Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Prymat odmian aromatycznych na światowym rynku chmielu
Urszula Skomra
nr katalogowy: 115048
10.15199/64.2018.7.1
chmiel
powierzchnia uprawy
wielkość produkcji
odmiany aromatyczne
odmiany goryczkowe
hop
acreage
crop quantity
aroma cultivars
bitter cultivars
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-2
Zdrowe sadzonki chmielu szansą na lepszą jakość surowca
Urszula Skomra
nr katalogowy: 50133
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Czy skład związków goryczkowych w piwie może mieć wpływ na jakość goryczki w piwie?
Krzysztof Baranowski
Agnieszka Salamon
Elżbieta Baca
nr katalogowy: 56536
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Aktywność antyoksydacyjna owoców i przetworów z jabłek
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska
Monika Fastyn
Witold Płocharski
nr katalogowy: 34811
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-11
Możliwości zwiększenia konsumpcji soków jabłkowych w UE
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Katarzyna Jesionkowska
Monika Mieszczakowska
Ronan Symoneaux
Lars Dragsted
nr katalogowy: 48279
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-11
Wpływ odmiany na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów i cechy sensoryczne soków z buraka ćwikłowego
Katarzyna Gościnna
Janusz Czapski
nr katalogowy: 81120
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Magnes Bittera wykonany z wolframu i chłodzony ciekłym helem
Stanisław BEDNAREK
Julian PŁOSZAJSKI
nr katalogowy: 125685
10.15199/48.2020.04.30
pole magnetyczne
wytwarzanie
wolfram
ciekły hel
magnes Bittera
chłodzenie.
magnetic field
production
tungsten
liquid helium
Bitter magnet
cooling.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-12
Zmiany w składzie żywic i olejków chmielowych w odmianach chmielu i ich produktach w ostatnich latach i wynikające z nich konsekwencje
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 40136
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-4-5
Zbiór i przechowywanie chmielu - ważne etapy produkcji wpływające na jakość surowca
Marta Koziara
Ciupa
dr Urszula Skomra
nr katalogowy: 126510
10.15199/64.2020.4-5.6
chmiel
kwasy goryczkowe
przechowywanie chmielu
hop
bitter acids
hop storage
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Przydatność technologiczna słodów typu pilzneńskiego z ziarna o nadmiernej zawartości białka
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Ewa Trzepizur
Andrzej Dawidowicz
nr katalogowy: 108398
ziarno
słód
brzeczka
wydajność warzelni
grain
malt
wort
mashing efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Bilans azotu w procesie oczyszczania wychmielin z gorzkich kwasów przy zastosowaniu NaOH
Krystyna Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 68152
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Ocena wskaźników jakościowych ziarna pszenicy mieszańcowej
Jan Buczek
Marta Jańczak-Pieniążek
Dorota Bobrecka-Jamro
nr katalogowy: 105088
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Biodegradacja gorzkich kwasów chmielowych przy użyciu miąższu roślin wyższych
WANDA MĄCZKA
MIROSŁAW ANIOŁ
EWA HUSZCZA
AGNIESZKA BARTMAŃSKA
ANNA ŻOŁNIERCZYK
CZESŁAW WAWRZEŃCZYK
nr katalogowy: 49060
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Analiza chromatograficzna lotnych frakcji 14 kultywarów bazylii (Ocimum basilicum L.)
Antoni Szumny
Maciej Adamski
Katarzyna Wińska
Alicja Z. Kucharska
Anna Sokół-Łętowska
Anita Biesiada
Angel Antonio Carbonell-Barrachina
nr katalogowy: 68204
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Raspberry and blackberry leaves as a raw material for pharmaceutical industry Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego
Michał Kruczek
Anna Kostecka-Gugała
Joanna Augustynowicz
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Agnieszka Orzeł
Katarzyna Król-Dyrek
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 93035
10.15199/62.2015.8.38
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-3
60 T pulsed magnetic field in Bitter magnet made of tungsten and coiled by liquid helium
Stanisław BEDNAREK
nr katalogowy: 147765
10.15199/48.2024.03.43
magnes Bittera
pole magnetyczne
impuls
rezystywność
ciekły hel
chłodzenie
Bitter magnet
magnetic field
impulse
resistivity
liquid helium
cooling
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-1
Marchew purpurowa jako surowiec dla przetwórstwa owocowo-warzywnego
Janusz Czapski
Marcin Kidoń
Anna Olejnik
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 41077
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Wpływ nawożenia azotem na właściwości amylograficzne mąki z sorgo
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Marek Bury
nr katalogowy: 117560
sorgo
odmiany
nawożenie azotowe
właściwości amylograficzne
sorghum
cultivars
nitrogen fertilization
amylographic properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Cechy technologiczne żyta na przestrzeni lat
Grażyna Podolska
nr katalogowy: 109907
żyto
odmiany
wartość technologiczna
lata
rye
cultivars
technological quality
years.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-6
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 126840
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 150450
10.15199/65.2024.9.2
Cukrzyca
hiperglikemia
berberyna
pokrzywa
morwa biała
gorzki melon
Diabetes
hyperglycemia
berberine
nettle
white mulberry
bitter melon
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 140649
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
rye
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 140649
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
rye
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2022 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 140649
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
rye
growing area
technological value of grain
harvest
OPAKOWANIE 2010-6
Tworzywa opakowaniowe a preferencje nabywców (na przykładzie opakowań piwa)
Jadwiga Szymczak
Magdalena Ankiel-Homa
nr katalogowy: 52560
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Aktywność biologiczna wybranych składników chmielu oraz ich potencjalny wpływ na organizm człowieka
Marta Koziara
Urszula Skomra
nr katalogowy: 116705
10.15199/64.2018.10.2
chmiel
kwasy goryczkowe
olejki
polifenole
aktywność biologiczna
hop
bitter acids
essential oils
polyphenols
biological activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Wpływ pH na degradację gorzkich kwasów chmielowych przez enzymy pochodzenia roślinnego
ANNA K. ŻOŁNIERCZYK
MIROSŁAW ANIOŁ
ALEKSANDRA KOPEĆ
nr katalogowy: 51386
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-10
Comparison of Three Autotransformer Based 24-Pulse AC-DC Converters Incorporated DC Ripple Reinjection Technique Feeding VCIMD and DTCIMD Loads
Siavash NAKHAEE
Alireza JALILIAN
nr katalogowy: 63422
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Badania nad zastosowaniem NH4OH do usuwania substancji goryczkowych z odpadów chmielowych
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Jakub Skut
nr katalogowy: 59863
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Polyphenols, carboxylic hydroxyacids and carotenoids in berries of blue honeysuckle (Lonicera coerulea var. kamtschatica) Polifenole, hydroksykwasy karboksylowe i karotenoidy w owocach suchodrzewu jadalnego (Lonicera coerulea var. kamtschatica)
Aleksandra Mech-Nowak
Michał Kruczek
Paweł Kaszycki
Monika Bieniasz
Anna Kostecka-Gugała
nr katalogowy: 85012
10.12916/przemchem.2014.948
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Wpływ systemów uprawy pszenicy ozimej na jakość pieczywa
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
nr katalogowy: 102719
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Znaczenie żywieniowe owsa i jego przetworów
Alicja Sułek
nr katalogowy: 96585
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Chromatograficzna analiza lotnych związków aromatycznych 11 kultywarów pigwowca pośredniego (Chaenomeles superba)
MACIEJ ADAMSKI
ALICJA Z. KUCHARSKA
ANNA SOKÓŁ-ŁĘTOWSKA
ANTONI SZUMNY
KATARZYNA WIŃSKA
MARZENA JANCZAK
nr katalogowy: 51322
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-4
Możliwości zwiększenia konsumpcji soków owocowych poprzez wprowadzenie nowych asortymentów – mętne soki śliwkowe
Monika Fastyn
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska-Frąc
Witold Płocharski
nr katalogowy: 51264
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Triterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym
Katarzyna Mikołajczyk-Bator
Mariusz Czyżniejewski
nr katalogowy: 102389
10.15199/62.2016.11.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Zależność pomiędzy zawartością białka a cechami jakościowymi ziarna i mąki z pszenicy ozimej, w konwencjonalnym i ekologicznym systemie uprawy
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 98705
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Studies removal of alpha and beta -acids from hop wastes with calcium acetate Badania nad zastosowaniem octanu wapnia do usuwania alfa - i beta -kwasów z odpadów chmielowych
Krystyna Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Ewelina Klem-Marciniak
Maciej Kaniewski
Dariusz Popławski
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 104027
10.15199/62.2017.2.32
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Stabilność przechowalnicza granulatu chmielowego
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 137296
10.15199/64.2022.2.1
chmiel
przechowywanie
utlenianie
HSI
hops
storage
oxidation
HIS
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Stabilność przechowalnicza granulatu chmielowego
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 137296
10.15199/64.2022.2.1
chmiel
przechowywanie
utlenianie
HSI
hops
storage
oxidation
HIS
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Czy przemysłowy sad jabłoniowy się opłaci?
Jarosław Markowski
Witold Płocharski
nr katalogowy: 116712
10.15199/64.2018.10.3
jabłka
zbiory
ceny
soki
perspektywy
apples
crops
prices
juices
perspectives
AURA 2023-2
Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
cykoria korzeniowa
roślina wysokoinulinowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
root chicory
high inulin plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-2
Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
cykoria korzeniowa
roślina wysokoinulinowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
root chicory
high inulin plant
nutritional value
pro-health properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Badania nad zastosowaniem cytrynianu sodu do usuwania ?- i ß-kwasów z odpadów chmielowych
Jakub Zieliński
Marcin Biegun
Daniel Szopa
Marta Huculak-Mączka
Krystyna Hoffmann
nr katalogowy: 127567
10.15199/62.2020.8.15
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 146323
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
rye
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 146323
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
rye
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-2
Measurement of Dielectric Properties in Mixtures of Various Rice Cultivars for Purpose of Detecting Contamination in Industry
Wittawat WASUSATHIEN
Chanchai THONGSOPA
Samran SANTALUNAI
Thanaset THOSDEEKORAPHAT
Nuchanart SANTALUNAI
nr katalogowy: 147355
10.15199/48.2024.02.37
Dielectric properties
Rice
Saline
Właściwości dielektryczne
ryż
sól fizjologiczna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Badania nad zastosowaniem cytrynianu sodu do usuwania ?- i ß-kwasów z odpadów chmielowych
Jakub Zieliński
Marcin Biegun
Daniel Szopa
Marta Huculak-Mączka
Krystyna Hoffmann
nr katalogowy: 127567
10.15199/62.2020.8.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Efektywność nawożenia i wykorzystania azotu przez wybrane odmiany pszenżyta jarego
Bogusława Jaśkiewicz
nr katalogowy: 132566
10.15199/62.2021.7.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Efektywność nawożenia i wykorzystania azotu przez wybrane odmiany pszenżyta jarego
Bogusława Jaśkiewicz
nr katalogowy: 132566
10.15199/62.2021.7.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Wpływ dodatku siarczanu magnezu na właściwości fizyczne granul i efektywność rolniczą kędzierzyńskich nawozów saletrzanych. Cz. II**. Wpływ na pH, zawartość Mg, S i Ca w glebie oraz plonowanie roślin
Jolanta Korzeniowska
Ewa Stanisławska-Glubiak
Andrzej Biskupski
Ryszard Grzybek
Bartosz Moszowski
nr katalogowy: 114926
10.15199/62.2018.7.8
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Proso - charakterystyka, uprawa, wykorzystanie
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
Agnieszka Miszczykowska
nr katalogowy: 111946
proso
kasza jaglana
peptydy
aktywność przeciwdrobnoustrojowa
millet
millet groat
antimicrobial peptides
antimicrobial properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Analiza wybranych wyróżników jakości herbat liściastych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Michał Sowiński
Weronika Bieniek
Katarzyna Żbikowska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 138322
10.15199/65.2022.6.5
herbata
składniki bioaktywne herbaty
ocena organoleptyczna
barwa
teas
bioactive compounds of tea
organoleptic assessment
color
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Mąka sorgo – jej właściwości i skład
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 129583
sorgo
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
sorghum
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Mąka sorgo – jej właściwości i skład
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 129583
sorgo
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
sorghum
chemical composition
nutrients
ash
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Wpływ procesu wymrażania na skład chemiczny piwa typu eisbock
Olga Szczepanik
Aleksander Poreda
Aneta Pater
nr katalogowy: 108762
10.15199/64.2017.8.1
piwo
eisbock
piwo lodowe
kriokoncentracja
beer
eisbock
ice beer
cryoconcentration
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Optymalizacja technologii jednoczesnej ekstrakcji flawonoidów i polifenoli z igieł cedrowych z wykorzystaniem metody powierzchni odpowiedzi
Cao Kan
Cheng Wangkai
Xiao Sheng
nr katalogowy: 121041
10.15199/62.2019.6.27
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Porównanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej wybranych czekolad z prażonego i nieprażonego ziarna kakaowego
Paweł Pawłowski
Jolanta Kowalska
nr katalogowy: 123065
10.15199/65.2019.10.3
czekolada
czekolada "surowa"
czekolada rubinowa
polifenole
chocolate
"raw" chocolate
ruby chocolate
polyphenol
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Ciemnienie bulw ziemniaka możliwości jego ograniczania
Elżbieta Wszelaczyńska
Jarosław Pobereżny
Katarzyna Gościnna
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
nr katalogowy: 110550
10.15199/65.2017.11.6
biostymulator
kwasy organiczne
ciemnienie
odmiany ziemniaka
przechowywanie
biostimulant
organic acids
discoloration potential
potato cultivars
storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zamienniki cukru. Czy luo han guo stanie się alternatywą dla stewii?
Katarzyna Świąder
Danuta Gajewska
Karolina Wegner
nr katalogowy: 123534
10.15199/65.2019.11.5
naturalne substancje intensywnie słodzące
glikozydy stewiolowe
mogrozyd
stewia
luo han guo
natural highintensity sweeteners
steviol glycosides
mogrozide
stevia
Luo Han Guo
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Suplementy diety wspomagające odchudzanie
Magdalena Maszewska
Anna Florowska
Justyna Pękul
nr katalogowy: 119830
10.15199/65.2019.4.3
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
teff
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Effect of Outlet at the Bottom of the Drying Chamber on the Performance of Natural Convection Solar Dryers
Jamal JAMAL
Muhammad Ruswandi DJALAL
nr katalogowy: 146212
10.15199/48.2023.11.26
Drying
Solar
Convection
Natural
Moisture
Suszenie
Słoneczne
Konwekcyjne
Naturalne
Wilgotne
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH