.M. Park, K.S. Yoon. 2020.„Analysis of saponin composition and comparison of the anti-oxidant activity of various parts of the quinoa plant (Chenopodium quinoa Willd.)”. Food Science and Nutrition 8 (1) : 694-702. DOI: 10.1002/fsn3.1358. [16] Ozbek N., S. Akman. 2016.„Method development for the determination of calcium, copper, magnesium, manganese, iron, potassium, phosphorus and zinc in different types of breads by microwave induced plasma atomic emission spectrometry”. Food Chemistry 200 (1): 245-248. [17] Peñarrieta J.M., J.A. Alvarado, B. Åkesson, B. Bergenståhl. 2008.„Total antioxidant capacity and content of flavonoids and other phenolic compounds in canihua (Chenopodium pallidicaule): An Andean pseudocereal”. Molecular Nutrition & Food Research 52 (6) : 708-717. DOI:10.1002/mnfr.200700189. [18] Quinoa: An ancient crop to contribute to world food security. 2011. Technical Raport. Regional Office for Latin America and the Caribbean. [19] Repo-Carrasco R., C. Espinoza, S.-E. Jacobsen. 2003.„Nutritional value and use of the Andean crops Quinoa (Chenopodium quinoa) and Kañiwa (Chenopodium pallidicaule)”. Food Reviews International 19 (1-2) : 179-189. DOI: 10.1081/FRI-120018884. [20] Repo-Carrasco-Valencia R. 2011. „Andean indigenous food crops: nutritional value and bioactive compounds”. Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Turku. https://www. researchgate.net/publication/264850947_Andean_indigenous_food_crops_nutritional_value_and_bioactive_compounds. [21] Repo-Carrasco-Valencia R., A. Acevedo de La Cru, J.C. Icochea Alvarez, H. Kallio. 2009.„Chemicaland functional characterization of Kañiwa (Chenopodium pallidicaule) grain, extrudate and bran”. Plant Foods For Human Nutrition 64 (2) : 94-101. DOI: 10.1007/s11130-009-0109-0. [22] Repo-Carrasco-Valencia R., J.K. Hellström, J.-M. Pihlava, P.H. Mattila. 2010. „Flavonoids and other phenolic compounds in Andean indigenous grains: Quinoa (Chenopodium quinoa), kañiwa (Chenopodium pallidicaule) and kiwicha (Amaranthus caudatus)”. Food Chemistry 120 (1) : 128-133. [23] Rodriguez J.P., M. Aro, M. Coarite, S.-E.Jacobsen, B. Ørting, M. Sørensen, C. Andreasen. 2017. „Seed Shattering of Cañahua (Chenopodium pallidicaule Aellen)”. Journal of Agronomy and Crop Science 203 : 254-267. [24] Sanchez-Moreno C., J.A. Larrauri, F. Saura-Calixto. 1998. „A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols”. Journal of the Science of Food and Agriculture 76 : 270-276. [25] Singh S., R. Singh, K.V. Singh. 2016.„Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), functional super food for today’s world: A Review”. World Scientific News 58 : 84-96. [26] Singleton V.L., J.A. Rossi. 1965. „Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acidreagents”.American Journal of Enology and Viticulture 16: 144-158. [27] Škrbić B., J. Živančev, N. Mrmoš. 2013. „Concentrations of arsenic, cadmium and lead in selected foodstuffs from Serbian market basket: Estimated intake by the population from the Serbia”. Food and Chemical Toxicology 58 : 440-448. DOI: 10.1016/j.fct.2013.05.026. [28] Villa D.Y.G., L. Russo, K. Kerbab, M. Landi, L. Rastrelli. 2014. „Chemical and nutritional characterization of Chenopodium pallidicaule (cañihua) and Chenopodium quinoa (quinoa) seeds”. Emirates Journal of Food and Agriculture 26 (7) : 609-615. DOI: 10.9755/ejfa.v26i7.18187. [29] Wąsowicz E., E. Kamiński. 1984. „Fatty acid composition of „Bebiko” infant formula determined by support-coated open tubular gas chromatography”. Die Nahrung 25 (6) : 599-603. [30] www.fao.org/faostat/en/#data/QC (dostęp: 10.04.2021). [31] Zhu N., S. Sheng, D. Li, E.J. Lavoie, M.V. Karwe, R.T. Rosen, C.-T. Ho. 2001. „Anti-oxidative flavonoid glycosides from quinoa seeds (Chenopodium Quinoa Willd.)”. Journal of Food Lipids 8: 37-44.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 131860
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH