Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Zioła – obiecująca perspektywa dla polskiego piwowarstwa
Herbs – a promising perspective for the current Polish brewing
10.15199/64.2024.2.3
Mateusz Haładaj
Anna Goszkiewicz
Maria Buła
nr katalogowy: 148467
10.15199/64.2024.2.3
Streszczenie
Produkcja piwa z ziołami w Polsce ewoluowała przez wieki, a ich ponowne odkrycie jako innowacyjnego składnika nadającego piwu niepowtarzalne cechy jest obiecującą perspektywą dla polskiego rynku piwa. Zioła można podzielić w zależności od pożądanego efektu na: goryczkowe, zdrowotne, konserwujące i aromatyczne. Piwa z dodatkami ziołowymi stają się coraz popularniejsze w Polsce, chociaż stanowią tylko niewielki odsetek rynku piwnego. Dodatek ziół wymaga precyzyjnego balansu, a doświadczenie piwowarów jest kluczowe dla uzyskania optymalnego efektu.
Abstract
The production of beer with herbs in Poland has evolved over the centuries, and their rediscovery as an innovative ingredient giving unique characteristics to beer is a promising prospect for the Polish beer market. Herbs can be divided according to the desired effect into bittering, health, preservative and aromatic. Beer with herbal additives is becoming increasingly popular in Poland, although they represent only a small percentage of the market. The addition of herbs requires a precise balance, and the experience of brewers is a key to achieve an optimal effect.
Słowa kluczowe
zioła
piwo
piwowarstwo
piwo ziołowe
Keywords
herbs
beer
brewing
herbal beer
Bibliografia
[1] Belščak-Cvitanović A., Nedović V., Salević A., Despotović S., Komes D., Nikšić M., Bugarski B., Leskošek-Ćukalović I. 2017. „Modification of functional quality of beer by using microencapsulated green tea (Camellia sinensis L.) and Ganoderma mushroom (Ganoderma lucidum L.) bioactive compounds”; Chem. Ind. Chem. Eng. Q., 23, 457–471. doi:10.2298/ciceq160722060b. [2] Behre K. E. 1999. “The history of beer additives in Europe - a review”. Vegetation History and Archaeobotany, 8, 35-44. [3] De Francesco G., Bravi E., Sanarica E., Marconi O., Cappelletti F., Perretti G. 2022. “Effect of addition of different phenolic-rich extracts on beer flavour stability”. Foods, 9, 1638. doi:10.3390/foods9111638. [4] Der vollkommene Bierbrauer oder kurzer Unterricht, alle Arten Biere zu brauen. 1784. Frankfurt i Lipsk. [5] Fontag F. Y. S. i in. 2021. “Extraction of bioactive compounds from medicinal plants and herbs”. Natural Medical Plant. doi:10.5772/intechopen.98602 [6] https://cannabisnews.pl/jakie-piwo-dobrac-do-naszego-ulubionego-ziola/, data dostępu 01.02.2024 r. [7] https://kpd.pspd.org.pl/herbal-ale/, data dostępu 01.02.2024 r. [8] https://piwaziolowe.pl/piwa/, data dostępu 01.02.2024 r. [9] https://zielonyogrodek.pl/, data dostępu 01.02.2024 r. [10] Jilek J. i in. 2021. “The oldest millet herbal beer in the Europe? The ninth century BCE bronze luxury bucke from Kladina”. Archaeometry, 64, 283. doi:10.1111/arcm.12711. [11] Palmer J. J. 2021. „Jak ważyć piwo. Kompedium wiedzy piwowara domowego”. Piwo.org. [12] Pluháčková H., Gregor T., Boško R., Běláková S., Svoboda Z., Benešová K. 2020. „Fortification of Beer with Extracts of the Selected Czech Medicinal Herbs and Plants”. Kvasny prumysl , 66,4, 314-319. doi:10.18832/kp2019.66.314. [13] Puligundla P., Smogrovicova D., Mok C. 2021. “Recent innovations in the production of selected specialty (non-traditional) beers”. Folia Microbiol. 66, 525–541. doi:10.1007/s12223-021-00881-1. [14] Jacob T. Tabernaemontanus, Nowa doskonała księga ziół, 1731. [15] Taylor A. W., Barofsky E., Kennedy J. A., Deinzer M. L. 2003. “Hop (Humulus lupulus L.) proanthocyanidins characterized by mass spectrometry, acid catalysis, and gel permeation chromatography”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51, 14, 4101–4110. doi: 10.1021/jf0340409. [16] Vanderhaegen B., Neven H., Coghe S., Verstrepen K.J., Derdelinckx G., Verachtert H. 2003. “Bioflavoring and beer refermentation”. Appl Microbiol Biotechnol. 62, 2-3,140-150. doi:10.1007/s00253-003-1340-5. [17] Verberg S. 2020. “From herbal to hopped beer: the displacement of regional herbal beer traditions by commercial export brewing in medieval Europe”. The Brewery History, 183, 9-23. [18] Yang D., Gao X. 2021. “Research progress on the antioxidant biological activity of beer and strategy for applications”. Trends in Food Science & Technology, 110, 754-764. doi:10.1016/j.tifs.2021.02.048.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148467
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH