Najlepsi szefowie kuchni na szlaku polskiego mięsa. W dniach 2-3 marca 2020 odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia pt. MASTER CLASS - mistrzowie kuchni na szlaku polskiej wołowiny. Aż 25 szefów kuchni z całej Polski odwiedziło hodowle bydła zlokalizowaną w Celinach na Podlasiu. W stadzie prezentowały się takie rasy jak: Limousine, Hereford i Belgijska. Podczas spotkania szefowie kuchni mogli zapoznać się z warunkami chowu i sposobem żywienia poszczególnych ras bydła mięsnego oraz walorami mięsa. Co więcej, szefowie kuchni mogli wymienić się doświadczeniami, spostrzeżeniami oraz swoimi potrzebami z technologami i hodowcami na temat segmentu polskiej wołowiny w Polsce. W dalszej części wydarzenia szefowie kuchni Dominik Moscalenko oraz Maciej Grubman podzielili się wiedzą na temat przygotowania mięsa do sezonowania, cyklu sezonowania i przygotowaniu mięsa po sezonowaniu metodą restauracyjną jak i przemysłową oraz wspomnieli o zaletach kulinarnych wołowiny. Prelekcja zakończyła się degustacją polskiej wołowiny ras mięsnych, podczas której szefowie kuchni mogli posmakować różnych elementów polskiej wołowiny, a tym samym zapoznać się z ofertą jaką posiadają polscy hodowcy i producenci wołowiny. Wydarzenie ma na celu promocję wspaniałej polskiej wołowiny, a tym samym wzrost świadomości i wiedzy na temat sposobu produkcji mięsa wołowego w Polsce jego walorów i jakości oraz dostępności i oferty jaką mają w swoim portfolio polskie zakłady mięsne. Pomysłodawcą oraz organizatorem wydarzenia był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Patronat nad wydarzeniem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni - która jest jednym z najbardziej prestiżowych stowarzyszeń szefów kuchni w Polsce.
W stadzie prezentowały się takie rasy jak: Limousine, Hereford i Belgijska. Podczas spotkania szefowie kuchni mogli zapoznać się z warunkami chowu i sposobem żywienia poszczególnych ras bydła mięsnego oraz walorami mięsa.
Co więcej, szefowie kuchni mogli wymienić się doświadczeniami, spostrzeżeniami oraz swoimi potrzebami z technologami i hodowcami na temat segmentu polskiej wołowiny w Polsce.
W dalszej części wydarzenia szefowie kuchni Dominik Moscalenko oraz Maciej Grubman podzielili się wiedzą na temat przygotowania mięsa do sezonowania, cyklu sezonowania i przygotowaniu mięsa po sezonowaniu metodą restauracyjną jak i przemysłową oraz wspomnieli o zaletach kulinarnych wołowiny. Prelekcja zakończyła się degustacją polskiej wołowiny ras mięsnych, podczas której szefowie kuchni mogli posmakować różnych elementów polskiej wołowiny, a tym samym zapoznać się z ofertą jaką posiadają polscy hodowcy i producenci wołowiny.
Wydarzenie ma na celu promocję wspaniałej polskiej wołowiny, a tym samym wzrost świadomości i wiedzy na temat sposobu produkcji mięsa wołowego w Polsce jego walorów i jakości oraz dostępności i oferty jaką mają w swoim portfolio polskie zakłady mięsne.
Pomysłodawcą oraz organizatorem wydarzenia był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Patronat nad wydarzeniem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni - która jest jednym z najbardziej prestiżowych stowarzyszeń szefów kuchni w Polsce.