Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Kwiaty jadalne - właściwości prozdrowotne oraz potencjalne kierunki ich wykorzystania w przemyśle spożywczym
Edible Flowers - Pro-health Properties and Potential Directions for their using in the Food Industry
10.15199/64.2018.1.1
Paulina Nowicka
Igor Turkiewicz
Aneta Wojdyło
Karolina Tkacz
nr katalogowy: 111756
10.15199/64.2018.1.1
Streszczenie
W niniejszej pracy podjęto próbę przedstawienia kwiatów jadalnych jako surowców o interesującym składzie chemicznym, atrakcyjnych walorach sensorycznych, a także skutecznych w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych. Wskazano również potencjalne kierunki wykorzystania wymienionych roślin w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Finalnie wykazano, że kwiaty jadalne mogą być naturalnym źródłem związków polifenolowych i karotenoidów aplikowanym w żywności funkcjonalnej oraz mogą wzbogacić rynek surowców roślinnych w produkty posiadające prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Niezbędna jest więc dalsza popularyzacja oraz kontynuowanie badań na temat kwiatów jadalnych w celu odkrywania i wskazywania nowych kierunków ich wykorzystania.
Abstract
In this paper were presented edible flowers as interesting raw materials with attractive chemical profile, sensory properties and high effective in the prevention of chronic non-communicable diseases. It was also showed the potential directions for using the aforementioned plants in the food and pharmaceutical industries. Finally, it was confirmed that the edible flowers can be a natural source of polyphenolic compounds and carotenoids used in functional foods and can enrich the market of plant raw materials with products that have a healthy effect on the human body. It is therefore necessary to further popularize and continue studies on edible flowers in order to discover and indicate new directions for their use.
Słowa kluczowe
kwiaty jadalne
właściwości prozdrowotne
nutraceutyki
Keywords
edible flowers
pro-health properties
nutraceuticals
Bibliografia
[1] Melillo Jennifer L. 1994. "Diuretic plants in the paintings of Pompeii". American Journal of Nephrology 14 : 423-425. [2] Cichewicz R. H., Kim Cheng Lim, James H. McKerrow, Meera G. Nair. 2004. "Kwanzoquinones A-G and other constituents of Hemerocallis fulva 'kwanzo' roots and their activity against the human pathogenic trematode Schistosoma mansoni". Tetrahedron 58 : 8597-8606. [3] Mlcek Jiri, Otakar Rop. 2011. "Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods". Trends Food Science and Technology 22 : 561-569. [4] Kopec Karel. 2004. "Jedle kvety pro zpestreni jidelnicku". Vyziva a Potraviny 59 : 151-152. [5] Rusnak Janusz. 1999. "Overcoming organic supply issues". Produce Business 15 (6) : 63-64. [6] Kelley Kathy, Bridget Behe, John Biernbaum, Krishna Poff. 2001. "Consumer preference for edible-flower color, container size, and price". Hortscience 36 : 801-804. [7] Kalemba-Drożdż Małgorzata. 2016. Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów. Bielsko-Biała: Pascal. [8] Rop Otakar, Jiri Mlcek, Tunde Jurikowa, Jarmila Neugebauerova, Jindriska Vabkova J. 2012. "Edible Flowers - A New Promising Source of Mineral Elements in Human Nutrition". Molecules 17 : 6672-6683. [9] Kader Adel. 2008. "Flavor quality of fruits and vegetables". Journal of the Science of Food and Agriculture 88 : 1863-1868. [10] Purves William, David Sadava, Gordan Orians, Craing Heller. 2004. Life: The Science of Biology, Sunderland, MA, USA: Sinauer Associates. [11] Rosenbaugh Erin Geraghty, Krupa Savalia, Devika Soundara Manickam, Matthew Zimmerman. 2013. "Antioxidant-based therapies for angiotensin II-associated cardiovascular diseases". The American Journal of Psyhology 304 (11) : R917-R928. [12] Rahimi Roja, Shekoufeh Nikfar, Bagher Larijani, Mohammad Abdollahi. 2005. "A review on the role of antioxidants in the management of diabetes and its complications". Biomedicine & Pharmacotherapy 59 : 365-373. [13] Krzymińska Agnieszka. 2016. "Moda na jadalne kwiaty". Działkowiec 11 (795) : 11-13. [14] Sikora Elżbieta. 2010. "Jadalne kwiaty". Działkowiec 3 (715) : 60-61. [15] Recht Christina, Felix Max Wetterwald. 2010. Dzikie rośliny: zioła, owoce i kwiaty. Zbiór i zastosowanie. Ponad 80 przepisów. Warszawa: Klub Dla Ciebie.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111756 "Kwiaty jadalne - właściwo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH