Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Bez czarny - właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Black Elderberry - Health-Promoting Properties and Application
10.15199/2.2020.4.1
Janusz R. Mroczek
Karolina Mroczek
nr katalogowy: 125828
10.15199/2.2020.4.1
Streszczenie
Bez czarny jest cenną rośliną leczniczą o szerokim spektrum działania farmakologicznego. Preparaty otrzymywane z kwiatów i owoców stosowane są między innymi do leczenia stanów grypowych, przeziębień oraz innych chorób z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Za działanie lecznicze bzu czarnego odpowiedzialne są flawonoidy i antocyjany, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Poszczególne części morfologiczne: liście, kwiaty, owoce i kora zawierają także duże ilości witamin i składników mineralnych. Preparaty, soki, syropy i napary z udziałem tej rośliny polecane są osobom z przeziębieniem, chorobami układu krążenia, cukrzycą, otyłością oraz w celu wzmocnienia odporności organizmu. W okresie zimowym i wiosennym warto wspierać pracę układu odpornościowego stosując nieinwazyjne sposoby z wykorzystaniem produktów domowych wytwarzanych na bazie bzu czarnego.
Abstract
Black elderberry is a valuable medicinal plant producing a wide spectrum of pharmacological effects. Preparations obtained from flowers and fruit are used for instance to treat influenza, colds and other conditions associated with fever, and inflammation of the upper respiratory tract. The medicinal properties of black elderberry can be attributed to flavonoids and anthocyans, which are antioxidant substances. The specific morphological structures, i.e. leaves, flowers, fruit and bark, also contain large quantities of vitamins and minerals. Preparations, as well as juices, syrups, and infusions, containing the plant are recommended to people needing to improve their immune response, in cold infections, circulatory disorders, diabetes and obesity. During winter and spring it is a good idea to provide a boost to the immune system by using non-invasive methods based on home-made elderberry products.
Słowa kluczowe
bez czarny
skład
składniki bioaktywne
właściwości lecznicze
Keywords
black elderberry
composition
bioactive ingredients
medicinal properties
Bibliografia
[1] Banaś A. 2015. Czarny bez (Sambucus nigra L.) - właściwości prozdrowotne. [w:] Prace młodych pracowników nauki i doktorantów. Tom 1. (red.) M. Witczak, A. Florkiewicz, T. Witczak. Wyd. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Kraków: 48-56. [2] Borowska E. J., Szajdek A. 2005. Składniki dietetyczne i substancje biologiczne w owocach aronii, borówki czernicy i porzeczki czarnej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 38: 181-184. [3] Doroszko M., Janda K, Jakubczyk K. 2018. Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych. Kosmos. 67 (2): 415-423. [4] Dyduch J. 2014. Bez czarny charakterystyka biologiczna, wykorzystanie w ziołolecznictwie, kosmetyce i gospodarstwach domowych. Część I. Episteme Czasopismo Naukowo-Kulturalne. 25: 21-27. [5] Elbanowski A. 2014. Obraz Nowego Świata w staropolskiej literaturze botanicznej i przyrodniczo-lekarskiej. Acta Botanica Silesiaca. 10: 207-234. [6] Gollucke A. P., Peres R. C., Odair A., Ribeiro D. A. 2013. Polyphenols: a nutraceutical approach against diseases. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture. 5: 214-219. [7] Hearst C., McCollum G., Nelson D., Ballard L.M., Millar B. C., Goldsmith C. E., Roney P.J., Loughrey A., Moore J.E., Rao J.R. 2010. Antibacterial activity of elder (Sambucus nigra L.) flower or berry against hospital pathogens. Journal of medicinal plant research. 4: 1805-1809. [8] Janda-Ulfig K. 2007. Dziki bez - czyli wiejska apteczka. Panacea. 1: 16-17. [9] Kaack K., Christensen L., P., Hughes M., Eder R. 2006. Relationship between sensory quality and volatile compounds of elderflower (Sambucus nigra L.) extracts. European Food Research and Technology. 223: 57-70. [10] Kołodziej B., Drożdżal K. 2011. Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność Nauka Technologia Jakość. 77 (4): 36-44. [11] Kossak S. 2017. O ziołach i zwierzętach. Wyd. Marginesy: 14-18. [12] Kostecka J., Mazur-Pączka A., Jasińska T., Batóg K. 2012. Pojęcie "świadczenia ekosystemowe" i jego rola w edukacji dla zrównoważonego rozwoju (na przykładzie bzu czarnego Sambucus nigra L.). Inżynieria i Ochrona Środowiska. 15 (4): 405-417. [13] Kozłowski J. 2002. Rośliny bogate w barwniki oraz ich znaczenie i zastosowanie. Część I. Wiadomości Zielarskie. 5: 9-12. [14] Kujawska M., Łuczaj Ł., Sosnowska J., Klepacki P. 2016. Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych. Słownik Adama Fischera. Wyd. Polskie Towarzystwo Ludoznawcze: 79-81. [15] Lee J., Finn Ch. 2007. Antocyanins and other polyphenolics in American elderberry (Sambucus canadensis) and European elderberry (S. nigra) cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture. 87: 2665-2675. [16] Leja M., Mareczek A., Nanaszko B. 2007. Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu. 383: 327-331. [17] Marszałek E., Scelina M. 2015. Krzewy-krzewy. Wyd. Lasy Państwowe: 12-14. [18] Nurzyńska-Wierdak R. 2016. Właściwości lecznicze i wykorzystanie w fizjoterapii niektórych gatunków roślin drzewiastych. Krzewy półkuli północnej. Annales UMCS. Sectio EEE Horticultura. XXVI (2): 27-46. [19] Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T. 2011. Antocyjany - charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywność Nauka Technologia Jakość. 77 (4): 24-35. [20] Piwowar A. 2015. Zasoby leśne - baza surowcowa i znaczenie w agrobiznesie. Journal of Agribusiness Rural Development. 35 (1): 101-106. [21] Pogorzelski E. 1982. Formation of cyanide as a product of decomposition of cyanogenic glycosides in the treatment of elderberry fruit (Sambucus nigra). Journal of the Science of Food and Agriculture. 33: 496-498. [22] Tabaszewska M, Słupski J, Lisiewska Z, Ślązyk A. 2015. Wybrane właściwości prozdrowotne produktów z bzu czarnego (Sambucus nigra L.). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny. 3: 14-16. [23] Waszkiewicz-Robak B., Biller B. 2018. Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Problemy Higieny Epidemiologicznej. 99 (3): 217-224. [24] Wierzbicki A. 2002. Dziki bez czarny - pozyskiwanie surowca i jego zastosowanie. Wiadomości Zielarskie. 4: 8-10. [25] Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł, Młodzianka A. 2013. Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Farmakoterapia. 23 (6-7): 1-4.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125828 "Bez czarny - właściwości ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH