Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Ekstruzja jako metoda poprawy właściwości funkcjonalnych i odżywczych wybranych surowców roślinnych
Extrusion as a method of improving functional and nutritional properties of selected plant raw materials
Grzegorz Dabrowski
nr katalogowy: 127382
Streszczenie
Ekstruzja to proces fizyczny, który warunkuje w przetwarzanym surowcu szereg zmian fizykochemicznych. Wykorzystuje się go do przetwarzania wielu surowców, głównie kukurydzy, ale także otrąb pszennych, gryki, prosa czy sorgo. W wyniku ekstruzji przekształceniom ulega struktura surowca oraz jego skład chemiczny. W błonniku zawartym w otrębach pszennych dochodzi do rozerwania części wiązań i zwiększenia udziału frakcji rozpuszczalnej. W ten sposób staje się on łatwiejszy w zastosowaniu jako dodatek funkcjonalny. Sorgo, gryka oraz proso są ważnymi surowcami żywnościowymi na świecie i także poddaje się je procesowi ekstruzji. W sorgo pozwala on zwiększyć strawność zawartej w nim skrobi. ekstruzję gryki wykorzystuje się w produkcji przekąsek, czy też gotowych do spożycia płatków śniadaniowych. Poprzez jej dodatek do surowców zbożowych, możliwa jest poprawa walorów smakowych i wartości odżywczej. Stosując proces ekstruzji można także produkować płatki śniadaniowe i makarony na bazie prosa. Badacze często podejmują się optymalizacji warunków tego procesu w celu otrzymania jak najlepszych właściwości produktu gotowego.
Abstract
Extrusion is a physical process that causes numerous physicochemical changes in the processed material. It is used to process many raw materials, mainly corn, but also wheat bran, buckwheat, millet and sorghum. As a result of extrusion, the structure of the raw material and its chemical composition are changed. In the wheat bran fiber, some bonds break and the content of soluble fraction increases. In this form, it becomes easier to use it as a functional addition to food products. Sorghum, buckwheat and millet are important food sources in the world. These materials are also subjected to extrusion. In sorghum, it allows to increase the digestibility of the starch contained in it. Buckwheat extrusion is used in the production of snacks or ready-to-eat breakfast cereals. Addition of buckwheat to extruded cereals can improve sensory quality and nutritional value. The extrusion process, can be also used to produce breakfast cereals and millet-based pasta. Researchers often undertake effort to optimize the conditions of this process in order to obtain the best properties of the final product.
Słowa kluczowe
ekstruzja
błonnik
skrobia
otręby pszenne
sorgo
gryka
proso
Keywords
dietary fiber
starch
wheat bran
sorghum
buckwheat
millet
Bibliografia
[1] Ahmed A., N. Khalid, A. Ahmad, N.A. Ab-basi, M.S.Z. Latif, M.A. Randhawa (2014). Phytochemicals and biofunctional proper-ties of buckwheat: a review, The Journal of Agricultural Science, 152(3): 349-369. [2] Ajitaa T., S.K. Jha (2017). Extrusion cooking technology: Principal mechanism and ef-fect on direct expanded snacks – An ove-rview. International Journal of Food Stu-dies, 6(1): 113-128. [3] Aktas-Akyildiz E., O. Mattila, N. Sozer, K. Poutanen, H. Koksel, E. Nordlund (2017). Effect of steam explosion on enzymatic hydrolysis and baking quality of wheat bran. Journal of Cereal Science, 78: 25-32. [4] Aktas-Akyildiz E., M.T. Masatcioglu, H. Köksel (2020). Effect of extrusion treat-ment on enzymatic hydrolysis of wheat bran. Journal of Cereal Science, 93: 102941. [5] Anderson J.W., P. Baird, R.H. Davis Jr, S. Fer-reri, M. Knudtson, A. Koraym, V. Waters, C.L.Williams (2009). Health benefits of die-tary fiber. Nutrition Reviews, 67(4): 188-205. [6] Codex Alimentarius Commision (2009). Codex committee on nutrition and foods for special dietary uses. Thirty first ses-sion, Dusseldorf, Germany, 2-6 November 2009 Commission Directive (2008) 90/496/ EEC on nutrition labeling for foodstuffs as regards recommended daily allowances, energy conversions factors and definitions. List of methods for dietary fibre at step 7, Agenda paper, CX/NFSDU 09/ 31/3-Rev, July 2009. [7] Devrajan N., P. Prakash, N. Jindal, S. Kala (2018). Effect of extrusion cooking on functional properties of germinated buc-kwheat-corn based snacks using RSM. Journal of Pharmacognosy and Phytoche-mistry, 7(2): 3112-3118. [8] Dietrych-Szostak D. (2006). Changes in the flavonoid content of buckwheat groats under traditional and microwave cooking. Fagopyrum, 23: 94-96. [9] FAOSTAT (2020). Crops. http://www.fao. org/faostat/en/#data/QC [10] Ikeda K., R. Arap, K. Morp, M. Tougo, I. Kreft, K. Yasumoto (2001). Characterization of buckwheat groats by mechanical and chemical analyses. Fagopyrum, 18: 37-43. [11] Iordehiin Gbenyi D., I. Nkama, M. Halidu Badau, P. Yahaya (2016). Effect of extrusion conditions on nutrient status of ready-to--eat breakfast cereals from sorghum-cow-pea extrudates. Journal of Food Processing & Beverages, 4(1):8. [12] Jalgaonkar K., S.K. Jha, M.K. Mahawar, D.N. Yadav (2019). Pearl millet based pasta: optimization of extrusion process through response surface methodology. Journal of Food Science and Technology, 56(3): 1134-1144. [13] Jayawardana S. A. S., J.K.R.R. Samarasekera, G.H.C.M. Hettiarachchi, J. Gooneratne, S.D. Mazumdar, R. Banerjee (2019). Dietary fi-bers, starch fractions and nutritional com-position of finger millet varieties cultivated in Sri Lanka. Journal of Food Composition and Analysis, 82: 103249. [14] Klepacka J. (2014). Zastosowanie kompu-terowej analizy obrazu do oceny barwy nasion gryki w czasie procesu technolo-gicznego. Czasopismo Naukowo-Kultural-ne, 25, 29-38. [15] Koa S. S., X. Jin, J. Zhang, P.A. Sopade (2017). Extrusion of a model sorghum-bar-ley blend: Starch digestibility and associa-ted properties. Journal of Cereal Science, 75: 314-323. [16] Kordan B., B. Gabryś (2013). Effect of bar-ley and buckwheat grain processing on the development and feeding of the con-fused flour beetle. Journal of Plant Protec-tion Research, 53(1): 96-102. [17] Kumari D., T. Madhujith, A. Chandrasekara (2017). Comparison of phenolic content and antioxidant activities of millet varieties grown in different locations in Sri Lanka. Food Science & Nutrition, 5(3): 474-485. [18] Leeson S., J. Summers (1997). Commercial Poultry Nutrition. Ontario, Kanada: Univer-sity Books Guelph. [19] Maitre A., R.P. Rathod, U.S. Annapure (2017). Effect of hydrocolloids and process parameters on the extrusion behavior of pearl millet grits. International Food Rese-arch Journal, 24(4): 1538-1544. [20] Narang N., N. Kaur, P. Singh, R. Saran, B. Singh, S. Sharma (2018). Developement of extruded flakes from pearl millet. The Pharma Innovation Journal, 7(7): 502-506. [21] Ndiaye C., M.M. Martinez, B.R. Hamaker, O.H. Campanella, M.G. Ferruzzi (2020). Effect of edible plant materials on provi-tamin A stability and bioaccessibility from extruded whole pearl millet (P. typhoides) composite blends. LWT-Food Science and Technology, 123: 109109. [22] Oomah D.B., C.G. Campbell, G. Mazza (1996). Effects of cultivar and environment on phenolic acids in buckwheat. Euphytica, 90(1): 73-77. [23] Rashid S., A. Rakha, F.M. Anjum, W. Ah-med, M. Sohail (2015). Effects of extru-sion cooking on the dietary fibre content and Water Solubility Index of wheat bran extrudates. International Journal of Food Science and Technology, 50(7): 1533-1537. [24] Rayas-Duarte P., K. Majewska, C. Doetkott (1998). Effect of extrusion process para-meters on the quality of buckwheat flour mixes. Cereal Chemistry Journal, 75(3): 338-345. [25] Rudra S.G., N. Jakhar, J. Nishad, N. Saini, S. Sen, R. Bhardhwaj, S. Jaiswal, P. Suneja, S. Singh, C. Kaur (2015). Extrusion condi-tions and antioxidant properties of sorg-hum, barley and horse gram based snack. Vegetos – An International Journal of Plant Research, 28(2): 171-182. [26] Singh J. P., A. Kaur, B. Singh, N. Singh, B. Singh (2019). Physicochemical evalu-ation of corn extrudates containing varying buckwheat flour levels prepared at various extrusion temperatures. Journal of Food Science and Technology, 56(4): 2205-2212. [27] Sun X., C. Yu, M. Fu, D. Wu, C. Gao, X. Feng, W. Cheng, X. Shen, X. Tang (2019). Extru-ded whole buckwheat noodles: effects of processing variables on the degree of starch gelatinization, changes of nutritio-nal components, cooking characteristics and in vitro starch digestibility. Food & Function, 10(10): 6362-6373. [28] Thebaudin J.Y., A.C. Lefebvre, M. Harrington, C.M. Bourgeois (1997). Dietary fibres: Nu-tritional and technological interest. Trends in Food Science & Technology, 8(2): 41-48. [29] Zhan X., D. Wang, S.R. Bean, X. Mo, X.S. Sun, D. Boyle (2006). Ethanol production from supercritical-fluid-extrusion cooked sorghum. Industrial Crops and Products, 23(3): 304-310. [30] Zieliński H., A. Michalska, M.K. Piskuła, H. Kozłowska (2006). Antioxidants in ther-mally treated buckwheat groats. Molecular Nutrition & Food Research, 50(9): 824-832.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-4 , nr katalogowy 127382
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH